NIOS Class 10 Science and Technology Chapter 30 Human Impact On Environment

NIOS Class 10 Science and Technology Chapter 30 Human Impact On Environment Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NIOS Class 10 Science and Technology Chapter 30 Human Impact On Environment and select need one. NIOS Class 10 Science and Technology Chapter 30 Human Impact On Environment Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 10 Science and Technology Notes Paper 212.

NIOS Class 10 Science and Technology Chapter 30 Human Impact On Environment

Join Telegram channel

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 10 Science and Technology Chapter 30 Human Impact On Environment, NIOS Secondary Course Science and Technology Solutions for All Chapters, You can practice these here.

Human Impact On Environment

Chapter: 30

INTEXT QUESTIONS 30.1

1. Define the term ‘natural disaster’? Name any three.

Ans: An environmental problem caused by natural factors and not by humans. 

2. You are enjoying a cup of tea with your family sitting on a bed. Suddenly you experience an earthquake. List the first two steps that you and your family should take.

Ans: Tsunami/earthquake/floods/forest fire/ etc. Tsunami: earthquake under ocean Forest fire: lightning striking dry twigs or human negligence Landslide: Soil erosion/cutting trees etc. Creep under the bed or table; cover your head with your arms/pillow/any other protective material around.

3. State one cause each of 

(a) Forest fire.

Ans: Lightening striking dry grass/trees.

(b) Landslide. 

Ans: Landslide: Heavy / prolonged rainfall / deforestation / dynamite blasting.

(c) Flood.

Ans: Flood — inadequate capacity within the beaks of the river to mountain the light flora of water during heavy rainfall

4. State any one way by which National Disaster Management Authority of India could help in reducing the loss of life in case of (a) cyclone (b) tsunami.

Ans: By issuing early warning of such natural disaster / plan to tackle such disasters.

5. What happens after a cloudburst?

Ans: Extreme amount of precipitation along with thunderstorm/hailstorm; flash flood cause loss of lives and property.

INTEXT QUESTIONS 30.2

Fill in the blanks.

1. The number of animals, such as __________ and___________ is falling due to cutting of forests.

Ans: Cheetah and Tiger.

2. Need for ___________ leads to felling of trees.

Ans: Housing, construction of roads, industrialization (any one).

3. Practice of ___________ and ___________ can help in reforestation.

Ans: Silviculture And  mass plantation.

4. Environmental problems, such as __________ and ____________ are a result of increase in human population.

Ans:  Air pollution and  water pollution, 

INTEXT QUESTIONS 30.3

Fill in the blanks. 

1. _____________ and ____________ are examples of natural resources of water pollution.

Ans: Excreta (Animal/Human) and agricultural water.

2. Thermal discharge into rivers may lead to the death of ___________.

Ans: Fish.

3. Presence of _______ and _______ in water may lead to infectious diseases.

Ans: Human and animal excreta.

4. Enrichment of water bodies with nutrients coming from fields is called _________.

Ans: Eutrophication.

5. Non-biodegradable wastes, such as ________ may lead to biomagnification upon entering the food chain.

Ans: DDT.

6. Domestic sources, such as _________ and _________lead to land pollution.

Ans: Plastic bags/kitchen.

7. Unwanted sound may lead to_____________ pollution.

Ans: Noise pollution.

8. Noise pollution may be caused by___________ and __________.

Ans: Vehicles/loudspeakers/loud volume of TV, music system/fireworks.

TERMINAL EXERCISES

1. Choose the correct option.

(i) Growing trees for reforestation is called.

(a) Monoculture. 

(b) horticulture.

(c) Silviculture.

(d) agriculture.

Ans: (c) Silviculture.

(ii) Which of the following chemicals lead to depletion of the ozone layer?

(a) Carbon dioxide.

(b) Chloro-fluorocarbons.

(c) Nitrogen.

(d) Water vapour.

Ans: (b) Chloro-fluorocarbons.

(iii) Which of the following can be found in the body of top consumers in high concentration? 

(a) Nitrates.

(b) Phosphates.

(c) DDT.

(d) Vitamins.

Ans: (b) Phosphates.

(iv) Soil erosion can be prevented by. 

(a) Use of pesticides.

(b) deforestation. 

(c) Afforestation.

(d) excessive use of fertilisers.

Ans: (a) Use of pesticides.

