Class 10 Social Science History Chapter 4 Indian Freedom Movement and National Awakening in Assam

Class 10 Social Science History Chapter 4 Indian Freedom Movement and National Awakening in Assam The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters Assam Board Class 10 Social Science History Chapter 4 Indian Freedom Movement and National Awakening in Assam and select needs one.

Join Telegram Groups

Class 10 Social Science History Chapter 4 Indian Freedom Movement and National Awakening in Assam

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board SEBA Class 10 Social Science History Chapter 4 Indian Freedom Movement and National Awakening in Assam Solutions for All Subject, You can practice these here…

Indian Freedom Movement and National Awakening in Assam

Chapter: 4

HISTORY

VERY SHORT ANSWER TYPE  QUESTIONS

Q1. When was the Treaty of Yandaboo signed ?

Ans: 26 February 1826.

Q2. Which period is known as Company Raj in Assam ?

Ans: The period of company rule in Assam from 1826 to 1858 is known as Company Raj in Assam. 

Q3.When was Bengali language introduced in Assam ?

Ans: 1837.

Q4.When was Bengali language replaced   by Assamese languag8e ?

Ans: 1873.

Q5.What was the preface journal of Assam Chatra Sanmilan ?

Ans: MILAN.

Q6.What was the main objective of the Ryot Sabha ?

Ans: The main objective of the Ryot Sabha was to solve the various problems faced by the peasants of Assam, particularly the issue of high taxes. 

Q7.When was All Assam Ryot Sabha established ?

Ans: 8th April 1933.

Q8. Who was the secretary of Ahom Sabha ?

Ans: Padmanath Gohain Baruah.

Q9. When and under whose leadership  was Jorhat Sarbajanik Sabha constituted ?

Ans: jagannath Barua at Jorhat in 1884.

Q10. Who were the first president and secretary of Assam Provincial Congress committee. 

Ans: Kuladhar Chaliha and Nabin Chandra Bordoloi.

Q11. Who was the first formally elected president of APCC. 

Ans: Bishnuram Medhi.

Q12. Who was the first Prime Minister of Assam and when was he elected ?

Ans: Gopinath Bordoloi; 1946.

Q13. For what crime Kushal Konwar was hanged ?

Ans: Kushal Konwar was hanged for his involvement in the derailment of a train at Barpathar.

Q14. When was Gauhati University established  ?

Ans: 26th January 1948.

Q15. When the name Assam Medical College was formally introduced ?

Ans: 3rd November 1947.

Q16. When was Guwahati Medical College formally started  ?

Ans: 20th September 1960.

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Q1. Write a brief note on Assamese Literary society. 

Ans: One of the first association to be formed for the enhancement of Assamese language and literature was the Assamese Literary society. This society was formed by students from Assam studying in Calcutta in 1872 under the leadership of Devicharan Barua and Gangagovinda Phukan. The main objective of this association was literary, yet it had some political overtones. In fact, two of its members, namely,Jagannath Barua and Manik Chandra Baruah, submitted a memorandum to the Viceroy, Lord Northbrook on behalf of the society, calling for better development of the resources of Assam as well as for rail connectivity of Bengal to Assam. The society remained active till 1885.

Q2. Give a brief trace of important nationalist rise in Jonaki era.

Ans: Some of the Assamese students studying in Calcutta started a literary association called Asomiya Bhasa Unnati sadhini Sabha (ABUS) in1888.Jonaki was the mouthpiece of this literary Sabha. This publication started cultural and literary  renaissance in Assam. The first editor of Jonaki was Chandrakumar Agarwala. It successfully brought to the open the literary talents of hundreds of young Assamese.  It did not deal with political matters but stayed with its original purpose of literary enrichment. The destiny of this publication was guided by eminent writers such as Hemchandra Goswami, Lakshminath Bezbarua and Chandrakumar Agarwala. These three men were called Trimurti of Jonaki age. Other eminent writers were Kanaklal Barua, Kamalakanta Bhattacharya and Ambikagiri Choudhury. This publication was able to regenerate cultural and social consciousness in Assam. This period of Jonaki influence came to be known as Jonaki era. The main theme of Jonaki was the decline of local industry  and commerce in Assam during British rule and regeneration of economic self-dependence.

Q3. Write briefly on the political demands of Ahom Sabha.

Ans: The Ahom Sabha was formed in 1893 by Padmanath Gohain Baruah. After 1910 this Sabha came to be known as ahom association. The major political demands of Ahom Sabha were : 

(i) Recognition of Ahoms as a minority community. 

(ii) Reservation of seats for Ahoms in the State Assembly. 

(iii) Separate electorate for Ahoms. 

Q4. What were the issues raised by Assam Association before the British government ? 

Ans: The Assam Association was formed in 1903 by Manik Chandra Barua.Some of the issues raised by this association before the British government were :

(i) Opposed the over presence of government members in the municipal committees and of tea planters in local bodies. 

