Class 10 Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi

Class 10 Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NCERT Class 10 Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi and select need one.

Class 10 Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 10 Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi Solutions for All Subjects, You can practice these here…

Bholi

Chapter – 9

ENGLISH

FOOTPRINTS WITHOUT FEET

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Read and find out

1. Why is bholi’s father worried about her?

Ans: Bholi’s father is worried about her as she has neither good looks nor intelligence. He did not know how he would find a suitable groom for her.

2. For what unusual reasons is bholi sent to school?

Ans: Bholi is sent to school not for education but to worry her teachers about her.

3. Why do bholi’s parents accept bishamner’s marriage proposal?

Ans: Bholi’s parents accepted Bishamber’s proposal because he had a big shop, his own house and several thousand in the bank. He did not even ask for dowry. Her mother thought that Bholi was lucky to get such a well-to-do bridegroom.

4. Why does the marriage not take place?

Ans: The marriage did not take place because Bholi refused to marry Bishamber. When the groom saw that her face was covered with pock-marks, he declared that he would marry her only if her father paid him a dowry of five thousand rupees.

5. Does bholi enjoy her first day at school? 

Ans: At first bholi was afraid of school but when she reached the school she enjoyed it. 

6. Does she find her teacher different from the people at home?

Ans: Yes, she finds her teacher different from the people at home. She finds her teacher’s voice soft and soothing. She feels love.

Think about it

1. Bholi had many apprehensions about going to school. What made her feel that she was going to a better place than her home?

Ans: Bholi felt that she was going to a better place than her home when she got the treatment that she had never gotten before. New clothes had never been made for Bholi. The old dresses of her sisters were passed on to her. No one cared to mend or wash her clothes. However, before being sent off to the school, she received a clean dress. She was even bathed, and oil was rubbed into her dry and matted hair. It was then that she began to believe that she was being taken to a place better than her home.

2. How did bholi’s teacher play an important role in changing the course of her life?

Ans: Bholis teacher played an important role in changing the course of her life. She was polite and friendly which touched her heart. She encouraged her every time and was affectionate towards her. The teacher transformed her into a confident person who could read write and speak clearly.

3. Why did bholi at first agree to an unequal match why did she later reject the marriage? What does this tell us about her?

Ans: Bholi at first agreed to an unequal match being a victim of circumstances. To keep her father’s face she agreed. But later she rejected it as he demanded a dowry of five thousand rupees.

4. Bholi’s real name is sulekha. We are told this right at the beginning. But only in the last but one paragraph of the story is bholi called sulekha again. Why do you think she is called sulekha at that point in the story?

Ans: Sulekha was called Bholi because everyone considered her to be a backward child and a simpleton. The name Bholi thus symbolises her under confidence and ignorance. After mentioning her real name at the beginning of the story, the author mentions it again only in the second-last paragraph.

Talk about it

1. Bholi’s teacher helped her overcome social barriers by encouraging and motivating her. How do you think you can contribute to wards changing the social attitudes illustrated in this story?

Ans: I can contribute towards changing the social attitudes illustrated in this story by not accepting the gender discrimination first of all. As an adolescent/ a student, I won’t be able to do much in this concern, but certainly make people such as my domestic help/ people in neighbourhood etc.

2. Should girls be aware of their rights, and assert them? Should girls and boys have the same rights, duties and privileges? What are some of the ways in which society treats them differently? When we speak of ‘human rights’, do we differentiate between girls’ rights and boys ‘ rights?

Ans: In fact, girls should be aware of their rights and assert them. They should also be aware of their duties.

There should be some difference in case of rights, duties and privileges for boys and girls. But discrimination should not be made. But society treats girls inferior to boys.

In case of ‘human rights’ we can make no difference.

3. Do you think the characters in the story were speaking to each other in English? In fact, in which language were they speaking? (you can get clues from the names of the persons and the non-English words used in the story)

Ans: The characters in the story were speaking to each other in hindi, not in English. Various names are the evidence.

Sl.No.CONTENTS
1.A Triumph of Surgery
2.The Thiefs Story
3.The Midnight Visitors
4.A Question of Trust
5.Footprints Without Feet
6.The Making Of a Scientist
7.The Necklace
8.The Hack Driver
9.Bholi
10.The Book That Saved The Earth

3 thoughts on “Class 10 Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi”

    1. [Dev Library] Get here study material for all classes, Board, NCERT, CBSC, NEET, JEE, Regional language eBook, entrance exams, competitive exams, and the latest education news. ? go to Dev Library

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top