2. Which of the following are biodegradable? Aluminium foil, paper, ballpoint pen refill, grass. 

Ans: Biodegradable substances are those that degrade or break down naturally. Materials like plants, animals, their waste, paper, fruits, flowers, vegetables are biodegradable substance.

Here Aluminium foil and grass are biodegradable substance.

3. Which gaseous pollutant has the ability to absorb infra-red radiations?

Ans: There isn’t a neat distinction between gaseous pollutants and all gases that absorb infrared radiation. Many common gaseous pollutants, like the ones listed below, are also greenhouse gases because of this ability:

(a) Carbon Dioxide (CO2).

(b) Methane (CH4).

(c) ZOzone (O3).

4. A chemical factory in a village discharges its waste that is rich in nitrogen, in a pond. Which phenomenon do you expect to take place?

Ans: The pond day by day will be full of the plants species in that area when too much nitrogenous waste is discharge in that.

5. Leakage of gases used in refrigerators and air conditioners for cooling are not considered eco-friendly. Why?

Ans: This gas is the reason behind the increasing of the temperature in the surrounding when these CFC types of gases are coming out from that refrigerator.

6. A ship carrying oil from the gulf region collides with huge rocks and gets damaged. Is this just news or has some serious consequences? Give your opinion in one sentence.

Ans: If the damage to the oil tanker causes spillage of oil in the water the living organisms of the ocean as well the living organism related to the ocean will get impacted. Oil spillage causes water pollution which leads to serious consequences.

7. Give the term given to replenishment of the forests from where wood can occasionally be taken for commercial use?

Ans: The replenishment of forest means to restore the forests. It is also known as reforestation. Reforestation is the process of replanting the plants in those areas where the forest has been destroyed for the benefit of mankind.

8. List two ways of replenishing forests.

Ans: Two ways of replenishing forests are mentioned:

(i) Afforestation.

(ii) Creating awareness to the people about the importance of forests.

9. To set up a new industry, a large forest area had to be cut. List four ways in which the environment in that area may be affected.

Ans: The environment in that area would affect by:

(i) The cutting of trees.

(ii) Soil erosion may be happening.

(iii) Air pollution would be affected.

(iv) Ecological balance is hampered.

10. How does production of more paper in the world contribute to ecological imbalance? Use only four key phrases to support your answer.

Ans: Ecological imbalance is when a natural- or human-caused disturbance disrupts the natural balance of an ecosystem. The balance of an ecosystem can be disrupted by natural or human-caused disturbances. If a species disappears or a new species is introduced it can shift an ecosystem to a state of ecological imbalance.

(i) Soil erosion may be happened.

(ii) Air pollution would affect.

(ii) Ecological balance hampered.

11. What could be a major disadvantage for man being placed at the top of the food chain? Name the phenomenon that may cause this harmful effect.

Ans: In a food chain the various types of living and non-living organism are placed according to their affect in the nature. So, each are related to the other and this will not happen as this is in a cycle.

The food chain starts with a producer, which is eaten by a primary consumer. The primary consumer may be eaten by a secondary consumer, which in turn may be consumed by a tertiary consumer.

12. List any three ways in which noise from various sources can affect the wellbeing of a person. Suggest few methods to control noise pollution.

Ans: Three ways in which noise from various sources can affect the wellbeing of a person are mentioned below: 

(i) Vehicle sounds.

(ii) Factories sounds.

(iii) Loud speakers.

13. What does ‘Global warming’ mean? Name the gas responsible for this phenomenon and why should it be considered an environmental problem.

Ans: The day by day cutting of trees from the forest makes the are ecologically imbalance and air pollution causes the increasing the temperature of the earth which known as Global warming.

14. It was observed that a large number of vultures were dying around a crop field. Considering the fact that vultures are top consumers, explain the phenomenon that may have caused their death in large numbers.

Ans: In a crop field long lines of electricity transmission lines are available by which the vultures get touched and affected as a result of that their number is decreasing.

15. List and classify the waste generated at home? What is the difference between the different ‘groups’? How would you manage this waste so that it causes least pollution?

Ans: The waste is generated in our home by the different uses like from the cooking waste in kitchen, unused bags, cloths, different old object which has no value in today’s times etc.

16. Name the instrument used to measure the magnitude of an earthquake. Suggest any one of preventing way with them in earthquake prone areas.

Ans: The instrument which measure the magnitude is the Richter scale.

The first priority which must be how to took out all the citizen from the house at a open places and makes sure that everyone is safe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top