(ii) Demanded democratisation of the local bodies. 

(iii) Opposed increase in taxes, excise policy, etc.

(iv) Demanded absolute prohibition of the use and sale of opium.

(v) Demanded Assamese representation  in the Calcutta University Syndicate, appointment of Assamese teachers Cotton College. 

(vi) Called for the establishment of technical schools in the state. 

(vii) Opposed the combining of Assam with East Bengal in 1905.

(viii) Demanded the introduction of Montagu-Chelmsford refroms of 1919 in Assam. 

(ix) Demanded the establishment of a university in Assam. 

Q5. Mention about the Assamese leaders who lead the Non-cooperation Movement in Assam. 

Ans: The Non-cooperation Movement in Assam was led by Chandranath Sarma, Hemchandra Barua, Omeo Kumar Das , Muhibuddin Ahmed, etc. Some of the prominent youth leaders were Lakhidhar Sarma, Rohinikanta Hatibarua, Bimalakanta Barua, Kanak Chandra Barua, Benudhar Sarma, Tilak Sarma, etc. Many lawyers like Nabin Chandra Bordoloi, Kuladhar Chaliha, Tarunram Phukon, Kamini Kumar Chanda, Bishunram Medhi, etc. also actively participated in the Non-cooperation Movement in the state. 

Q6. Write about Cunningham Circular. 

Ans: A British cirrcular named ‘Cunningham circular’ written by R.J. Cunningham, Director of Public Interaction was issued on May 1930 in which he asked students and their parents to give a written undertaking guaranteeing that students would not participate in any kind of political activity. It also stated that those found guilty would be punished by which they would have to pay fines and would be deprived of scholarship. They would even be expelled in case of serious crimes. The students reacted sharply against the circular and in protest joined the Civil Disobedience Movement in large numbers and thus the circular indirectly helped spread of the movement in Assam. 

Q7. Write briefly about the problems faced by the ministry of Gopinath Bordoloi after independence. 

Ans: The Congress party under the leadership of Gopinath Bordoloi after independence. 

Ans: The Congress party under the leadership of Gopinath Bordoloi formed a government in Assam after the general election held in 1946. The Congress party got 58 seats out of 108 seats in the State Assembly. As a result, Gopinath Bordoloi became the first Chief Minister, then known as Prime Minister of the state. The new ministry had to face the following problems:

(i) Till independence Assam did not have proper educational infrastructure. Therefore, the new government had to establish a strong educational set up to develop the human resources.

(ii) After independence, the fixation of border became a major issue for Assam and the entire North Eastern range. 

(iii) The partition of India in August 1947 disrupted the communication between Assam and the rest of India. Railway line and river transportation between West Bengal and Assam ran thorough East Bengal which had now become part of Pakistan. Therefore, new routes of transport had to be developed. 

(iv) The partition disrupted the complex economic ties that exited between Bengal-Assam-Arakan regions.

(v) Before independence, Assam was noted globally for the production of tea, indigo, jute, silk and cotton textiles. All these got affected by the partition. The government had to take steps to rectify these problems.

(vi) The overall economic condition of the state was really low. This resulted in low per capita income and low standard of living. The government had to take serious steps to remedy the situation. 

(vii) soon after independence the flow of immigrants from East Pakistan started. The government had to deal with them. 

Q8. Write a brief history of the establishment of Assam Agricultural University. 

Ans: The beginning of Assam agricultural University goes back to 1913  when an agricultural research station was established in Karimganj followed by another at Titabar in 1923. Later, the need for an agricultural University was urgently felt. The result was that a new Assam agricultural college was established at Jorhat and Assam Veterinary college stared fuctioning at Nowgong in 1948. Later? In1969,Assam  agricultural University was established which consisted of the above- mentioned tow college. The veterinary college was also shifted from Nowgong to Khanapara (Guwahati). Assam agricultural University was first of its kind in the whole of north-east region.

Q9. Write a brief history of the establishment of Assam Medical College.

Ans: The first medical college in Assam was established at Dibrugarh.  It was the first medical college in the north-east region. This college grew form the Berry-White school of medicine which was established in Dibrugarh in 1900 using a donation of 50,000 rupees from Doctor Jhon Berry White, Civil Surgeon of East India Company. In 1910, the college imported two x-ray machines from England. This enabled the college to provide better medical education as well as better service to the needy patients. After the end of the Second World War in August 1945, the college moved to the nearby hospital premises that had been used by the Us army. 

Soon after Indiana’s independence, i.e. on 3 November 1947, the college was renamed as Assam Medical College by the state government headed by Gopinath Bordoloi. This is considered to be one of the notable achievements of the Bordoloi ministry.

See Next Page No Below…

1 thought on “Class 10 Social Science History Chapter 4 Indian Freedom Movement and National Awakening in Assam”

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top