SEBA Class 10 Maths Chapter 13 Statistics

SEBA Class 10 Maths Chapter 13 Statistics Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 10 Maths Chapter 13 Statistics Notes and select need one. SEBA Class 10 Maths Chapter 13 Statistics Question Answers Download PDF. SEBA Class 10 General Mathematics Solutions.

SEBA Class 10 Maths Chapter 13 Statistics

Also, you can read the SEBA book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Board of Secondary Education, Assam (SEBA) Book guidelines. SEBA Class 10 Maths Chapter 13 Statistics are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Solutions For Class 10 Maths for All Chapters, You can practice these here.

NEW VIDEO CLASS

Class 10 Mathematics Video Classes

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Chapter: 13

Exercise 13.1

1. A survey was conducted by a group of students as a part of their environment awareness programme, in which they collected the following data regarding the number of plants in 20 houses in a locality. Find the mean number of plants per house.

Number of plants 0 – 22 – 44 – 6 6 – 8 8 – 10 10 – 1212 – 14
Number of houses 1215623

Which method did you use for finding the mean, and why?

Ans: To find the class mark (xi) for each interval, the following relation is used.

Class mark 𝒙1 =𝑼𝒑𝒑𝒆𝒓 𝒍𝒊𝒎𝒊𝒕+𝑳𝒐𝒘𝒆𝒓 𝒍𝒊𝒎𝒊𝒕/ 2

Number of plantsNumber of houses (f1) x1f1xx1 
0 − 2111 × 1 = 1
2 − 4232 × 3 = 6
4 − 6151 × 5 = 5
6 − 8575 × 7 = 35
8 − 10696 × 9 = 54
10 − 122112 ×11 = 22
12 − 143133 × 13 = 39
Total20162

From the table, it can be observed that:

Therefore, the mean number of plants per house is 8.1. 

2. Consider the following distribution of daily wages of 50 workers of a factory. 

Daily wages (in Rs)100 − 120120 − 140140 −1 60160 − 180180 − 200
Number of workers 12148610

Ans: To find the class mark for each interval, the following relation is used.

X1 = upper limit + Lower Limit/2

Class size (h) of this data = 20 

Taking 150 as assured mean (a), di, ui and fiui can be calculated as follows 

Daily wages (in Rs)Number of workers  (fi) xidi = xi − 150𝒖𝒊 = 𝒅𝒊 /20=x1-150/20fiui
100 −12012110− 40-2-24
120 − 14014130− 20-1-14
140 − 1608150000
160 −18061702016
180 − 2001019040220
Total50-12

From the table, it can be observed that:

Therefore, the mean daily wage of the workers of the factory is Rs. 145.20

3. The following distribution shows the daily pocket allowance of children of a locality. The mean pocket allowance is Rs.18. Find the missing frequency f.

Daily pocket allowance (in Rs) 11 − 1313 − 1515 −1717 − 1919 − 2121 − 2323 − 25
Number of workers76913f54

Ans: To find the class mark (xi) for each interval, the following relation is used

X1 = Upper limit + Lower limit/2

Given that, mean pocket allowance,

Taking 18 as assured mean (a), di and f1d1 are calculated as follows. 

Daily pocket allowance (in Rs)Number of children fiClass mark xidi = xi − 18 fidi 
11 −13712-6-42
13 − 15614-4-24
15 − 17916-2-18
17 −19131800
19 − 21f2022f
21 − 23522420
23 − 25 424624
Total2f-40

Hence, the missing frequency, f, is 20.

4. Thirty women were examined in a hospital by a doctor and the number of heart beats per minute were recorded and summarized as follows. Find the mean heart beats per minute for these women, choosing a suitable method.

Number of heart beats per minute65 − 6868 − 7171 −7474 − 7777 − 8080 − 8383 − 8
Number of women2438742

Ans: To find the class mark of each interval (xi), the following relation is used.

X1 = Upper limit + Lower limit/2 

Class size, h, of this data = 3 

Taking 75.5 as assumed mean (a) assumed (a)  ui, f1u1 are calculated as follows.

Number of heart beats per minuteNumber of women fixidi = xi − 75.5𝒖𝒊 = 𝒅𝒊/3fiui
65 − 68266.5− 9-3-6
68 − 71469.5− 6-2-8
71 − 74369.5− 3-1-3
74 − 77875.5000
77 − 80778.5337
80 − 83481.5 6668
83 − 86284.5996

Therefore, mean heart beats per minute for these women are 75.9 beats per minute. 

5. In a retail market, fruit vendors were selling mangoes kept in packing boxes. These boxes contained a varying number of mangoes. The following was the distribution of mangoes according to the number of boxes.

Number of mangoes50 − 5253 − 55 56 − 5859 − 6162 − 64
Number of boxes 1511013511525

Find the mean number of mangoes kept in a packing box. Which method of finding the mean did you choose?

Ans: It can be observed that class intervals are not continuous. There is a gap of 1 between two class intervals. Therefore, 1/2 has to be added to the upper class limit

and 1/2 has to be subtracted from the lower class limit of each interval.

Class mark (xi) can be obtained by using the following relation.

xi = Upper limit + Lower limit/2

Class size (h) of this data = 3

Taking 57 as assumed mean (a), di, ui, f1u1are calculated as follows

Class intervalfixidi = xi − 57𝒖𝒊 = xi-57i/3fiui 
49.5 − 52.51551-6-2-30
52.5 − 55.511054-3-1-110
55.5 − 58.513557000
58.5 − 61.51156031115
61.5 − 64.525636250
Total 4400

Mean number of mangoes kept in a packing box is 57.19. Step deviation method is used here as the values of fi, di are big and also, there is a common multiple between all.

