Meaning and Development of Human Rights GK – Indian Polity

Meaning and Development of Human Rights GK – Indian Polity, Today We Discuss Meaning and Development of Human Rights GK – Indian Polity in Any Government competitive exam, we try to give you the most Important MCQ type Questions and Answers.

Join Telegram channel

Indian Polity And Human History GK – Meaning and Development of Human Rights

Meaning and Development of Human Rights GK – Indian Polity we cover under the All Competitive exam as follows, Assam Govt Recruitment Grade II, Grade III & Grade IV Any of the Post, APSC, Assam Police, Post Office Exam, PNRD Exam, any Medical Exam, Forest Guard Exam, APDCL Exam, Agriculture Exam, and other state exams. You can follow these Apps and Youtube Channel prepares for all exams.

Indian Polity & Human History

Human rights are those fundamental and inalienable rights which are essential for life as a human being. These rights are possessed by every human being irrespective of his or her nationality, race, religion, sex etc. These rights are universality and supremacy.

According to D.D. Basu, human rights are those minimum rights which every individual must have against the state or other public authority by virtue of his being a member of the human family, irrespective of any other consideration.

International Conventions-

For protection of human right United Nations sign an International Convention in 1948 which was known Universal Declaration of Human Rights (UDHR). It was a public and indeed a global proclamation of a common standard of achievement for al peoples and all nations. It try to protect the civil, political-economic rights of people of various nation.

By the influence of the UDHR, various internal convention and commission was set up among the nations.

In 1966 U.N, General Assembly signed “International Covenant on civil and political rights- It has 53 article, and also signed another International covenant on Economic social and cultural rights: It has 31 article. Both the two covenants try to protect the human right of the nations.

National Commission for Human Right-

For the protection of Human Right of the people, All the state take the initiative to from national and state commission on human right. In India National Commission of Human Right was set up in 1993.1T protect the right tof the people in India.

Multiple Choice Objective Type Questions-

1. Human Right are,

(a) Universal right

(b) Political right

(c) Economic right

(d) All of them

Ans:- (d) All of them.

2. National Commission for Human Right in india was formed in

(a) 1996

(b) 1994

(c) 1993

(d) 1992

Ans:- (c) 1993.

3. Universal Declaration of Human Right was set up in which year

(a) 1940

(b) 1943

(c) 1946

(d) 1948

Ans:- (d) 1948.

4. Women Rights Are recognised as

(a) Customary right

(b) Human Right

(c) Moral Right

(d) None of them

Ans:- (b) Human Rights.

5. National Human Rights Commission in India can

(a) Suspend Human rights

(b) Enforce Human Right

(c) Recognised Human Rights

(d) All of these

Ans:- (b) Enforce Human rights.

6. Which of the following factor are contrary to the children rights.

(a) Chid Marriage

(b) Poverty

(c) Chid Labour

(d) All of these

Ans:- (d) All of these.

7. Three Generation Rights were formulated by

(a) United Nations Organisation

(b) International Convention of Human Rights

(c) Karl Mark

(d) Louis B. Sohn

Ans:- (d) Louis B. Sohn.

8. Which of the following factor are contrary to the women’s Right

(a) Customary Law

(b) Patriarchy

(c) Child Marriage

(d) All of these

Ans:- (d) All of these.

9. International covenant on civil and political Rights was formed in

(a) 1960

(b) 1963

(c) 1966

(d) 1969

Ans:- (c) 1966.

10. Which Article of the Indian Constitution prohibited the employment of any child below 14 years of age in any factory or mine

(a) Article 14

(b) Article 16

(c) Article 14-18

(d) Article 24

Ans:- (d) Article 24.

11. The Human rights of third generation may formulated

(a) Individual Right

(b) Right to work

(c) Right to peace

(d) Right to life

Ans:- (c) Right to peace.

12. Who propagated the idea of contractual justice’ as an instrument of protecting every ones right.

(a) Hoffes

(b) Lock

(c) Rousseau

(d) Gandhi

Ans:- (b) Lock.

