Comprehensive In English Grammar Part – II

Comprehensive Part – II is the TET, APSC, PNRD, Assam Police, Post Office, other govt. exam Notes are to be provided in the list so that you can easily browse different English Language syllabus-wise notes for MCQ of Comprehensive.

Join Telegram Groups

Comprehensive Part – II

Also, you can read the Assam TET, APSC, PNRD, Assam Police, Post Office, other govt. exam Objective-type questions online note in these sections as per Assam Competitive exam Syllabus guidelines. These notes are part of Assam TET English Language also. Here we have given Comprehensive In English Grammar Part – II of TET, APSC, PNRD, Assam Police, Post Office, other govt. exam for All Objective type questions, You can practice these here.

Comprehensive

ENGLISH LANGUAGE

Amnesty International’s charge that tens of thousands of political prisoners, including prisoners of conscience, are languishing in Indian jails and that prisoners are routinely tortured in this country has to be seen in a much wider contest than the organization’s annual report cares to do. In its overall of 151 countries, Amnesty has accused 112 appraisal of 131 countries of torturing prisoners, 63 of harboring prisoners of conscience, 61 of resorting to political killings and 53 of detaining people without a trial. Of these apparently overlapping categories, India seems to have been excluded from the list of the 61 which undertake political killings. The report has, however, pointed out that scores of people in India die for torture in police and and military custody and that many also simply disappear. Clearly, only a thin line separates the 61 charged with political murder from the rest. Before coming to such conclusions, however, may also be necessary to countries according to to their politically various systems, Torture by the security forces and killings at the behest of the government no different to the victims whether they are in a democratic country or a totalitarian one. It is also nobody’s case that a democratic country is less culpable than a dictatorship in the vent of human rights violations. But the point perhaps still needs to be made that torture or ‘disappearances’ represent a failure of the system in a democracy in contrast to being an integral part of state policy in a country ruled by an autocrat who in answerable to no one.

India may be guilty of keeping tens of thousands behind bars and of the other human rights abuses mentioned by Amnesty, but it still remains a qualitatively different place from a totalitarian country. It is in this respect that Amnesty has been less than fair. It has chosen to ignore the distinctions between the good, the bad and the ugly. The openness of Indian soccity will be evident to anyone who spends half an hour in one of its chaotic market places or visits the law courts or watches a political rally or reads a newspaper or strikes up a conversation with any person on the roads. There is no sense of fear in India, as in a dictatorship. There is also scope for securing relief from the heavy-handed behaviour of the authorities, even if the human rights commission has not yet lived up to expectations. Unless sunh points are recognised, Amnesty’s assessment will such seem to be a dry recital of statistics which may pillons India simply because of its larger population Mercifully, Amnesty nowadays at least notes that the terrorists also indulge in human rights violations and that India has to cope with several insurgencies fomented by a country, where.the military does po not always seem to be under the control of the elected government. True, there is much that is wrong in India’s prison system and with the way the terrorist challenge in sometimes meet, but the stress should be on activating the self-correcting mechanism within a democracy and not merely on painting a grim, even biased, picture.

1. The author suggests a classification of various countries on one additional dimension. Which of the following is that dimension?

A. Economic progress 

B. Industrial progress

C. Political systems

D. Human rights 

E None of these

Ans D. Human rights 

2. According to the passage, through which media or forum Amnesty International has hurled the charges?

A. Its International Meet 

B. Its Annual Report

C. Seminar on Human Rights

D. Its Regional Meet E None of these

Ans: B. Its Annual Report

3. The author of the passage

A. agrees with the report 

B. disagrees with the report

C. disagrees that conditions of prisons in India is bad

D. supports the totalitarian approach E disagrees with report on terrorists

Ans B. disagrees with the report

4. The Amnesty International report is based on the information of how many countries?

A 112

B. 63

C. 131

D. 115

Ans: E. None of these

5. In the report, India has been excluded from which of the following categories of violating human rights?

 A. Political killings

B. Torturing prisoners

C Detaining without trial

D. Harbouring prisoners of conscience

E. None of these

Ans: A. Political killings

6. According to the passage, what does political murder in a democratic country signify?

A. Policy of the country

B. Need for autocratic rule

 C. Openness of society

D. Failure of system

E. Heavy-handed behaviour of the authorities 

Ans: D. Failure of system

7. Which of the following seems to be the main purpose of writing this passage?

A. To highlight the role of Amnesty International

 B. To further the cause of human rights

C. To highlight the sufferings of prisoners 

D. To condemn political killings E None of these

Ans: C. To highlight the sufferings of prisoners 

8. Which of the following is not true in the context of the passage? 

A .There is overlapping of cases in the categories of human rights abuses

 B. India was one of the countries appraised by Amnesty International

C. India is guilty of some human rights abuses 

D. Amnesty International appraised all the democratic countries

E. The report notes that the terrorists also violate human rights 

Ans: D. Amnesty International appraised all the democratic countries

9. Which of the following is the meaning of the phrase strike up as used in the passage? 

A. discussion 

B. hit sharply

C. protest

D. initiate

E. undertake

Ans: D. initiate

10. According to the author, among the good, the bad, and the ugly, what at worst is the situation in India?

A. Good

B. Bad 

C. Ugly 

D. Good or Ugly

E. Bad of Ugly

Ans: D. Good or Ugly

11. Which of the following is true, according to the passage?

A. The Human Rights Commission has done

B. commendable service There is in India a need to check political killings 

C. There is a need to improve India’s prison system

D. India is not at all guilty of human rights violations E None of these

Ans: C. There is a need to improve India’s prison system

12. Which of the following human rights violation is most prevalent among the countries?

 A. Torturing prisoners

B. Detaining without trial 

C. Killing with political motive

D. Harbouring prisoners of conscience

E. None of these

Ans: A. Torturing prisoners

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top