6. The table below shows the daily expenditure on food of 25 households in a locality. 

Daily expenditure (in Rs)100 − 150150 − 200200 − 250250 − 300300 − 350
Number of households451222

Find the mean daily expenditure on food by a suitable method. 

Ans: To find the class mark (xi) for each interval, the following relation is used.

xi = Upper limit + Lower limit/2

Class size = 50

Taking 225 as assumed mean (a), di, ui, f1u1are calculated as follows. 

Daily expenditure (in Rs)f1xidi = xi − 225𝒖𝒊 = x𝒊-225/50 f1u1
100 − 1504125-100-2-8
100 − 2005175-50-1-5
200 − 25012225000
250 − 30022755012
300 − 350232510024
Total25-7

Therefore, mean daily expenditure on food is Rs 211. 

7. To find out the concentration of SO2 in the air (in parts per million, i.e., ppm), the data was collected for 30 localities in a certain city and is presented below:

Concentration of SO2 (in ppm)Frequency
0.00 − 0.044
0.04 − 0.089
0.08 − 0.129
0.12 − 0.162
0.16 − 0.204
0.20 − 0.242

Find the mean concentration of the SO2 in the air.

Ans: 

Concentration of SO2 (in ppm)Frequency fClass mark xidi = xi − 0.14𝒖𝒊 = x𝒊 -0.01/0.04fiui
0.00 − 0.0440.02-0.12− 3− 12
0.04 − 0.0890.06-0.08− 2− 18
0.08 − 0.1290.10-0.04− 1− 9
0.12 − 0.1620.14000
0.16 − 0.2040.18114
0.20 − 0.24 20.22224
Total 30−31

Therefore, the mean concentration of SO2 in the air is 0.099 ppm. 

8. A class teacher has the following absentee record of 40 students of a class for the whole term. Find the mean number of days a student was absent. 

Number of days0 − 66 − 1010 − 1414 − 2020 − 2820 − 2838 − 40
Number of students111074431

Ans: 

Number of daysNumber of students fiClass-mark xifi xi
0 – 611333
6 – 1010880
10 – 1471284
14 – 2041768
20 – 2842496
28 – 3833399
38 – 4013939
Total∑fi = 40∑fixi = 499

Here, we use direct method to find the required mean.

Using the direct method, we have

Therefore, the required mean number of days a student was absent is 12.475.

9.The following table gives the literacy rate (in percentage) of 35 cities. Find the mean literacy rate.

Literacy rate (in %) 45 − 5555 − 6565 − 7575 − 85 85 − 95
Number of cities3101183

Ans: To find the class marks, the following relation is used.

xi = Upper limit + Lower limit/2

Class size (h) for this data = 10

Taking 70 as assumed mean (a), di, ui, and fiui are calculated as follows.

Literacy rate (in %)Number of cities fix1di = x1 − 70 𝒖𝒊 = x𝒊 -70/10f1 u1 
45 − 55350-20-2-6
55 − 651060-10-10-10
65 − 751170-000
75 − 858801018
85 − 953902026
Total35−2

From the table, we obtain

Therefore, the mean literacy rate is 69.43%. 

10. Mean of 10 observations is 2.5. If one observation, namely 2.5 is deleted, determine the new mean.

Ans: Total of 10 observation

= 2.5 × 10

= 25

When 2.5 is deleted

Total of 9 observation

= 25 − 2.5

= 22.5

∴ New mean = 22.5/9

9 observation =2.5

11. If the mean of marks of five students is 33 and that of the marks of first four of them is 32.5, then find the marks obtained by the 5th student.

Ans: Mean of five students = 33

∴ Total marks obtained by 5 students = 5 × 33 = 165

Mean of four students = 32.5

∴ Total marks obtained by 4 students = 4 × 32.5 = 130

∴ Marks obtained by 5th student = 165 − 130 = 35

12. Mean of 25 observations was found to be 78.4. But later on it was discovered that 96 was misread as 69. Find the correct mean.

Ans: Mean of 25 observation = 78.4

∴ Total of 25 observation = 25 × 78.4 = 1960

Corrected value = 96 − 69

= 27

Corrected Total = 1960 + 27 = 1987

Mean of 25 observation when corrected = 1987/25 = 79.48

13. In the following frequency distribution, the frequency of the class interval (40–50) is missing. It is known that the mean of the distribution is 52. Find the missing frequency.

Wages (in Rs)No of workers
10-205
20-303
30-404
40-50–
50-602
60-706
70-8013

Ans: 

C.If1x1f1x1
10-2051575
20-3032575
30-40435140
40-50x4545x
50-60255110
60-70665390
70-801375975
∑ f1 = 33 + x∑fi​xi​ = 1765 + 45x

14. If be the mean of x1, x2 ……x, then the mean of x1 + a , x2 + a,……. xn + a, is

(a)

(b) – a

(c) + na

(d) + a

Ans: (d) + a

15. If the mean of x, x + 3, x + 6, x + 9 and x + 12 is 10, then the value of x is 

(a) 5

(b) 4

(c) 9

(d) 8

Ans: (b) 4

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top