Class 9 English Poem Chapter 1 The Road Not Taken

Class 9 English Poem Chapter 1 The Road Not Taken, NCERT/SCERT Class 9 English Poem Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Class 9 English Beehive Poem Chapter 1 The Road Not Taken Question Answer can be of great value to excel in the examination.

Join Telegram channel

Class 9 English Poem Chapter 1 The Road Not Taken

SEBA Class 9 English Poem Chapter 1 The Road Not Taken Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Beehive Poem Chapter 1 The Road Not Taken provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

The Road Not Taken

Chapter – 1

BEEHIVE (POEM)

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Thinking about the Poem

(I) 1. Where does the traveller find himself ? What problem does he face ? 

Ans: The traveller finds himself facing a fork in the path while walking through a forest.

He faces the problem of which of the two paths to choose to carry on his journey.

2. Discuss what these phrases mean to you.

(i) a yellow wood.

(ii) it was grassy and wanted wear.

(iii) the passing there.

(iv) leaves no step had trodden black.

(v) how way leads on to way.

Ans: (i) a yellow wood: a forest that has turned yellow due to the advent of autumn.

(ii) it was grassy and wanted wear: it was covered with grass and no one had walked over it.

(iii) the passing there: the number of people that had walked over the path.

(iv) leaves no step had trodden black:  leaves that no one had stepped upon (as they discolour when trod upon).

(v) how way leads on to way: how one road often leads to another. 

3. Is there any difference between the two roads as the poet describes them

(i) in stanzas two and three ?

(ii) in the last two lines of the poem ?

Ans: In stanzas two and three, the poet says that both roads were almost equally inviting. Both, he says, seemed to have been used equally, and that morning the leaves on both paths lay untrodden. However in the last two lines of the poem, the poet claims that the path he chose had been less travelled by.

4. What do you think the last two lines of the poem mean ? (Looking back, does the poet regret his choice or accept it ?

Ans: As he looks back, I think the poet accepts the choice he made and adds colour to it by claiming that he took the path that was less travelled and for this reason he had found success, though he himself earlier says that both paths were “just as fair” and “the passing there had worn them really about the same.”

(II) 1. Have you ever had to make a difficult choice (or do you think you will have difficult choices to make) ? How will you make the choice (for what reasons) ?

Ans: Yes, all of us at some stage of our life have had to make difficult choices.

When faced with such a choice, I would evaluate the pros and cons of each choice and maybe talk to someone who has had made the same choice or gone through something similar. Sometimes there is no chance of turning back after making a choice and so I would decide properly after evaluating all the pros and cons of my decisions and not choose just on a whim. In this way I hope to avoid blindly going down one path and realising I have made a mistake when it is too late.

2. After you have made a choice do you always think about what might have been, or do you accept the reality ? 

Ans: It is human nature to think about what might have been. But I try my utmost to not to dwell on the past, and instead to focus more on future. I try to make the best of what I have and accept the reality.

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions : 

1.  And looked down one as far as I could

To where it bent in the undergrowth;

(i) “looked down one”-what is the poet referring to. 

Ans: The poet is referring to one of the two paths that he has come across in the forest, and is held up being unable to decide which to take.

(ii) Explain the literal and metaphorical meanings of the given two lines.

Ans: Literally the poet is looking down one path, trying to see where it led to, but his view is obstructed by a bend in the road, where small plants and shrubs blocked his view. 

Metaphorically the poet could be referring to that situation in life when we are faced with two or more options, and have to pick one. We try to look into the future as to what can be the result of each option, but obviously cannot see that far ahead and have to make one choice. 

2.The poet contradicts himself in the second para. What does he seem confused about. 

Ans: As the poet compares the two paths so as to be able to decide which one to follow, he first looks at one and then says of the other that it appeared to be more inviting since it was grassy and wanted wear”. However in the very next instant he claims that both the 5 roads were almost equal in the matter of “wear” as the passing there had worn them really about the same”. Thus he seems confused if the roads do appear different or are actually quite similar.

3. In which line in the third stanza does the poet admit that both the roads were similar ? 

Ans: In the first line of the third stanza the poet says, “And both that morning equally lay,” thus admitting the similarity in both roads.

4. What is the theme of the poem “The road not taken” ? 

Ans: The theme of the poem “The road not taken” is about, making a choice when confronted with two apparently equal options. It talks about our inability to foresee where each will take us, and regrets that we will never know what would have happened if we had opted for the second choice. It is also about accepting the choice one makes and looking back upon it as being responsible for one’s success in life.

5. Which road did the poet choose and why ? 

Ans: The poet chose the second road because he had to make a choice as he couldn’t stand in the woods forever. He admits that both the paths were similar and thus he chose one road, hoping he would be able to walk the other some time later.

