Class 9 Computer Science Chapter 3 Office Application

Join Telegram channel

Class 9 Computer Science Chapter 3 Office Application Question Answer, SEBA Class 9 Computer Science Solutions, NCERT Class 9 Computer Science Chapter 3 Office Application to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters SCERT Class 9 Computer Science Chapter 3 Office Application and select needs one.

Class 9 Computer Science Chapter 3 Office Application

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. NCERT Solution of Class 9 Computer Science Chapter 3 Office Application is part of AHSEC All Subject Solutions. Here we have given Class 9 Computer Science Chapter 3 Office Application Notes for All Subjects, You can practice these here in Class 9 Computer Science.

PART – I MS-Word

Chapter – 3

COMPUTER SCIENCE

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

1. Fill in the blanks.

(a) Alignment buttons are available on the _______ tab.

Ans. Home.

(b) ______ is the rectangular area of the document windows, where user can type his/her content.

Ans. Work area or work space.

(c) Portrait format changes the page orientation ________.

Ans. Vertically.

(d) _______ command is used to move the text to a new page.

Ans. Page break.

(e) Each individual rectangle in a table is called _______.

Ans. Cell.

(f) ________ option is used to display a document before printing.

Ans. Print preview.

2. Choose the correct option.

(a) Which extension is given to a document by default in MS-Word

(1) .odt 

(2) .com 

(3) .docx

(4) .pdf

Ans. (3) .docx.

(b) The status of your document like current page and number of pages are given by _____.

(1) Formatting toolbar 

(2) Status bar

(3) Standard toolbar

(4) Formatting bar

Ans. (2) Status bar.

(c) The general arrangement of the text in the document is _____.

(1) margin

(2) text alignment

(3) Justify

(4) formatting

Ans. (4) formatting.

(d) The ______ alignment makes sure that none of the edges of text appear ragged.

(1) left 

(2) right 

(3) center

(4) justify

Ans. (4) justify.

(e) Line spacing or paragraph spacing is measured in terms of lines or points, which is know as ____.

(1) text wrapping 

(2) PDF

(3) leading

(4) indent

Ans. (3) Leading.

(f) Header and Footer are inserted at the ____ of a document.

(1) top and bottom

(2) left and right 

(3) center

(4) indent

Ans. (1) top and bottom.

DESCRIPTIVE TYPE QUESTIONS

3. Short answer questions.

1. How do you locate MS-Word 2007 on your computer system?

Ans. To locate MS-Word on our computer system: Click Start→All Programs→Microsoft→Office→Microsoft Office Word 2007.

2. What is formatted text?

Ans. Text formatting refers to the attributes of text other than the actual text itself. 

For example: bold, italics, underlining, color, and size, are all formatting attributes of text. Text can be automatically centered, indented, or positioned in other ways

3. What is Mail Merge?

Ans. A mail merge is a method of taking data from a database, spreadsheet, or other form of structured data and inserting it into documents such as letters, mailing labels, and name tags.

4. What is a Data Source?

Ans. The data source is a document, spreadsheet, or database that contains personalized information such as names, addresses, and phone numbers.

5. What are Table Styles? 

Ans. A table style is a collection of table formatting attributes, such as table borders and row and column strokes that can be applied in a single step. A cell style includes formatting such as cell insets, paragraph styles, and strokes and fills.

6. Write the name of alignments, which are available in MS-Word 2007.

Ans. There are four main alignments: left, right, centre, and justified.

7. What is the difference between the Save and Save As option?

Ans. Save allows you to save a document in the same location with the same name. With Save As, you can save a document with a different name and/or a different location.

8. Write the steps to insert WordArt text in a document.

Ans. ● From the Insert command tab, in the Text group, click WORD ART.

● From the WordArt Gallery, select the desired style.

● In the Text box, type your text.

● To format your text, from the Font or Size pull-down lists, make the desired selections.

9. What is the need to modify the spacing of the lines or paragraph of yours text?

Ans. Line spacing is the distance between lines of text. Loose line spacing can make text much more readable, while tight line spacing can fit more text in a space. To change the line spacing, select the lines you want to change.

