Class 8 Social Science History Chapter 9 The Revolt of 1857

Class 8 Social Science History Chapter 9 The Revolt of 1857 Question Answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapter SEBA Class 8 Social Science History Chapter 9 The Revolt of 1857 Notes Pdf Download and select needs one.

Class 8 Social Science History Chapter 9 The Revolt of 1857

Join Telegram channel

Also, you can read SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 8 Social Science History Chapter 9 The Revolt of 1857 Solutions for All Subject, You can practice these here.

The Revolt of 1857

Chapter – 9

Exercise

Write Answer:

(a) When did India become a colony of east company?

Ans: 1757.

(b) During which Governor Generals rule official title , status and pension of indians were seized?

Ans: Dalhousie.

(c) who was the first martyr of sepoy mutiny?

Ans: Mangal Pandey.

(d) Name the leader who was hanged along with maniram dewan.

Ans: Piyali Barua.

(e) Who led the peasants ‘revolt in Assam.

Ans: Phulaguri Dhewa.

Match the following:

Group AGroup B
(a) Act of 1856Attack of army officers ny mangal pandey
(b) 29 March 1857Rebellion of gomdhar Konwar 
(c) 1858A.DPhulagurir Dhewa 
(d) 1828 A.DCompulsory sea travel
(e) 1861Administration control of india by Queen victoria.

Ans:

Group AGroup B
(a) Act of 1856Compulsory sea trave
(b) 29 March 1857Attack of army officers by Mangal Pandey
(c) 1858A.DAdministration control of India by Queen Victoria
(d) 1828 A.DRebellion of Gomdhar Konwar
(e) 1861Phulagurir Dhewa

3. Write true or false:

(a) There were many cause like social, economic , political, military, religion, etc.

Ans: True.

(b) Immediate cause of sepoy mutiny of 1857 was the hanging of mangal pandey.

Ans: False.

(c) In the mutiny of 1857, the mughal Emperor Bahadur shah II was declared the emperor of India.

Ans: True.

(d) Maniram Dewan placed the british to hand over administration of the Ahom kingdom to purandar Singha.

Ans: True.

(e) The present rebellion at  Rangia, Nalbari and Barama took place against the british policy to enhance rate of tax.

Ans: True.

4. Write Short Notes:

(a) Maniram Dewan.

Ans: Maniram Dutta Barua, variously known as Barua Babu or Maniram Dewan, was a native of Assam who fought against the British in the uprising of 1857. He was the first Indian who entered tea cultivation and had his own tea garden in Chenimore in Jorhat district.

(b) Phulgurir Dhewa.

Ans: Do yourself.

(c) Immediate cause of sepoy.

Ans: The immediate cause of the revolt was the introduction of the new Enfield rifle. A rumour spread among the sepoys that the grease used to lubricate the cartridges was a mixture of pigs’ and cows’ bone dust which hurt the sentiments of both the Hindus and Muslims.

5. The causes of one. sepoy mutiny can be divided into many out of which prepare a note on any one.

Ans: In 1857 had cartridges that required soldiers to bite off the ends of greased cartridges to load them. Rumours quickly spread that the grease was laced with cow and pig fat, which was offensive to both Hindu and Muslim sepoys. Their religions strictly prohibited them from consuming these animals, and by biting the cartridges, they felt they were being forced to break their religious codes.This incident served as a spark that ignited the already simmering discontent among the sepoys. They felt discriminated against in terms of pay, promotion prospects, and service conditions compared to their British counterparts. The introduction of the new cartridges became a symbol of British disrespect for their religious beliefs and cultural practices, ultimately contributing to the eruption of the Sepoy Mutiny.

6. How far was the policy adopted by Lord Dalhousie responsible for the outbreak of sepoy mutiny?

Ans: The policies adopted by Lord Dalhousie, the Governor-General of India from 1848 to 1856, played a significant role in the buildup to the Sepoy Mutiny of 1857, also known as the Indian Rebellion of 1857. While it would be an oversimplification to attribute the mutiny solely to Dalhousie’s policies, they certainly contributed to the discontent that fueled the rebellion.

7. Why sepoy mutiny can not be termed as the first war of Independence?

Ans: There are various names for the revolt of 1857 – India’s First War of Independence, Sepoy Mutiny, etc. The revolt began on May 10, 1857, at Meerut as a sepoy mutiny. It was initiated by sepoys in the Bengal Presidency against the British officers.

8. Prepared an album of the leaders of sepoy mutiny.

Ans: (i) Mangal Pandey.

(ii) General Bakht Khan (Delhi).

(iii) Nana Saheb (Kanpur).

(iv) Begum Hazrat Mahal (Lucknow).

(v) Rani Lakshmibai (Jhansi).

(vi) Kunwar Singh (Bihar).

(vii) Tatya Tope (Kanpur/Gwalior).

(viii) Maulvi Liaquat Ali (Allahabad).

9. Draw a map of India and spot the places of sepoy mutiny on it.

Ans:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top