NIOS Class 12 Home Science Chapter 31 Aesthetics at Home

NIOS Class 12 Home Science Chapter 31 Aesthetics at Home Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NIOS Class 12 Home Science Chapter 31 Aesthetics at Home and select need one. NIOS Class 12 Home Science Chapter 31 Aesthetics at Home Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 12 Home Science Notes Paper 321.

NIOS Class 12 Home Science Chapter 31 Aesthetics at Home

Join Telegram channel

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 12 Home Science Chapter 31 Aesthetics at Home, NIOS Senior Secondary Course Home Science Solutions for All Chapter, You can practice these here.

Aesthetics at Home

Chapter: 31

MODULE – VI (A): HOUSEKEEPING

TEXTUAL QUESTIONS

INTEXT QUESTIONS 31.1

Q. 1. You are arranging flowers in a vase. Correct the following statements:

1. To ensure freshness, flowers should be plucked in the evening.

Ans: Flowers should be plucked in the morning.

2. Even number of flowers should be chosen.

Ans: Flowers should be odd numbers.

3. Pin holders are used to keep pins. 

Ans: Pin holders are used to hold the flower stems in position.

4. All flowers should be of the same height.

Ans: Flowers should be cut at different heights.

5. Buds should be placed at the bottom, medium sized flower in the middle and largest sized flower at the top of the arrangement.

Ans: Buds should be placed at the top, medium sized flower in the middle and largest sized flower at he bottom of the arrangement. 

Q. 2. Fill in the blanks: 

1. In a flower arrangement, green leaves help to ___________, ___________ and ___________ nature.

Ans: add beauty, provide background and make it resemble.

2. Tallest stem in a flower arrangement should be ___________ times taller than the vase.

Ans: 1½

3. Flower arrangement should be placed against a ___________ coloured background. 

Ans: contrast.

INTEXT QUESTIONS 31.2

Assess a flower arrangement for the following:

1. All flowers are placed at the same height. 

Ans: There will be no rhythm as the eyes will not move from one place to another and eyes will get stuck at one place.

2. Large flowers are placed on the top.

Ans: It will look unbalanced and will look top heavy.

3. All flowers and leaves are placed towards the left.

Ans: It will look unbalanced and lopsided. It will appear heavy on the left and empty on the right side.

INTEXT QUESTIONS 31.3

Using the following words, write tips for making a good rangoli:

(i) theme.

Ans: Theme of the rangoli should be according to the festival or occasion.

(ii) double.

Ans: Draw design in double lines.

(iii) contrast.

Ans: Use contrasting colours.

(iv) even.

Ans: Fill evently.

(v) flat.

Ans: Press flat.

TERMINAL QUESTIONS

Q. 1. Rahul’s friend gave him five yellow roses on his birthday. What other materials would he need to arrange these? Guide him to arrange these for the side table in his bedroom.

Ans: Roses can create a romantic setting. Arrangements should express individual sense of style. Arrangements can be as formal or casual as one likes. Choose flowers and foliage with different textures to add more interest to the arrangement. Waxy foliage emphasises velvety soft blooms. Some arrangements are tall and slender; others are stocky and bunched together. Make the arrangement proportionate to the container. In formal arrangements, the general rule is to keep the longest stem one and one-half times the height of the container for vertical arrangements and one and one-half times the width of the container for horizontal arrangements. Choose the location of your arrangement to determine the shape, height and width. Before deciding on the colours of your arrangement, think about the colour of the furnishings in the room and the background against which the arrangement will be placed, plus more importantly, the effect you want to create. Single flower arrangements can be either a single rose in a bud vase of a large cluster of the same flower in a vase. Small compact arrangements are popular and easy to create in short bowls or vases. Single flowers can also be used in any shape of arrangement. The trick is to use varying lengths of the same flower and add foliage as filler if desired.

