SEBA Class 7 Mathematics Chapter 15 Visualising Solid Shape

SEBA Class 7 Mathematics Chapter 15 Visualising Solid Shape Solutions English Medium, SEBA Class 7 Maths Notes in English Medium, SEBA Class 7 Mathematics Chapter 15 Visualising Solid Shape Notes to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapter Assam Board SEBA Class 7 Mathematics Chapter 15 Visualising Solid Shape Solutions in English and select needs one.

SEBA Class 7 Mathematics Chapter 15 Visualising Solid Shape

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. SEBA Class 7 General Maths Textual Question Answer. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 7 Mathematics Chapter 15 Visualising Solid Shape Solutions for All Subject, You can practice these here.

Chapter – 15

PART – II

Exercise – 15.1

1. Classify the following as two-dimensional and three dimensional objects- Sphere, Circle, Rectangle, Pyramid, Pencil box, Marble, Cube, Quadrilateral, Match box.

Ans: Two-dimensional- Circle, Rectangle, Quadrilateral. 

Three-dimensional- Sphere, Pyramid, Pencilbox, Marble, Cube, Matchbox.

2. Write the name of three solid shapes which have no edge and vertex.

Ans: Sphere, football, orange.

3. How many vertices are there in a cone?

Ans: One.

4. Which of the following figures can be used for making cube? Discuss in a group.

Ans: Figures can be used for making cube: (i), (ii), (iii), (iv), (v).

5. Match the shapes of L.H.S. with the shapes of R.H.S.

Ans: 

(i) (ii)
(ii)(iv)
(iii)(i)
(iv)(iii)

6. Discuss and identify the following rectilinear figure which can be used to make tetrahedron. Discuss.

Ans: Figure (i), (ii) & (iii) can be used to make tetrahedron.

Exercise – 15.2

1. Draw an isometric sketch by observing the oblique sketch of the rectangle given in the figure.

Ans: An isometric sketch of the rectangle.

2. Draw an Isometric sketch and an oblique sketch having dimensions of 5 cm, 3 cm, 2 cm.

Ans: 

An Isometric Sketch.

3. Write the name of a solid shape which has no vertex and plane surface.

Ans: A solid shape which has no vertex and plane surface is a ball.

4. Three cubes having dimensions of 3 cm, 3 cm and 3 cm each are placed one upon another what would be the length, breadth and height of the resulting object. Name it.

Ans: Cuboid; Length = 3 cm, Breadth = 3 cm, Height = 9 cm.

Exercise – 15.3

1. How many cubes are there in Fig (i)

Ans: In the figure-(i), there are 4 Nos. of cube.

2. How many cubes are there in Fig. (ii)? If the dimension of one cube is 2 cm, 2 cm and 2 cm, then find the dimension of the cuboid?

Ans: 16 Nos, Length = 8 cm, Breadth = 4 cm, Height = 4 cm.

3. Draw the views from different direction (front view, top view and side view) by keeping 5 cubes of same dimension one upon another as well as side by side.

Ans:The views from different direction (front view, top view and side view)  we shown.

4. Draw a three dimensional figure of Ludo dice that gives the view of 5 dots from the side. If the dice would be seen from top, how many dots are to be seen. (discuss in group)top.

Ans: Three dots will be seen if we view the dice from top.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top