10. How do you insert table in your document?

Ans. For a basic table, click Insert > Table and move the cursor over the grid until you highlight the number of columns and rows you want. For a larger table, or to customize a table, select Insert > Table > Insert Table. Tips: If you already have text separated by tabs, you can quickly convert it to a table.

PART – II MS-Excel

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

1. Fill in the blanks.

(a) Excel is a _____ software package.

Ans. spreadsheet.

(b) Address of the cell at 10th column and 30th row is _____.

Ans. J30.

(c) The cell having bold boundary is the _____.

Ans. active cell.

(d) Any formula in Excel starts with an______.

Ans. equal (=) sign.

(e) In ______ referencing, the relative address of the cell gets adjust with respect to the current cell.

Ans. relative.

(f) For absolute referencing, ____ sign is used before the parts of formula.

Ans. $ .

(g) If you enter 15+30 in a cell, Excel will display ______.

Ans. 15+30.

(h) ____ are text , number cell references enclosed within parenthesis in a formula.

Ans. Arguments.

2. Choose the correct option.

(a) A worksheet is a ____

(1) collection of workbooks

(2) processing software

(3) combination of rows and columns

(4) None of the above

Ans. (1) collection of workbooks.

(b) By default, a workbook in Excel contains how many worksheet?

(1) 16

(2) 3

(3) 15

(4) 256

Ans. (2) 3.

(c) The AutoFill can apply from.

(1) left to right

(2) right to left

(3) up to down 

(4) All of these

Ans. (4) All of these.

(d) The default page orientation in Excel is.

(1) Landscape

(2) Horizontal

(3) Portrait

(4) None of these

Ans. (3) Portrait.

(e) The default alignment of text in a cell is 

(1) Left

(2) Right 

(3) Centred

(4) Justified

Ans. (1) Left.

(f) Cell address $B$5 in a formula means

(1) it is a mixed reference

(2) it is an absolute reference 

(3) it is a relative reference

(4) None of the above

Ans. (2) it is an absolute reference.

(g) A cell range starting from first row, first column to fourth row and fifth column can be represented as 

(1) [A1 : E4]

(2) [E3 : E3] 

(3) [E4 : A1]

(4) [E3 : AO]

Ans. (1) [A1 : E4].

(h) COUNTA (4,78, False,18) will return_____

(1) 2 

(2) 3

(3) 4

(4) 5

Ans. (3) 4.

(i) Which of the following charts is used for comparing the changes in data over a period of time?

(1) Bar chart 

(2) Area chart 

(3) Scatter chat 

(4) Line chart 

Ans. (4) Line chart.

(j) For selecting non-continuous range of Cells, you need to do what?

(1) Press Alt key 

(2) Press Shift 

(3) Press Esc key 

(4) Press Ctrl key

Ans. (4) Press Ctrl key.

DESCRIPTIVE TYPE QUESTIONS

3. Short answer questions.

1. Define the term workbook.

Ans. A workbook is a file that contains one or more worksheets to help you organize data.

2. Rohan is new to Excel. His instructor has asked her to open Excel on PC and questioned about active cell. Help Rohan in identifying the active cell on his screen.

Ans. An active cell will be highlighted by a rectangular box and it’s address will be shown in the address box.

3. What is the default alignment of number, text and formula in a spreadsheet?

Ans. Default alignment of text or label entry is left alignment and for numbers and formula it is right alignment.

4. Sahil has clicked on the cell residing at the intersection of first row and ninth column. What will be the address of the selected cell?

Ans. The address of the selected cell is I1 .

5. How many cells would be there in the cell range [A1; B2]?

Ans. 4 cells (A1, A2, B1, B2).

6. If = 6-5*2 is entered in a cell, than what will be the cell content?

Ans. – 4.

7. In a spreadsheet software, the formula = A1 + $A$2 was entered in cell A3 and then copied into cell B3. What is the formula copied into B3?

Ans. B1 + $A$2.

8. Write down the formula for adding values of cells A1 to A5.

Ans. = SUM (A1 : A5).

9. State difference between COUNT () and COUNTA () function.

Ans.               

