Class 6 English Chapter 5 A Holiday In Delhi

Class 6 English Chapter 5 A Holiday In Delhi The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters Assam Board Class 6 English Chapter 5 A Holiday In Delhi and select needs one.

Join Telegram channel

SEBA Class 6 English Chapter 4 A Holiday In Delhi

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Class 6 English Chapter 5 A Holiday In Delhi Solutions for All Subject, You can practice these here…

A Holiday In Delhi

Chapter 5

ACTIVITIES

Q. 1. Let’s see how much you have understood the lesson. Read the sentences below and put a tick on the correct option to complete each sentence. 

(a) Rishov, Rishika, and their parents went to Delhi during their 

(i) Summer holidays 

(ii) Puja holidays 

(iii) Winter holidays

(iv) Bihu holidays 

Ans :  (ii) Puja hosts

(b) They went to Delhi 

(i) air 

(ii) bus

(iii) train 

(iv) their own car 

Ans : (i) air

(c) Maple inn is a lovely 

(i) palace 

(ii) fort

(iii) restaurant

(iv) hotel

Ans :  (iv) hotel

(d) Rishov found a wallet lying on the 

(i) seat of the bus 

(ii) floor of the hotel 

(iii) floor of the bus 

(iv) bus stop 

Ans : (iii) floor of the bus

(e) The person who dialed number was 

(i) Rishov 

(ii) Rishov’s father 

(iii) Rishika 

(iv) Rishov and Rishika’s mother 

Ans : (i) Rishov

(f) The person who was very happy to receive the wallet was 

(i) Rishika

(ii) Rishov 

(iii) Rajeev Sharma 

(iv) Rishov and Rishika’s father 

Ans : (iii) Rajeev Sharma

Q. 2. Here are some sentences about Rishov and Rishika’s holiday. Arrange the sentences in the chronological order. 

(a) They saw the Red Fort and India Gate. 

(b) They went to Agra 

(c) Rishov and Rishika pleaded with their father for a holiday trip to Delhi. 

(d) They returned the wallet to owner. 

(e) Tickets were bought and the hotel was booked. 

(f) Rishov found and picked up a wallet lying on the floor of the bus. 

Ans : Sentences in chronological order. 

(i) Rishov and Rishika pleaded with their father for a holiday trip to Delhi. 

(ii) Tickets were bought and the hotel was booked. 

(iii) They saw the Red Fort and India Gate. 

(iv) Rishov found and picked up a wallet lying on the floor of the bus. 

(v) They went to Agra.

(vi) They returned the wallet to owner. 

Q. 3.  Rishov is trying to record the important points about their holiday in his diary. Working with a friend, read the lesson and help Rishov to complete his diary entry. 

October 5th : Started our journey to Delhi. 

Places we visited : —,—-and —-

Hotel we stayed in : —-

What I found under : —–

Who it belonged to : ——

How I found Mr. Sharma : —-

Where I returned the wallet : —–

The most memorable 

thing about our vaction : —–

Ans : October 5th  : Started our journey to Delhi. 

Places we visited : Delhi and Agra. 

Hotel we stayed in : Maple inn.

What I found under my seat : found a wallet under my seat. 

Who it belonged to : It belonged to Mr. Rajeev Sharma a business man of Agra. 

How I found Mr. Sharma : I dialed Mr. Sharma from my father’s mobile and found him. 

Where I returned the wallet : At the tourist bus stop of Agra. 

The most memorabl : Visiting Delhi,

 thing about our Agra, Red Fort vaction                       and India Gate and also returning the wallet to its owner. 

Q. 4. Now, try to record the important points about one of your holidays. You may work in groupd to complete your diary entry. You can check the points on the left if you like .

Date of your journey :

Place you visited :

Place you stayed in :

What you did there :

What interesting things happened to you :

What you most liked about that holiday :

Which place you would like to visit in future :

Ans : 20th Nov. : We started our journey. 

Place you visited : Dibrughar, Dhola, Sadia, Dhemaji. 