13. The constitutional and legal framework oI the Human right Act in India was formed In.

(a) 1996

(b) 1993

(c) 1992

(d) 1991

Ans:- (b) 1993.

14. Which of the following instrument is the oldest international instrument of human rights.

(a) UDHR

(b) The Charter of the United Nation

(c) International Covenant of Civil and Political Rights

(d) International covenant of Economic, social and cultural rights

Ans:- (b) The Charter of the United Nation.

15. The Magna Carta was adopted in the year

(a) 1215

(b) 1218

(c) 1315

(d) 1318

Ans:- (a) 1215.

16. The Universal Declaration on Human Rights Contains.

(a) 25 Article

(b) 27 Article

(c) 30 Article

(d) 35 Article

Ans:- (c) 30 Article.

17. Narmada Bachao Andolan is an example of

(a) The Environmental protection movement

(b) The Movement for the right of indigenous people

(c) The Women’s rights movement

(d) Movement to protect human rights

Ans:- (b) The Movement for the right of indigenous people.

18. slavery was legally abolished from America in

(a) 1854

(b) 1864

(c) 1874

(d) 1884

Ans:- (b) 1864.

19. Who among the following is not an advocate of modern theories of human Right.

(a) John Rawls

(b) Dworkin

(c) Modugal

(d) J.J. Rousseau

Ans:- (c) Modugal.

20. The United Nations Centre for Human Rights was created by the General Assembly in

(a) 1952

(b) 1962

(c) 1972

(d) 1982

Ans:- (d) 1982.

21. Assam Human Right Commission was established in

(a) 1993

(b) 1994

(c) 1995

(d) 1992

Ans:- (b) 1994.

22. Which of the following article of Indian constitution provided the right against exploitation

(a) Article 22-23

(b) Article 23 and 24

(c) Article 17

(d) Article 19-20

Ans:- (b) Article 23 and 24.

23. International women’s year was declared in which year by UNO.

(a) 1973

(b) 1974

(c) 1975

(d) 1976

Ans:- (c) 1975.

24. The first International reaction concerning HUman Rights centred around

(a) Right To peace

(b) Right to religion

(c) Right to work

(d) Right to conclude treaties with foreign states

Ans:- (b) Right to religion.

25. In Which year International Labour organisation was formed

(a) 1918

(b) 1919

(c) 1920

(d) 1909

Ans:- (b) 1919.

26. Which one is not against Human Right

(a) Untouchability

(b) Chid Labour

(c) Imperialism

(d) Civil Liberty

Ans:- (d) Civil Liberty.

27. Human Right violation is a common featuré in most of the

(a) Developed country

(b) Developing country

(c) Third world country 

(d) European counties

Ans:- (b) Developing country.

28. Which one of the following can help the enjoyment of Human Right

(a) Zamindari System

(b) Panchayat System

(c) Save system

Ans:- (b) Panchayat System.

29. According to Marxist point of view, which society can bring equality

(a) Capitalism

(b) Racialism

(c) Imperialism

(d) Communism

Ans:- (d) Communisme.

30. The UN High commissioner for human right was established in

(a) 1990

(b) 1992

(c) 1993

(d) 1994

Ans:- (c) 1993.

31. The term of office of High Commissioner is

(a) 3 year

(b) 4 year

(c) 5 year

(d) 6 year

Ans:- (b) 4 year.

22. Who appoint the chairman and the members of the national human right commision ?

(a) The Prime Minister

(b) The President

(c) The Chief Judge

(d) The Parliament

Ans:- (b) The President.

33. The term of office of the Chairman and members of National Human Right commission is

(a) 3 years

(b) 4 years

(c) 5 years

(d) 6 years

Ans:- (c) 5 years.

34. Mention the retirement age of the chairman of the National Human Right Commission.

(a) 62 years

(b) 65 years

(c) 70 years

(d) 72 years

Ans:- (c) 70 years.

35. How many members are there in the state human right commision.

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 7

Ans:- (b) 5.

36. Who can removed the member of state human right Commission.

(a) The prime Minister

(b) The president

(c) Parliament

(d) The Cabinet Minister

Ans:- (b) The president.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising