NIOS Class 12 Home Science Chapter 22 Introduction to Fabric Science

NIOS Class 12 Home Science Chapter 22 Introduction to Fabric Science Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NIOS Class 12 Home Science Chapter 22 Introduction to Fabric Science and select need one. NIOS Class 12 Home Science Chapter 22 Introduction to Fabric Science Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 12 Home Science Notes Paper 321.

NIOS Class 12 Home Science Chapter 22 Introduction to Fabric Science

Join Telegram channel

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 12 Home Science Chapter 22 Introduction to Fabric Science, NIOS Senior Secondary Course Home Science Solutions for All Chapter, You can practice these here.

Introduction to Fabric Science

Chapter: 22

MODULE – V: TEXTILES AND CLOTHING

TEXTUAL QUESTIONS

INTEXT QUESTIONS 22.1

Q. 1. The missing words in the following sentences are hidden in the wonder box. The words are written downwards, across and sideways. Find and encircle these words and complete the sentence.

(a) A fabric is any piece of_______________.

(b) Short fibres are called __________ and long fibres are called ________.

(c) Fibres are the ________ of a fabric.

(d) Fibres can be classified into natural and ____________.

(e) Manmade fibres can be ________ or synthetic.

(f) Wool is a ________ fibre obtained from _________.

(g) Polyester is a ___________ fibre.

(h) Cotton comes from the ________ of a plant.

Ans: WONDER BOX

Q. 2. Match column A with column B:

AB
(a) Rayon(i) Synthetic fibre
(b) Cotton(ii) Stem fibre
(c) Silk(iii) Regenerated fibre
(d) Nylon(iv) Natural cellulosic fibre
(e) Wool(v) Leaf fibre
(f) Jute(vi) Animal fibre
(g) Asbestos(vii) Animal secretion
(viii) Mineral fibre

Ans: 

AB
(a) Rayon(iii) Regenerated fibre
(b) Cotton(iv) Natural cellulosic fibre
(c) Silk(vii) Animal secretion
(d) Nylon(i) Synthetic fibre
(e) Wool(vi) Animal fibre
(f) Jute(ii) Stem fibre
(g) Asbestos(viii) Mineral fibre

INTEXT QUESTIONS 22.2

Q. 1. Choose the correct answer. Give reasons for your choice:

(i) Which of the fabrics is most suitable for winters?

(a) Cotton.

(b) Nylon.

(c) Wool.

(d) Polyester.

Reason _____________.

Ans: (c), because wool is bad conductor of heat.

(ii) Which is the strongest fibre? 

(a) Silk.

(b) Nylon.

(c) Acrylic.

(d) Polyester.

Reason _____________.

Ans: (b), because it has excellent resistance to rubbing and does not lose strength when wet.

(iii) Which fabric will require least ironing after washing?

(a) Cotton.

(b) Rayon.

(c) Silk.

(d) Polyester.

Reason _____________.

Ans: (d), because it has excellent recovery from creasing and wrinkling.

(iv) When cotton burns the odour is that of

(a) Burning paper.

(b) Burning hair.

(c) Acid.

(d) Chemical.

Reason _____________.

Ans: (a), because it is cellulosic in nature.

(v) Synthetics, when brought near the flame will

(a) Curl away.

(b) Melt and shrink.

(c) Catch fire but not melt.

(d) Remain unaffected.

Reason _____________.

Ans: (b), because it is made up of chemicals.

(vi) Residue of burnt rayon is

(a) Hard bead-like, not crushable. 

(b) Crushable bead-like.

(c) Light grey, feathery.

(d) Fluffy, small amount.

Reason _____________.

Ans: because it has cellulose as its raw material.

Q. 2. Give reasons:

(i) Cotton is suitable for summer wear and undergarments.

Ans: It is cool and absorbent.

(ii) Nylon is used for making ropes

Ans: It is the strongest fibre.

(iii) Nylon garments are uncomfortable in summers.

Ans: Nylon does not absorb moisture.

TERMINAL QUESTIONS

Q. 1. Define a fabric and elaborate on its various uses.

Ans: Fabric is a cloth material made by weaving or knitting threads together. Natural fibres and fabrics are used in many products and applications. Examples include clothing, carpeting, belt, insulation, and upholstery. Natural fibres for outdoor clothing include organic cotton and wool. Natural fibre fabric is also used in pajamas, nightshirts, fleece or flannel robes, and nightgowns. For many years, the usage of fibre was limited by natural fibres and fabrics such as flax, cotton, silk, wool and plant fibres for different applications. Today, synthetic fibres such as rayon, nylon, and polyester are sometimes used instead of natural fibres and fabrics.

Q. 2. Classify fibres on the basis of their origin.

Ans: Natural fibres come from plants and animals, cotton from the cotton plant, linen from the flax plant, wool from sheep, silk from silkworms. There are three basic types of natural fibres and fabrics: vegetable fibres, animal fibres, and mineral fibres. Synthetic fibres are manufactured using plant materials and minerals: viscose comes from pine trees or petrochemicals, while acrylic, nylon and polyester come from oil and coal. Mineral fibres are naturally-occurring fibres, or slightly modified fibres that are got from minerals.

Q. 3. Name the fabric which is suitable for summer wear and state its important properties.

Ans: Cotton is for summer wear, linens and linen-blend fabrics are also the season’s favorites. All natural fabrics that breathe, whether indoors or outdoors, are best suited for summers. Other good include seersucker, lawn, organdy, batiste and voile. Dark colours attract the heat, and light colors reflect it and keep the body cool. The looser the weave of fabric, the more the sun gets to our skin, so keep that in mind when choosing thinner fabrics for summer. Synthetics are not good in summer, as they can trap the heat and cause skin problems.

Q. 4. How will you identify a rayon fibre?

Ans: To identify fabric that is unknown, a simple burn test can be done to determine if the fabric is a natural fibre, man-made fibre, or a blend of natural and man-made fibres. Rayon is a regenerated cellulose fibre which is almost pure cellulose. Rayon burns rapidly and leaves only a slight ash. The burning smell is close to burning leaves.

Q. 5. Distinguish between natural and manmade fibres.

Ans: There are basically two groups of fibres: 

– Natural fibres, consisting of animal and plant fibres.

– Man-made or manufactured/synthetic fibres.

All clothing is made of fibres. There are many different kinds of fibres. Each kind of fibre has its own Fibres are either Natural or Manmade.

Natural Fibres

(i) From plants or animals.

(ii) Cotton, wool, linen and silk.

(iii) Cotton from cotton plants, Wool mainly from sheep, Silk from silkworm’s cocoon.

Manmade Fibres

(i) From chemicals in a factory.

(ii) Polyester, nylon, acrylic, acetate, rayon and spandex.

Q. 6. Complete the following flow chart:

Ans:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top