Class 12 Geography MCQ Chapter 4 Human Resource Development Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Geography MCQ Chapter 4 Human Resource Development and select need one. AHSEC Class 12 Geography Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Geography MCQ Class 12.
Class 12 Geography MCQ Chapter 4 Human Resource Development
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Geography Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Geography MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.
Human Resource Development
Chapter: 4
Second Group: Population and Development |
1. How is human resource development determined?
(i) Based on economic development.
(ii) By health, education, and the ability to choose alternative means.
(iii) Through social service.
(iv) None of the above.
Ans: (ii) By health, education, and the ability to choose alternative means.
2. The positive qualitative change of the inhabitants of a region is part of what?
(i) Economic development.
(ii) Human resource development.
(iii) Cultural development.
(iv) Geographical development.
Ans: (ii) Human resource development.
3. What are the ways of preventing human resource development called?
(i) Approaches.
(ii) Detailed methods.
(iii) Development.
(iv) Culture.
Ans: (i) Approaches.
4. Growth refers to what type of change?
(i) Qualitative change.
(ii) Quantitative change.
(iii) Human change.
(iv) Social change.
Ans: (ii) Quantitative change.
5. According to Mahbub ul Haq and Amartya Sen, what should go parallel in the context of development?
(i) Economic progress.
(ii) Public welfare.
(iii) Population growth.
(iv) Agricultural development.
Ans: (ii) Public welfare.
6. Since which year has the practice of determining the status of human resource development been based on the overall basis of health, education, and the ability to choose alternative means?
(i) 1985.
(ii) 1990.
(iii) 1995.
(iv) 2000.
Ans: (ii) 1990.
7. “Equity, Sustainability, Productivity, and Rights” — what are these four concepts known as?
(i) Goals of human development.
(ii) Human resource index.
(iii) Four pillars of human resource development.
(iv) Elements of social development.
Ans: (iii) Four pillars of human resource development.
8. Through how many ways can human resource development be achieved?
(i) Two.
(ii) Three.
(iii) Four.
(iv) Five.
Ans: (iii) Four.
9. Based on the human resource development index, into how many categories have the UN member states been classified?
(i) Two.
(ii) Three.
(iii) Four.
(iv) Five.
Ans: (ii) Three.
10. The process of human resource development is seen to be based on how many pillars, i.e., development-oriented components?
(i) Three.
(ii) One.
(iii) Two.
(iv) Four.
Ans: (iv) Four.
11. Based on the joint ideas of Dr. Mahbub ul Haq and Prof. Amartya Sen, which perspective was introduced?
(i) Economic progress.
(ii) Freedom of individual participation in social and political processes.
(iii) Education and health.
(iv) Resource enhancement.
Ans: (ii) Freedom of individual participation in social and political processes.
12. What is the role of good health in human resource development?
(i) Indicator of poverty.
(ii) Primary component.
(iii) Education.
(iv) Resource enhancement.
Ans: (ii) Primary component.
13 .What is the key to the development of the general public in a country?
(i) Environment.
(ii) Resources, health, and education.
(iii) Employment.
(iv) None of the above.
Ans: (ii) Resources, health, and education.
14. What is the total number of countries comparatively lagging behind in the journey of human resource development?
(i) 25.
(ii) 32.
(iii) 35.
(iv) 40.
Ans: (ii) 32.
15. On what basis are countries included in the high-level human resource development category?
(i) Index value of 0.5 or above.
(ii) Index value of 0.8 or above.
(iii) Index value of 0.6 or above.
(iv) Index value of 0.7 or above.
Ans: (ii) Index value of 0.8 or above.

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.