Sl. No.COUNT ( )COUNTA ( )
1COUNT () is used to count numbers.COUNTA () is used to count all non-empty cells.
2The COUNT function counts the number of cells in the spreadsheet that contain just numbers, dates, or other numeric data.
Excel’s serial number data storage allows the COUNT function to accurately tally both times and dates.
The COUNTA function counts all values in a cell, whether they be integers, dates and times, text, Boolean values (TRUE and FALSE), or even error values, because it is a “count all” function.
The COUNTA function will count the contents of a cell. When a cell is not blank, the COUNTA function may determine how many values are there.

10. Write down the importance of legend in charts.

Ans. A legend is an area of a chart describing each of the parts of the chart. A legend is an explanation of characters, symbols, or markings on document that are usually unfamiliar to the reader 

11. What is the difference between a workbook and a worksheet?

Ans.             

Sl. No.WORKBOOKWORKSHEET
1A file containing multiple worksheetsA single page within a workbook
2Adding a workbook to another workbook isn’t an easy task.It is easy to add multiple worksheets in a workbook.
3Arranges and manages related dataStores and manipulates data within the arrangement
4Allows storage, organization, and manipulation of dataAllows data input, calculations, and analysis

12. Define the meaning of formula.

Ans. In Excel, a formula is an expression that operates on values in a range of cells or a cell. 

For example, = A1+A2+A3, which finds the sum of the range of values from cell A1 to cell A3.

13. Suggest the appropriate function for the following situations : Selecting the maximum value out of a range A1 to B20.

Ans. = MAX (A1 : B20).

14. Calculating average of marks entered in cells E5, F5, G5, H5 and I5.

Ans. = AVERAGE (E5 : I5).

15. Akriti has entered 49+30 in a cell. The worksheet is not displaying 79 in the cell. Instead, 49+30 is getting displayed. Help, Akriti in rectifying the problem.

Ans. Akriti is entered the formula without starting with equal (=) sign. So to get the correct answer, she has to write the formula as = 49+30.

16. For what purpose pie charts are useful?

Ans. Pie charts can be used to show percentages of a whole, and represents percentages at a set point in time.

17. Explain the concept of cell referencing along with its various types.

Ans. In Excel, there are three types of cell references: relative, absolute, and mixed. Each one has a specific purpose, and knowing how to use each type is key to creating accurate formulas and working with data.

There are three types of cell referencing: 

(1) Relative Referencing.

(2) Absolute Referencing.

(3) Mixed Referencing.

(1) Relative Referencing: Relative Every relative cell reference in formula automatically changes when the formula is copied down a column or across a row. As the example illustrated here shows, when the formula is entered (= B4 — C4) in Cell D4 then this formula copied in D5 then it will change into (= B5 — C5) related to the cell.  

(2) Absolute Referencing: Absolute An absolute cell reference is fixed. Absolute references do not change if you copy a formula from one cell to another. Absolute references have the dollar sign ($) like $S$9. As the shows, when the formula =C4*$D$9 is copied from the row, the absolute cell reference remains as $D$9. ‘  

(3) Mixed Referencing:  Mixed A mixed cell reference has either an absolute column and a relative row, or an absolute row and a relative column, e.g. $A1 is an absolute reference to column A and a relative reference to row 1. 

As a mixed reference is copied from one cell to another, the absolute reference stays the same but the relative reference changes.

PART-III: MS-Powerpoint

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

1. Fill in the blanks.

(a) An electronic page in a presentation is called _____.

Ans. slide.

(b) New Slide button for inserting a new slide can be found on ______ tab.

Ans. Home.

(c) In ________ view, you can see all the slides in a presentation concurrently.

Ans. slide sorter.

(d) _____ is a special effect that allows to specify how to navigate from one slide to other.

Ans. Transition.

(e) The _____ Animation enhance uses the flying effect on the text and character.

Ans. custom.

2. Choose the correct option. 

(a) ____ is the default file name for a Power point presentation.

(1) Untitled 1

(2) Book 1 

(3) Presentation 1 

(4) Document 1

Ans. (3) Presentation 1.