Reference to the context

1. Though as for that the passing there Had worn them really about the same.

(a) What does the poet mean by passing? Ans: By passing the poet means the traffic of people on the paths.

(b) In these lines does the poet say the two paths are different ?

Ans: In these lines the poet says that both the paths have been equally worn by the people passing along them, hence they are same.

2. Two roads diverged in a wood, and I ― 

I took the one less travelled by,

And that has made all the difference.

(a) Where is the poet when he says these lines ? 

Ans: The poet is imagining himself to be speaking these lines far in the future, after many years have passed and he is narrating the happenings of this day to an audience. 

(b) “I took the one less travelled by” Is this claim true? support your answer.

Ans: No the claim is not true, because the poet himself admits in the second and third stanzas that the two paths were actually quite similar with regard to how much each had been trod.

(c) What does the poet mean by claiming that has made a the difference ?

Ans: The poets claim is his expression of his thoughts in the future, when while recalling this day he would like to think that he differed from the crowd and took the path that many did no choose, and that had made the difference in his life. That choice had determined the direction of his life.

Multiple Choice Questions

Read the following extracts from the poem and choose the mos appropriate options from the questions given below:

[I] Two roads diverged in a yellow wood, And sorry I could not travel both 

And be one traveller,long I stood

And looked down one as far as I could

To where it bent in the undergrowth;

1.  What does “yellow wood” mean ? 

(a) The wood of the tree, is yellow.

(b) The leaves of the trees are yellow. 

(c) A yellow tree.

(d) The poet is talking of a painting of a yellow forest.

Ans: (b) The leaves of the trees are yellow.

2. Which meaning is closet to the meaning of the word undergrowth as it used in the poem ?

(a) small in size.

(b) not fully grown.

(c) plants growing under the ground.

(d) plants grow ng on the ground under larger trees. 

Ans: (d) plants gro ing on the ground under larger trees

3. Which phrase in the above stanza shows that the poet was confused ?

(a) Sorry I could not travel both.

(b) Long I stood. 

(c) And be one traveller.

(d) Both (b) and (c) 

Ans: (b) Long I stood.

[II] Then took the other, just as fair,

And having perhaps the better claim,

Because it was grassy and wanted wear; Though as for that the passing there

Had worn them really about the same.

1. Which road did the traveller take ?

(a) The first.

(b) The second.

(c) Both.

(d) None.

Ans: (b) The second.

2. The traveller chose the other road because he imagined it to be. 

(a) more travelled.

(b) grassy and wanting wear.

(c) full of leaves.

(d) cleaner.

Ans: (b) grassy and wanting wear.

3. “Had worn them really about the same”- means ____

(a) The other road was almost equally worn out as the first.

(b) The other road was not worn out as the first.

(c) The other road was totally worn out.

(d) The first road was worn out than the other one.

Ans: (a) The other road was almost equally worn out as the first.

[III] And both that morning equally lay

In leaves no step had trodden black.

Oh, I kept the first for another day! Yet Knowing how way leads on to way, 

I doubted if I should ever come back.

1. Pick out the adverb in the above given stanza.

(a) equally. 

(b) trodden.

(c) leads.

(d) trodden.

Ans: (a) equally.

2. In leaves no step had trodden black – means.

(a) The leaves that lay on the ground were fresh.

(b) The leaves that lay on the ground had not been walked upon. 

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these.

Ans: (b) The leaves that lay on the ground had not been walked upon.

3. In which line the poem does the poet express that there wasN’t the chance that he would ever be able to come back and walk down the road he had not chosen.

(a) I kept the first for another day.

(b) 1 db if I should ever come back. 

(c) Yet knowing how way leads on to way.

(d) Both (b) and (c)  

Ans: (b) I doubted if I should ever come back. 

[IV] I shall be telling this with a sigh

Somewhere ages and ages hence;

Two roads diverged in a wood, and I –

I took the one less travelled by, 

And that has made all the difference.

1. The poet claims to have taken the road

(a) that most had taken. 

(b) that few had walked over.

(c) that had more leaves.

(d) that was more grassy.

Ans: (b) that few had walked over

2. Why do you think the poet would quote his experience with a sigh ? 

(a) Because he was sorry that he not taken the other road.

(b) Because he was happy with life.

(c) Because he himself does not believe what he says.

(d) Because he its sad that took the second road. 

Ans: (c) Because he himself does not believe what he says

3. Give the adverb from of the word difference.

(a) Differing.

(b) Differently.

(c) Differ.

(d) Differentiate.

Ans: (b) Differently.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising