Class 12 Geography MCQ Chapter 3 Population Composition Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Geography MCQ Chapter 3 Population Composition and select need one. AHSEC Class 12 Geography Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Geography MCQ Class 12.
Class 12 Geography MCQ Chapter 3 Population Composition
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Geography Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Geography MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.
Population Composition
Chapter: 3
Second Group: Population and Development |
1. What is meant by sex ratio?
(i) Number of sons and daughters.
(ii) Ratio of males to females.
(iii) Ratio of sons to mothers.
(iv) Record of births of sons and daughters.
Ans: (ii) Ratio of males to females.
2. What is the main reason for higher female mortality in society?
(i) Gender discrimination and lack of proper care.
(ii) Lack of space.
(iii) Malnutrition.
(iv) Higher economic status.
Ans: (i) Gender discrimination and lack of proper care.
3. In which region is the number of females generally higher than males?
(i) Europe.
(ii) Asia.
(iii) Africa.
(iv) South America.
Ans: (i) Europe.
4. What is the sex ratio of Latvia?
(i) 990 per thousand.
(ii) 1187 per thousand.
(iii) 1000 per thousand.
(iv) 468 per thousand.
Ans: (ii) 1187 per thousand.
5. Which country has the lowest sex ratio?
(i) China.
(ii) Pakistan.
(iii) United Arab Emirates.
(iv) Belgium.
Ans: (iii) United Arab Emirates.
6. What is seen in large parts of Europe?
(i) The number of females is higher than males.
(ii) The number of males is higher than females.
(iii) Equal male–female ratio.
(iv) Almost no females.
Ans: (i) The number of females is higher than males.
7. What is age composition?
(i) Division of population based on age.
(ii) Regional division of population.
(iii) Structural pattern of society.
(iv) Ratio of males to females.
Ans: (i) Division of population based on age.
8. What problem arises if the number of children and adolescents is high?
(i) Improvement of education.
(ii) Future employment-related problems.
(iii) Improvement of health facilities.
(iv) Equality of income.
Ans: (ii) Future employment-related problems.
9. What does an age–sex pyramid represent?
(i) Two-dimensional structure showing the ratio of age and sex of a population.
(ii) Ratio of sexes.
(iii) Determination of age structure.
(iv) Growth of population.
Ans: (i) Two-dimensional structure showing the ratio of age and sex of a population.
10. Which factor reflects the participation of women in society?
(i) Female literacy.
(ii) Climate change.
(iii) Environmental development.
(iv) National income.
Ans: (i) Female literacy.
11. A triangular-shaped age–sex pyramid represents which type of population?
(i) Stable population.
(ii) Growing population.
(iii) Declining population.
(iv) Flat population.
Ans: (ii) Growing population.
12. What is the shape of Nigeria’s population pyramid in Africa?
(i) Concave triangular shape.
(ii) Pyramid shape.
(iii) Spherical shape.
(iv) Linear shape.
Ans: (i) Concave triangular shape.
13. Give examples of countries where the number of females is less than males.
(i) Bangladesh, Mexico, Burundi, Burkina Faso.
(ii) USA, Canada, England.
(iii) China, Japan, South Korea.
(iv) Africa, Thailand, Indonesia.
Ans: (i) Bangladesh, Mexico, Burundi, Burkina Faso.
14. What is the shape of Australia’s population pyramid?
(i) Triangular shape.
(ii) Bell shape.
(iii) Spherical shape.
(iv) None of the above.
Ans: (ii) Bell shape.
15. In which countries is a stable population pyramid seen?
(i) Italy, Spain, Denmark.
(ii) China, India, Afghanistan.
(iii) Bangladesh, Pakistan, Mexico.
(iv) Norway, Sweden, Finland.
Ans: (i) Italy, Spain, Denmark.

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.