Class 12 English Chapter 3 Memories of a Chota Sahib

Class 12 English Chapter 3 Memories of a Chota Sahib The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters Assam Board Class 12 English Chapter 3 Memories of a Chota Sahib and select needs one.

Join Telegram channel

Class 12 English Chapter 3 Memories of a Chota Sahib

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 12 English Chapter 3 Memories of a Chota Sahib Solutions for All Subjects, You can practice these here…

Memories of a Chota Sahib

Lesson – 3

Prose section

Question & Answers

Very short answer type questions

Q.1. Who was John Rowntree? Or, What position did John Rowntree hold before leaving Shillong a few days after independence? 

Ans : John Rowntree was the last British senior conservation of forest of Assam till the date of independence of India. 

Q.2. How did John Rowntree find the weather when he arrived at Guwahati ? 

Ans : On arriving at Guwahati John Rowntree found the weather cool and pleasant. 

Q.3. Where did Rowntree go a few days after independence of India and what did he do there for his livelihood ? 

Ans : A few days after independence of India, John Rowntree returned to England and there he took up work as a journalist and media commentator for his livelihood. 

Q.4. Where from is the lesson ‘memories of a chota sahib’ extracted ? 

Ans : The lesson ‘memories of a chota sahib’ is extracted from John Rowntree’s famous book’ A Chota Sahib : memories of a Forest Officer’.

Q.5. Where was the first home of John Rowntree in Assam? Or, Where did John Rowntree and his family make their first home at Guwahati ? 

Ans : John Rowntree ‘s first home in Assam was in Guwahati, on the bank of the river Brahmaputra. 

Q.6. What do you guess the name to be of the dome of a Hindu Temple as mentioned in the lesson ? 

Ans : The done of the Hindu Temple is situated at an island in the middle of the Brahmaputra; so, we can guess it to be the Umananda Temple. 

Q.7. Which place is called the gate-way into the North-East region ? 

Ans : Guwahati is called the gate-way into North – East region. 

Q.8. Find out a few words from the lesson ‘Memories of a Chota Sahib’ that are borrowed from Assamese. Give three of the words in English. 

Ans : Words that are borrowed from Assamese are Mar, bheel and cheetal. Mar: It is one kind of boat made by the Assamese people. Either a host of bamboos or wood planks are tied up with strong cable and it is used for crossing a river paddling or connecting by a running cable to another stretched across the river, are propelled from one side to the other by the force of the current. 

Bheel : This is a vast pond which is naturally built and full of various fishes. 

Cheetal : Cheetal is one kind of flat fish. It is very costly and favorite for the Assamese people. 

Q.9. Find out the option that best explains the meaning for the underlined words:

(a) The pug marks of the large cat were clearly traceable. 

(1)Stripes on the body.  

(2) dots or spots 

(3) footprints. 

(4) scratch marks left on the body. 

Ans : (3) footprints. 

(b)  The rivers were full of mahseer. 

(1)sand banks.  

(2) large reptiles like crocodiles.  

(3) tortoise. 

(4) fresh water fish.

Ans : (4) fresh water fish. 

(c)  I once forded one of these rivers on horseback. 

(1) jumped across. 

(2) crossed the river without using a bridge. 

(3) swan across. 

(4) crossed the river by using a bamboo bridge. 

Ans : (2) crossed the river without using a bridge. 

(d) It was an eerie spot where trees skeletons still rose out of the water. 

(1) very charming. 

(2) causing a strange fear.

(3) noisy.

(4) very quiet. 

Ans : (2) causing a strange fear. 

Short answer type question

1. Where is the plot of ‘memories of a chota sahib’ based on ? 

Ans : The plot of ‘memories of a chota sahib’ is based on Guwahati and its neighbouring areas on the eve of independence of India. It is a light hearted account of the contemporary period as sent through the eyes of a British forest officer making the account not only local, specific but also relevant to the present time. 

2. What was the belief of the people regarding a channel in the river Brahmaputra ? 

Ans : During winter the Brahmaputra shrank and the distance between peacock island and the mainland grew less until, by the end of the hot weather only a narrow dividing channel remains. There was a belief among the people that if that channel ever dried up completely it would mean the end of the British Raj in India. 

3. What did a European couple do for their private profit ? 

Ans : A European couple had leased a piece of land from the forest department with view to growing simul trees for the nearby match factory that they can earn some money. For this purpose they managed fraudulently miles of electric fencing in an attempt to remain the deer outside, but all their efforts went in veins as the deer’s jumped over it. Hence, their enterprise was in no sense a very profitable one. 

4. What happened to the author when once he forded a flooded river on horse-back ? 

Ans : Once, when the author forded a flooded river on horse-back, it fell him onto much difficulty. He slipped over the but lock of the horse and hung on to his tail, which he was able to use as a rudder. When the author pushed the horse to the right it changed its direction to the left and the other way round, and somehow, ultimately they made a safe landing on the other side of the river. 

Prose Section

Lesson – 1 (The Last Lesson)

Lesson – 2 (Lost Spring)

Lesson – 3 (Memories Of A Chota Sahib)

Lesson – 4 (Indigo)

Lesson – 5 (Going Places)

Poetry Section

Lesson – 1 (My Mother At Sixty-Six)

Lesson – 2 (Keeping Quiet)

Lesson – 3 (A Thing of Beauty)

Lesson – 4 (A Roadside Stand)

Supplementary Reader: Vistas

Lesson – 1 (The Tiger King)

Lesson – 2 (Journey To The End Of The Earth)

Lesson – 3 (On The Face Of It)

Lesson – 4 (Memories Of Childhood)

Lesson – 5 (Magh Bihu)

Lesson – 6 (The Enemy)

5. What is a Mar? How are these made and used for crossing a river ? Or, what is a marboat and is it operated ? 

Ans : Mar is also one kind of boat.These are made of host of long bamboo or wood planks tying these tight that can’t move or go out floating in the river water. These are either paddled across the river or connected by a running cable to another stretched across the river, we’re propelled from one side to the other by the force of the current. 