(b) File extension for a PowerPoint 2007 presentation is _____

(1) .Ptt

(2) .pptx

(3) .docx

(4) .clsx

Ans. (2) .pptx.

(c) The custom animation can apply____

(1) Font work gallery

(2) Gallery

(3) Text 

(4) All of these

Ans. (4) All of these.

(d) The entire presentation can be seen at a time in ______

(1) Slide Show view

(2) Outline view

(3) Normal view

(4) Slide Sorter view

Ans. (4) Slide Sorter view.

(e) Special effect used to introduce slides in a presentation are ____

(1) transitions 

(2) effects

(3) custom animations

(4) annotations

Ans. (1) transitions.

DESCRIPTIVE TYPE QUESTIONS

3. Short answer questions.

1. Write down the name of default view in a PowerPoint presentation.

Ans. Normal view.

2. Difference between a presentation and a slide.

Ans.            

Sl. No.PRESENTATIONSLIDE
1The presentation is usually created using a presentation software program.A slide refers to a “single page of a presentation”.
2It refers to a presentation made on PowerPoint. It doesn’t mean that you are displaying a presentation on the screen.It refers to the actual display of the presentation. The term “slide show” is often used to describe the process of presenting a PowerPoint presentation or any other type of presentation.

3. Write use of layouts in PowerPoint.

Ans. Slide layouts contain formatting, positioning, and placeholder boxes for all of the content that appears on a slide. Placeholders are the dotted-line containers on slide layouts that hold such content as titles, body text, tables, charts, SmartArt graphics, pictures, clip art, videos, and sounds.

4. In PowerPoint 2007 under the Insert tab, there is a button named Text Box. What is the utility of this button?

Ans. We can add text to a Power Point slide or a slide master by inserting a text box and typing inside that box. We can then format that text by selecting the text or the entire box.

5. Animation is a feature, which you can use in your presentation. What is the purpose of this feature?

Ans. This feature adds a visual aspect to your presentation and can create focus on specific items. When an animation effect is applied to bulleted lists and clip art objects, you can animate one bulleted item or clip art object to appear on the screen with each successive mouse click.

6. Write three functions that can be performed in slide Sorter view of a presentation.

Ans. The three functions that can be performed in Slide Sorter view are as follows:

  • We can see the entire presentation.
  • We can change the order of the slides by dragging them.
  • We can Remove, delete a slide by selecting it & using the Delete Key.

7. How are Header and Footer useful?

Ans. Headers and footers generally contain document information, such as the file name, author, date created, page numbering and the like. This information is repeated on each page and thus enables the reader to easily navigate the document.

8. Differentiate between Slide Transition and custom Animation.

Ans.           

Sl. No.SLIDE TRANSITIONSCUSTOM ANIMATION
1An animation is a special effect that applies to a single element on a slide such as text, a shape, an image, and so on.A transition is the special effect that occurs when you exit one slide and move on to the next during a presentation.
2Slide translations apply to slides themselves.Custom Animations are applied to objects on a slide.
3Slide transitions apply to slides themselves.Custom Animations are applied to objects on a slide.

9. Explain the various views of a slide available in PowerPoint 2007.

Ans. Microsoft PowerPoint has three main views: Normal view, Slide sorter view, and Slide show view. 

There are 5 different views you can use to look at your PowerPoint presentation and each one has its advantages over the others.

1. Normal View: This is the main editing view, where you write and design your presentations, i.e. actual screen which is displayed.

2. Slide Sorter View: It provides a view of slides in thumbnail form. This view makes it easy to sort and organize the sequence of the slides at the time of creating presentation and also, at the time of preparing presentation for printing. 

3. Notes Page View: In the Notes Page view, the notes pane is located just below the slide pane. Here, notes that apply to the current slide can be typed.

4. Slide Show View: This view enables you to see how graphics, timings, movies, animated effects and transition effects will look during the actual presentation.To exit Slide Show view, press Esc key from the keyboard. 

5. Master View: The Master views include Slide view, Handout view and Notes view. They are the main slides that store information about the presentation, including background color, fonts effects, placeholder sizes and positions.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top