🪔 Diwali Maha Offer Class 10 & 12 Bundles @ ₹299 ₹599
Ends in:
03d
14h
35m
40s

SEBA Class 9 English MCQ Chapter 2 The Sound of Music

SEBA Class 9 English MCQ Chapter 2 The Sound of Music As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 9 English MCQ Chapter 2 The Sound of Music and select need one. SEBA Class 9 English Multiple Choice Question Answers Download PDF. SEBA Class 9 English Objective Type Solutions.

SEBA Class 9 English MCQ Chapter 2 The Sound of Music

Also, you can read the SEBA book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Board of Secondary Education, Assam (SEBA) Book guidelines. SEBA Class 9 English MCQs are part of All Subject Solutions. Here we have given Class 9 English MCQ for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 2

PROSE SECTION
MCQs
PART – I Evelyn Glennie Listens to Sound without Hearing It

1. Who is the central character of this lesson?

(i) Deborah Cowley.

(ii) James Blades.

(iii) Evelyn Glennie.

(iv) Ron Forbes.

Ans: (iii) Evelyn Glennie.

2. What physical disability did Evelyn Glennie have?

(i) Blindness.

(ii) Deafness.

(iii) Speech impairment.

(iv) Paralysis.

Ans: (ii) Deafness.

3. How old was Evelyn when her mother first noticed something was wrong?

(i) Six years old.

(ii) Eight years old.

(iii) Ten years old.

(iv) Eleven years old.

Ans: (ii) Eight years old.

4. What caused Evelyn’s hearing loss?

(i) An accident.

(ii) Ear infection.

(iii) Gradual nerve damage.

(iv) A birth defect.

Ans: (iii) Gradual nerve damage.

5. At what age was Evelyn’s deafness confirmed?

(i) Eight years.

(ii) Nine years.

(iii) Eleven years.

(iv) Thirteen years.

Ans: (iii) Eleven years.

PART – II BISMILLAH KHAN

1. Which instrument did Emperor Aurangzeb ban from being played in the royal residence?

(i) Shehnai.

(ii) Flute.

(iii) Pungi.

(iv) Tabla.

Ans: (iii) Pungi.

2. Why did Aurangzeb ban the pungi?

(i) It was difficult to play.

(ii) It had a shrill, unpleasant sound.

(iii) It was too expensive.

(iv) It was a foreign instrument.

Ans: (ii) It had a shrill, unpleasant sound.

3. Who improved the pungi and created the shehnai?

(i) A king.

(ii) A musician.

(iii) A barber from a family of musicians.

(iv) Bismillah Khan.

Ans: (iii) A barber from a family of musicians.

4. How many holes were made in the new instrument?

(i) Five.

(ii) Six.

(iii) Seven.

(iv) Eight.

Ans: (iii) Seven.

5. Why was the instrument named “shehnai”?

(i) It was played in temples.

(ii) It was played by a nai in the Shah’s chambers.

(iii) It was invented by Bismillah Khan.

(iv) It came from Persia.

Ans: (ii) It was played by a nai in the Shah’s chambers.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top