Q. 2. What points would you keep in mind while arranging accessories?

Ans: Tips or points for arranging accessories: 

1. Personalise your home with art and accessories.

2. Repeat a colour at least three times in a room.

3. Relate your art to its surroundings.

4. Cover two thirds of the space above furniture with one or more pieces of art to achieve proper proportion.

5. Position artwork at “eye level” to look at the center of it from either a sitting or standing position. 

6. Vary the height of table top accessories for balance and interest.

7. Create a formal look with symmetrical groupings of art. Create an informal look with asymmetrical groupings.

8. Place mirrors so they reflect something beautiful. Use them to add dimension, expand space or reflect light in a room.

9. Display art on easels to create interest in corners, bookcases or on table tops.

10. Custom frame artwork to coordinate with room decor. Select a frame that compliments the decorating style. Select mat colours that enhance both the art and colour scheme.

Q. 3. Ritika is expecting her friends. She wants to decorate her room. Give her five suggestions to beautify her room.

Ans. Ritika loves to spend time in her bedroom. It’s her own private place. One of the quickest and most cost-effective ways to change a decorating scheme is to change the colours you use in a room.

1. Simple Impact:

• Clean up the clutter and keep it organised. 

• She can make a dramatic change by just adding splashes of colour and texture by changing bed-cover and pillows. Girls are fond of blanket throws. They use these on the bed when watching TV.

• To make your bedroom floors more appealing a simple area rug is a good choice.

2. Recycle: Make use of what is already in place. You will be amazed at how you can turn items already in her bedroom into something new! Flip posters around and let her draw her own masterpiece.

3. Inexpensive, Fun Art: Art is everywhere. You can help her frame a beautiful piece of wrapping paper, a lovely textile or greeting cards for instant artwork to hang on a wall.

Make your own art: Use shadow boxes to make art out of your daughter’s favourite mementos or frame her paintings or sketches to personalise her room. Make a collage of her favourite images or embroider a custom wall hanging.

4. Accessories: No room is complete without bedroom accessories. These include book cases, TV stands, electronics, etc. Leave this part up to her.

5. Mirrors: Girls love checking themselves out and making sure they look good. Place a mirror in the area that she spends most of her time.

Q. 4. What points would you keep in mind while selecting and using a pin holder?

Ans: The Japanese kenzan, or metal pin holder, usually called a needlepoint holder. Kenzan is a must for flower arranging. Metal pin holder resembles a small bed of nails. Pierce stems on spikes for firm holding. It should have a heavy metal base.

• It should have many closely spaced, sharp pointed pins.

• Pins should be in upright position. 

Uses:

1. It is used to hold flower stems in place.

2. Pin frogs are especially useful for flower arranging in shallow containers but also work great in deeper containers as well. 

Q. 5. Enumerate the principles you would adopt while arranging flowers. 

Ans: Principles of Flower Arrangement: The six important principles are:

1. Design: It decides the structural pattern of the floral arrangement. It is a visualised plan about the size and shape of the floral arrangement. The design is essentially determined by the location, occasion and the materials available.

2. Balance: It emphasizes on the use of materials in a floral arrangement which gives stability to the arrangement. The two most important elements of Balance of an arrangement are the form and colour of the floral arrangement. 

Balance is of two types viz.: 

(i) Symmetrical Balance: The two sides of floral arrangement have equal amount of materials placed on either side of the floral arrangement.

(ii) Asymmetrical Balance: The two sides of the floral arrangement are not equal but still have equal visual weight. Colour plays a vital role here. Dark colours give a visual effect of weight and so are used low in the arrangement. Also, lighter colours are more appropriate for outer and upper portions of the floral. arrangements.

3. Scale: It deals with the proportions of different components of the floral arrangement. It thus, emphasizes on the use of material used to that of the size of the container, holding the floral arrangement.

4. Rhythm: It emphasises on directing the viewer’s eye along the main line of arrangement so that the whole shape of the composition is properly followed and understood.

5. Emphasis (Focal Point): The central portion of the floral arrangement from where the flowers and foliage of the arrangement appear to be emerging from is known as the focal point of the arrangement. Hence, larger and dark coloured flowers are usually used in the focal point of the floral arrangement.
6. Harmony and Unity: This principle takes care of the appropriate use of flowers for the occasion. It also takes care of the blending of colours of the flowers used in the floral arrangement and that of the container such that they contrast with each other.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top