Class 9 Science MCQ Chapter 12 Sound, Class 9 Science MCQ Question Answer, Class 9 Science Multiple Choice Question Answer to each chapter is provided in the list of SCERT Science Class 9 Objective Types Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Class 9 Science MCQ Chapter 12 Sound Question Answer can be of great value to excel in the examination.
SCERT Class 9 Science MCQ Chapter 12 Sound
SCERT Class 9 Science MCQ Chapter 12 Sound Notes covers all the exercise questions in SCERT Science Textbooks. The NCERT Class 9 Science MCQ Chapter 12 Sound provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.
Sound
Chapter – 12
Multiple Choice Questions & Answers
1. Sound can not travel through –
(a) air
(b) water
(c) steel
(d) vacuum
Ans: (d) vacuum.
2. Sound is a –
(a) potential wave
(b) kinetic wave
(c) mechanical wave
(d) none of the above
Ans: (c) mechanical wave.
3. A peak is called –
(a) trough
(b) crest
(c) wavelength
(d) frequency
Ans: (b) crest.
4. A valley is called the –
(a) frough
(b) crest
(c) wavelength
(d) frequency
Ans: (a) frough.
5. What is the S. I. unit of frequency?
(a) Hz
(b) Second
(c) metre
(d) S
Ans: (a) Hz.
6. What is S. I. unit wavelength?
(a) Hz
(b) second
(c) metre
(d) fout
Ans: (c) metre.
7. Which of the following is correct?
(a) wavelength = speed × frequency
(b) speed = wavelength × frequency
(c) frequency = speed × wavelength
(d) none of the above
Ans (b) speed wavelength × frequency.
8. A sound wave has a frequency of 2000 Hz and wave length 0.35 metre. What is the speed of sound wave?
(a) 700m/s
(b) 70m/s
(c) 7m/s
(d) 0.7m/s
Ans: (a) 700m/s.
9. At 0.c, the speed of sound in air is –
(a) 330ms⁻¹
(b) 331ms⁻¹
(c) 334ms⁻¹
(d) 344ˢ⁻¹
Ans: (b) 331ms⁻¹
10. At 22°c, the speed of sound in air is
(a) 330ms⁻¹
(b) 331ms⁻¹
(c) 334ms⁻¹
(d) 344ms⁻¹
Ans: (d) 344ms⁻¹
11. At 25°c, the speed of sound in is water –
(a) 4700ms⁻¹
(b) 3980ms⁻¹
(c) 1531ms⁻¹
(d) 1498ms⁻¹
Ans: (c) 1531ms⁻¹
12. The sensation of sound persists in our brain for about-
(a) 0.1 second
(b) 0.2 second
(c) 0.3 second
(d) 0.4 second
Ans: (a) 0.1 second.
13. The minimum distance for hearing dis. tinct echos from the source is –
(a) 17.0 m
(b) 17.2 m
(c) 17.3 m
(d) 17.4 m
Ans: (b) 17.2 m
14. Which of the following is not musical instrument?
(a) frumpets
(b) shehanais
(c) horms
(d) stethocope
Ans: (d) Stethocope.
15. Which of the following is medical instrument?
(a) Stethoscope
(b) hornes
(c) trumpets
(d) shehanais
Ans: (a) Stethoscope.

Hi, I’m Dev Kirtonia, Founder & CEO of Dev Library. A website that provides all SCERT, NCERT 3 to 12, and BA, B.com, B.Sc, and Computer Science with Post Graduate Notes & Suggestions, Novel, eBooks, Biography, Quotes, Study Materials, and more.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

