Class 12 Sociology MCQ Chapter 9 Change and Development in Rural Society Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Sociology MCQ Chapter 9 Change and Development in Rural Society and select need one. AHSEC Class 12 Sociology MCQ Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Sociology MCQ Class 12.
Class 12 Sociology MCQ Chapter 9 Change and Development in Rural Society
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Sociology Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Sociology MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.
Change and Development in Rural Society
Chapter: 9
| PART – 2 | 
Choose the Correct Option:
1. What is the primary occupation of Indian rural society?
(i) Industry.
(ii) Trade.
(iii) Agriculture.
(iv) Transport.
Ans: (iii) Agriculture.
2. What does the Green Revolution refer to?
(i) Use of organic manure.
(ii) Introduction of new crop species and techniques.
(iii) Forest conservation.
(iv) Soil conservation methods.
Ans: (ii) Introduction of new crop species and techniques.
3. Which festival is associated with harvest in Assam?
(i) Pongal.
(ii) Baisakhi.
(iii) Ugadi.
(iv) Bihu.
Ans: (iv) Bihu.
4. Who coined the term “Green Revolution”?
(i) M.S. Swaminathan.
(ii) William Gaud.
(iii) Norman Borlaug.
(iv) Jawaharlal Nehru.
Ans: (ii) William Gaud.
5. What is a major consequence of the Green Revolution?
(i) Increased equality.
(ii) Decrease in food production.
(iii) Increased rural-urban migration.
(iv) Less use of fertilizers.
Ans: (iii) Increased rural-urban migration.
6. What is meant by ‘land reforms’?
(i) Construction of roads.
(ii) Changes in land tenure system and redistribution.
(iii) Increase in land tax.
(iv) Industrial development.
Ans: (ii) Changes in land tenure system and redistribution.
7. Who are considered dominant castes in rural India?
(i) SC/STs.
(ii) Backward castes.
(iii) Major landowning upper castes.
(iv) Tribals.
Ans: (iii) Major landowning upper castes.
8. What system did the British introduce in 1793?
(i) Mahalwari.
(ii) Ryotwari.
(iii) Zamindari.
(iv) Cooperative farming.
Ans: (iii) Zamindari.
9. What was the first major land reform after Independence?
(i) Fixation of land ceiling.
(ii) Tenancy regulation.
(iii) Abolition of Zamindari system.
(iv) Urban land act.
Ans: (iii) Abolition of Zamindari system.
10. What is contract farming?
(i) Government farms given to people.
(ii) Farming under government contract.
(iii) Corporate contracts with farmers for specific crops.
(iv) Joint family farming.
Ans: (iii) Corporate contracts with farmers for specific crops.
11. What term did Jan Breman use for seasonal agricultural workers?
(i) Bonded labour.
(ii) Migrant farmers.
(iii) Footloose labour.
(iv) Rural proletariat.
Ans: (iii) Footloose labour.
12. What is the major social impact of globalization on families?
(i) Expansion of joint families.
(ii) Decrease in education.
(iii) Rise of nuclear families.
(iv) Increase in agriculture.
Ans: (iii) Rise of nuclear families.
13. What is feminisation of the agricultural labour force?
(i) Only men working in agriculture.
(ii) Mechanisation of agriculture.
(iii) More women engaged in agriculture.
(iv) Women owning land.
Ans: (iii) More women engaged in agriculture.
14. Which region did not benefit from the first wave of the Green Revolution?
(i) Punjab.
(ii) Tamil Nadu.
(iii) Bihar.
(iv) Western U.P.
Ans: (iii) Bihar.
15. What was the result of benami transfers under the Land Ceiling Acts?
(i) Better land distribution.
(ii) Land was redistributed to SC/STs.
(iii) Owners avoided land seizure.
(iv) Increase in tenant rights.
Ans: (iii) Owners avoided land seizure.

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.