6. Why was a journey on the North Bank hazardous ? 

Ans : Really driving on the roads on the North Bank was distinctly dicey. Most of the main roads were built on top of embankment to raise them well above the normal flood level, they were narrow, single-tracked and dusty in dry winter. As a result, the roads were greasy and became risky for driving because the surface of the roads were almost invisible under a could of dusty at one place, road work had been in progress, a ramp lay concealed from sight under the dust could. Since, driving on the North Bank became very risky and difficult, and one’s destination became uncertain. 

7. In what sense the South Bank of Assam was more homely to the author ? 

Ans : The South Bank of Assam is a country of low hills and valleys, the sal trees and others scattered with villages and cultivating fields; and the forest itself bore the characteristics of English woodland. On the south Bank, the reserve forest were mostly in one block, since, distance were less and the stretch of land was smaller. Besides these two comfortable forest bungalows served the author’s needs there. 

On the above grounds the South Bank became more homely to the author. 

8. Who is the ‘ Chota Sahib’ in the ‘Memories of a Chota Sahib’ ? 

Ans : John Rowntree himself is the ‘Chota Sahib’ in the Memories of a Chota Sahib. 

9. What does Rowntree say about Rajapara ? 

Ans : Although Rajapara was a ecric place, yet it was a pleasant place to work in for the poet; because  at Rsjapara the jungle fowl gleaned the grain of the paddy fields after harvest, and sometimes found their way into the pot, we’re cheerful, sunny and open spaces. 

10. What does Rowntree say about the river banks in the manas Sanctuary ? 

Ans : Rowntree says that the banks of river manas were full of dense forest and wild animals including rhinos and many birds. 

11. Give an account of the bungalow in which  the  author used to stay. 

Ans : After  John  rowntree  arrived at guwahati,  they made their home  on the bank  of  the  brahmaputra.  He used to stay in a bungalow  with  his family.  This bungalow  was situated  at the   bank  of the brahmaputra and its walls had a coat of fresh lime wash and the public works department had painted its woodwork  with  earth oil. In  front of the  bungalow,  there was a raised  portico which served as a car port.  From the bungalow  peacock  island was visible with the dome of a Hindu  temple,  situated at it. 

12. Give a brief description of peacock island ? 

Ans : The peacock island  is  situated in the mid stream of the  brahmaputra.  There is a Hindu  temple visible through the trees.  There  are  monkeys  in  the island. During  winter the brahmaputra  shrinks and only a narrow dividing  channel remains  between the island and the mainland. 

13. What happened with the river brahmaputra during cold weather

Ans : As the cold weather  advanced,  the river shrank and the  distance between  the peacock island,  ( which was  visible from  the author’s bungalow) and the mainland  grew less.  By the end of the hot weather.  Only a narrow dividing  channel   remained  between the island and  the mainland. 

14. Describe, in your own words the north bank of the brahmaputra.

Ans : The north bank of the brahmaputra  had a character  of its own-a vast,  remote stretch of flat,  ageless  land between  the  sandbanks of  the river and the Himalayan  foothills.  During the cold weather, this bank of the river was  delightful.  In the rainy season,  on the other hand it because  a hot bed of malaria.Traveling  during  this season  was really  tedious  and the  travelers  had to take risk during these days and the tracks became unusable for normal cars.  

15. What happened to the author when he touched  with his family on the north bank of the river ? 

Ans : When  the  author  was  touring with his family on the north bank, they left their return  rather late.  Although the roads could be still used by motors,  driving became distinctly dicy. The road, they used became greasy in which one skid would definitely lend to the other  one. Finally, they slithered over the edge into a paddy field some six feet below the road before  finding a way back onto the road, this journey was full of bumpy rides. 

16. “It was a strange place, where the rivers dried up in the hot weather or suddenly disappeared in the ground.” In what context does the author say so ? Discuss. 

Ans : The author narrates the characteristics features of the North and the South Bank of the Brahmaputra. While describing the South Bank, he presents the characters of it by saying that this bank was really a strange place where the rivers dried up in the hot weather and suddenly disappeared under ground. 

17. How did the author describe the South Bank ? 

Ans : The author remarks that the South Bank was more homely with its reserve forests which were mostly in one block. It was a country of low hills and valleys. In it, the trees interspersed with villages and cultivation. The forest which had sal trees had the character of British woodland. In this way, the South Bank appeared homely whenever the author went to it. 

18. Describe, in your own words, the activities of bats in and around Rajapara forest bungalow. Or,What unusual visitor did Rowntree have in his Bungalow one night ? 

Ans : The bats used to stay in the roof of Rajapara forest bungalow. There were dropping from their dwelling place and these droppings reminded their presence constantly. If someone stayed in this bungalow, he smelt the fusty smell of the bats. A part from them, there were some huge bats that used to stay in a tree outside the bungalow. They went out at dusk in search of food. 

19. What does Rowntree state about the large ‘Bheel’ close to the bungalow at Rajapara ? 

Ans : Rowntree says that the ‘Bheel’ close to the Bungalow at Rajapara was caused by earthquake that once lowered the surface. As a result of lowering down the lands was inundated with water. It was an errespot. Tree skeletons still rising out of water reminds one that once it was a dry land.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising