Class 10 English Chapter 23 The Sermon at Benares

Class 10 English Chapter 23 The Sermon at Benares The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NCERT Class 10 English Chapter 23 The Sermon at Benares and select need one.

Class 10 English Chapter 23 The Sermon at Benares

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 10 English Chapter 23 The Sermon at Benares Solutions for All Subjects, You can practice these here…

The Sermon at Benares

Chapter – 23

ENGLISH

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Before you read :

1. What is a Sermon? Is it different from a lecture or a talk? Can this word be used in a negative way or as a joke (as in ‘my mother’s Sermon about getting my work done on time…’?

A sermon may be defined as a discourse for the purpose of religious instruction while lecture is discourse for the purose of instruction on any general topic and talk can be a formal as well as an informal discourse delivered to an audience. No, it can’t be used in a negative way or joke. 

2. Ans: Afflicted with: affected by suffering, disease or pain.

Be composed : be made up of, get under control, calm.

Desolation :in a ruined condition.

Lamentation :expression of sorrow.

Procure : to collect.

Be subject to :be under effect.

3. Have you heard of the Sermon on the Mount? Who delivered it? Who do you think delivered a Sermon at Benares?

Ans: Yes, the Sermon on the mount was delivered by Lord christ.

Goutam buddha delivered the Sermon at Benares.

Thinking about the text

1. When her son dies, kisa gotami goes from house to house. What does she ask for? Does she get it? Why not?

Ans: When Kisa Gotami’s son dies she goes from house to house asking if she could get some medicine that would cure her child she does not get it because her child is dead and no medicine could bring back his life.

2. Kisa Gotami again goes from house to house after she speaks with the Buddha. What does she ask for, the second time around? Does she get it? Why not?

Ans: After she speaks with the Buddha, she goes from house to house again. This time she asks for a handful of mustard seeds. She must get it from a house where no one has ever lost a child, husband, parent or friend.

3. what does Kisa Gotami understand the second time that she failed to understand the first time? Was this what the Buddha wanted her to understand?

Ans: Kisa Gotami understood the second time that death is common to all and that she was being selfish in her grief. There was no house where some beloved had not died. Yes, this was what the Buddha wanted her to understand.

4. Why do you think kisa gotami understand this only the second time? In what way did the buddha change her understanding?

In what way did the Buddha change her understanding? Kisa Gotami understood that death is common to all and that she was being selfish in her grief. She understood this only the second time because it was then that she found that there was not a single house where some beloved had not died.

5. How do you usually understand the idea of ‘selfishness’? Do you agree with kisa gotami that she was being ‘selfish in her grief?

Ans:’ selfishness ‘ means looking for one’ s own interest. Yes, kisa gotami was selfish in her grief because her only concern was her son. She didn’t see that other people too died. 

Thinking about Language

1. This text is written in an old-fashioned style, for it reports an incident more than two millennia old. Look for the following words and phrases in the text and try to rephrase them in more current language, based on how ou understand them. 

1. Give thee medicine for thy child. 

2. Pray tell me. 

3. Kisa repaired to the Buddha

4. There was no house but someone had died in it. 

5. Kinsmen. 

6. Mark

Ans: 1. give you medicine for your child. 

2. Please tell me. 

3. Kisa went to the Buddha

4. there was no house in which nobody died. 

5. relatives. 

6. Look! 

2. You know that we can combine sentences using words like and, or, but, yet and then. But sometimes no such words seems appropriate. In such a case we can use a semicolon (;) or a dash (-)to combine two clauses. 

She has no interest in music;  I doubt she will become a singer like her mother. 

The second clause here gives the speaker’s opinion on the first clause.

Here is a sentence from the text that uses semicolon to combine clauses. Break up the sentence into three simple sentences. Can you then say which has a better rhythm when you read it, the single sentence using semicolons, or the three simple sentences? 

For there is not any means by which those who have been born can avoid dying; after reaching old age there is death; of such a nature are living beings. 

Ans: 1. No living-being can avoid death. 

2. Death follows old-age. 

3. Living-beings are of such a nature. 

Writing

Write a page (about three paragraphs) on one of the following topics, and add your own ideas and experiences to them. 

1. Teaching someone to understand a new or difficult idea. 

2. Helping each other to get over difficult times.

3. Thinking about oneself as inquire, or as one among billions of others. 

Ans: Teaching Someone to Understand a New or Difficult Idea

New or difficult ideas are usually beyond our understanding. So it is difficult to teach someone such ideas. It will be easy, in such case, to lead someone through such situations as are life’s real situation. And it will be easy to understand that idea relating to that situation. Any one who gets direct experience is automatically taught the idea that was difficult for him to perceive. 