Place you stayed in : Dibrughar and Dhemaji Circuit house. 

What you did there : Visited Dibrughar University and Dr. Bhupen Hazarika bridge of Dhola-Sadia. 

What interesting things happened to you : To see the longest bridge on the Brahmaputra and the Bogibil bridge. 

What you most liked about the holiday : To see the tea gardens on both sides of the road. 

Which place you would like to visit in future : Sibsagar, Rang Ghar, Talatal Ghar and the maidams of Saraideu. 

Sl. No.Contents
Chapter 1The Rainbow
Chapter 2Tom Sawyer
Chapter 3Dhyan Chand
Chapter 4Use of ICT
Chapter 5A Holiday in Delhi
Chapter 6Pollution
Chapter 7The Mountain and the Squirrel
Chapter 8I Love My Country

Q. 5. Rishika is talking on her mobile phone with her friend Minati who lives in Delhi. Read the conversation between Rishika and Minati. The conversation is not given in proper order. Re-arrange the sentences spoken and write them in sequence in the space given. 

• Fine, How are you Rishika? 

• Are you coming by air? 

• Fine, Thank you! We’re Coming to Delhi 

• Yes. by Air India. 

• Ok dear. I’ll be at the airport. 

• We’ll reach on 5th October. 

• Hello! How are you Minati? 

• Oh! It’ll be nice to meet you again. When are you coming? 

Ans :

Q. 6.  Let’s learn some negative sentences. They are sentences that express a negative meaning using ‘No’ or ‘Not’. 

Here are some sentences from the lesson or related to the store. Change the sentences into negative. 

(i) We’ll go by air. 

Ans : We wouldn’t go by air. 

(ii) Their mother too was on their sides. 

Ans : Their mother too was not on their sides. 

(iii) The Red Fort amazed them. 

Ans : The Red Fort didn’t amaze them. 

(iv) Rishov’s father booked two rooms in the hotel. 

Ans : Rishov’s father didn’t book two rooms in the hotel. 

(v) The wallet must be returned. 

Ans : The wallet mustn’t be returned. 

(vi) Rishov told him how he had found the wallet. 

Ans : Rishov didn’t tell him how he had found the wallet. 

(vii) He gave the man the bus number. 

Ans : He didn’t give man the bus number.

Q. 8. Find new words from each of the following words and write them out in the space given. One is for you. 

below  wallet   person father smile lawns 

Ans :  below —      low 

          Wallet —     wall 

          Person —-  son 

          Father —-  her 

          Smile —– mile

         Lawns —– law. 

Find more such words from your text and add them to your list. 

Ans : about — out     always — ways 

  Young — you    returned — turned 

Window — wind   dialed — led 

Again — gain  meanwhile — mean. 

Q. 9. Read each row of the table below and make a sentence taking the words each of them. 

Here is an example :Rang Ghar  Sivasagar  monument 

Rang Ghar is a monument in Sivasagar, Assam.

Ans : 1. Taz Mahal is a monument in Agra, U.P.

2. Maple is a hotel in South Delhi. 

3. Red Fort is a fort in Delhi. 

4. Red Fort is a monument in Delhi. 

5. Agra Fort is a fort in Agra, Uttar Pradesh. 

Q. 10. Did you like reading about Rishov and Rishika’s holiday. Imagine you are planning to visit a place of your interest. How would you prepare yourself for the visit? Write a few sentences about your plan. You may include the following points. 

(a) How you will travel. 

(b) Who will go with you. 

(c) What you plan to see. 

(d) How you are feeling about the visit. 

Ans : I am planning to visit Sivasagar district. There is the Sivadaul, Rang Ghar, Kareng Ghar, Talatal Ghar and the Sivasagar and Jay Sagar ponds. I think I shall try to go  during the next puja holidays. I will go with my parents. I also prefer to go by own car. Because we might stop where we wish if we go by our own car. I have asked my father to arrange for our stay at Sivasagar for  two or three days. I feel the visit of my plan would be very pleasing for us.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising