SEBA Class 7 Computer Chapter 1 Fundamentals of Computers Solutions As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 Computer Chapter 1 Fundamentals of Computers Notes and select need one. SEBA Class 7 Computer Chapter 1 Fundamentals of Computers Question Answers Download PDF. SCERT Class 7 Computer (IICT) Textbook Solutions.
SEBA Class 7 Computer Chapter 1 Fundamentals of Computers
Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per State Council of Educational Research and Training (SCERT) Book guidelines. SCERT Class 7 Computer (IICT) Textual Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 Computer Question Answer for All Chapters, You can practice these here.
Fundamentals of Computers
Chapter: 1
| EXERCISES |
1. Mark True or False:
(a) A Keyboard is an input device of a computer.
Ans: True.
(b) The left mouse button is used to choose things.
Ans: True.
(c) The motherboard is a part of the system unit.
Ans: True.
(d) UNIVAC I used vacuum tubes for computation.
Ans: True.
(e) Smartphone is a type of personal computer.
Ans: True.
(f) A basic Keyboard has only typewriter keys.
Ans: False.
(g) The short form of the Tabulator key is the Tab key.
Ans: True.
2. Fill in the blanks:
(a) The left mouse button is used to ________________.
Ans: Choose/select things.
(b) The right mouse button is used to ______________.
Ans: Explore more options.
(c) The scroll button of a Mouse is used to __________.
Ans: Scroll the page up and down.
3. Answer the following questions:
(a) Who is known as the father of computer?
Ans: Charles Babbage is known as the father of computer.
(b) What are the basic parts of a computer?
Ans: The basic parts of a computer are:
(i) Monitor.
(ii) System Unit (CPU Cabinet).
(iii) Keyboard.
(iv) Mouse.
(c) What is Input and Output device? Write examples of both Input and Output devices.
Ans: Input Device: An input device is used to give instructions or data to a computer.
Examples: Keyboard, Mouse, Scanner, Microphone, Webcam, Barcode Reader.
Output Device: An output device is used to display or produce information from a computer.
Examples: Monitor, Printer, Speaker, Headphone, Projector, Plotter.
(d) How many buttons are available in a basic Mouse?
Ans: A basic mouse generally has three buttons:
(i) Left Button.
(ii) Right Button.
(iii) Scroll Button (Wheel).
4. What is the primary function of the Enter key of a Keyboard?
Ans: The Enter key is used to start a new line or paragraph and to confirm an action such as sending a message or executing a command.
5. Mention a function that can be performed using the Control Key (Ctrl).
Ans: The Ctrl key is used with other keys to perform special functions such as:
Ctrl + C → Copy.
Ctrl + V → Paste.
Ctrl + Z → Undo.
6. What are the different components of a System Unit?
Ans: The main components of a System Unit are:
(i) Motherboard.
(ii) Central Processing Unit (CPU).
(iii) RAM (Random Access Memory).
(iv) Hard Disk Drive (HDD).
(v) Solid State Drive (SSD).
(vi) Optical Disk Drive.
(vii) SMPS (Switched-Mode Power Supply).
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