Helping Each Other to get over difficult Times

The best may to get over difficult times is to help each other. Man is a social animals and cannot live alone. He is not independent but he is interdependent. So for one’s survival others are needed. Sorrow is lessened when expressed and joy increases. So to stand by others and helping we can have fellow-feelings and easily get over difficult times. 

Thinking about oneself as unique, or as one among billions of others

Ans: In fact every one is unique in this world. No two individuals are same. In characteristics qualities and all other aspect every individual is unique. But all are individuals and part of the total mankind. Death is common to all so is grief. Everyone feels this emotion in his own way. Still as a member of the society we all should follow the social system understanding the law of nature. The mortal law brings death to all living beings-earlier or later. 

Sl.No.Contents
1.A Letter to God
Dust of Snow
Fire and Ice
2.Nelson Mandela: Long Walk to Freedom
A Tiger in the Zoo
3.Two Stories About Flying
I.His First Flight
II.The Black Aeroplane
How to Tell Wild Animals
The Ball Poem
4.From the Diary of Anne Frank
Amanda!
5.The Hundred Dresses – I
6.The Hundred Dresses – II
Animals
7.Glimpses of India
I.A Baker from Goa
II.Coorg
III.Tea from Assam
The Trees
8.Mijbil the Otter
Fog
9.Madam Rides the Bus
The Tale of Custard the Dragon
10.The Sermon at Benares
For Anne Gregory
11.The Proposal

Comprehension questions and answers

Q:-  Read the passages car and answers the questions choosing the most appropriate options given below :-

1. Gautam Buddha (563 b. C. – 483 b. C) began life as a prince named siddhartha gautama, in northern India. At twelve, he was sent away for schooling in the Hindu sacred scriptures and four years later he returned home to marry a princess. They had a son and lived  for ten years as befitted royalty. At about the age of twenty-five the Prince, here to fore shielded from the sufferings of the world, while out hunting, chanced upon a sick man then an aged man, then a funeral procession, and finally a monk begging for alms. These sights so moved him that he at once went out into the world to seek enlightenment concerning the sorrows he had witnessed. He wandered for seven years and finally sat down under a peepal tree, where he vowed to stay until enlightenment came. 

Enlightened after seven days, he  returned the tree the bodhi tree (tree of wisdom) and began to teach and to share his new understandings. At that point he became as the Buddha (the awakened or the enlightened). The Buddha preached his first Sermon at the city of Benares, most holy of the dipping places on the river ganged, that Sermon has been prepared and is given here. It reflects the Buddha’s wisdom about one inscrutable kind of suffering. 

Questions :-

1. Gautam Buddha began his life as a – 

a) Prince.

b) Scholar.

c) Cultivator.

d) Businessman. 

Ans: a) Prince.

2. What did he study? 

a) Arts.

b) Science.

c) Commerce.

d) Hindu scriptures. 

Ans: d) Hindu scriptures. 

3. He went out into the world to seek-

a) Money.

b) Wisdom.

c) Enlightenment.

d) Religion.

Ans: c) Enlightenment.

4. Gautam Buddha delivered his first sermon in-

a) Sarnath.

b) Kashi.

c) Bodh gaya.

d) Benares. 

Ans: d) Benares.  

2. Kisa gotami became weary and hopeless, and sat down at the wayside watching the lights of the city, as they flickered up and were extinguished again. At last the darkness of the night reigned everywhere. And she considered the fate of men, that their lives flicker up and are extinguished again. And she thought to herself, “How selfish am I in my grief! Death is common to all, yet in this valley of destruction there is a path that leads him to immortality who has surrendered all selfishness”. 

Questions :-

1. Where did Kisa gotami sit? 

a) Under a tree.

b) Near gautam Buddha.

c) At the wayside.

d) On her bed. 

Ans: c) At the wayside.

2. What did she watch? 

a) The traffic.

b) The pedestrians.

c) The building.

d) The lights of the city. 

Ans: d) The lights of the city. 

3. Seeing the lights she considered – 

a) The life of man. 

b) The fate of man. 

c) Mortal nature of man.

d) Happiness and sorrow. 

Ans: b) The fate of man. 

4. She felt she was selfish in her – 

a) Joy.

b) Work.

c) Grief.

d) Pain.

Ans: c) Grief.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top