adplus-dvertising

Class 12 Logic and Philosophy MCQ Chapter 7 Ethics and Purusarthas

Class 12 Logic and Philosophy MCQ Chapter 7 Ethics and Purusarthas Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Logic and Philosophy MCQ Chapter 7 Ethics and Purusarthas and select need one. AHSEC Class 12 Logic and Philosophy Objective Type Question Answer As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Logic and Philosophy MCQ Class 12.

Class 12 Logic and Philosophy MCQ Chapter 7 Ethics and Purusarthas

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Logic and Philosophy Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Logic and Philosophy MCQ in English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 7

MCQs

Choose the Correct Option:

1. What is the meaning of Ethics?

(i) The study of human behavior.

(ii) The study of right conduct.

(iii) The study of physical actions.

(iv) The study of society.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (ii) The study of right conduct.

2. Which of the following is a primary ideal in Ethics?

(i) Knowledge.

(ii) Power.

(iii) Good.

(iv) Wealth.

Ans: (iii) Good.

3. What is the ultimate aim of human life in Hindu philosophy?

(i) Artha.

(ii) Kama.

(iii) Moksha.

(iv) Dharma.

Ans: (iii) Moksha.

4. Which system in Hinduism regulates the social organization?

(i) Ashrama system.

(ii) Varna system.

(iii) Both (i) and (ii).

(iv) None of the above.

Ans: (iii) Both (i) and (ii).

5. What is Artha related to?

(i) Wealth and material prosperity.

(ii) Moral values.

(iii) Desire.

(iv) Liberation.

Ans: (i) Wealth and material prosperity.

6. Which of the following is NOT part of Purusarthas?

(i) Dharma.

(ii) Moksha.

(iii) Kama.

(iv) Nirvana.

Ans: (iv) Nirvana.

7. What is the relationship between Dharma and Artha?

(i) Dharma regulates actions and Artha refers to the wealth earned through it.

(ii) Dharma and Artha are unrelated.

(iii) Artha comes before Dharma.

(iv) None of the above.

Ans: (i) Dharma regulates actions and Artha refers to the wealth earned through it.

8. Which of the following is a natural aspect of human life according to Hindu philosophy?

(i) Dharma.

(ii) Artha.

(iii) Kama.

(iv) Moksha.

Ans: (iii) Kama.

9. What does Moksha represent in Hindu philosophy?

(i) Desire for wealth.

(ii) Liberation from the cycle of birth and death.

(iii) Righteousness.

(iv) Material prosperity.

Ans: (ii) Liberation from the cycle of birth and death.

10. Which of the following is the source of the word ‘Ethics’?

(i) Latin.

(ii) Greek.

(iii) Sanskrit.

(iv) Hebrew.

Ans: (ii) Greek.

11. Which concept in Hindu philosophy is related to the regulation of social behavior?

(i) Dharma.

(ii) Kama.

(iii) Moksha.

(iv) Artha.

Ans: (i) Dharma.

12. What does the term ‘Purusarthas’ mean?

(i) Fourfold goal of human life.

(ii) Path to wealth.

(iii) Path to righteousness.

(iv) Path to liberation.

Ans: (i) Fourfold goal of human life.

13. Which of the following is NOT a component of voluntary action?

(i) Desire.

(ii) Deliberation.

(iii) Reflex action.

(iv) Decision.

Ans: (iii) Reflex action.

14. According to Ethics, what is the moral judgment of an action based on?

(i) Consequences only.

(ii) Motive only.

(iii) Both motive and consequences.

(iv) None of the above.

Ans: (iii) Both motive and consequences.

15. What is the role of motive in Ethics?

(i) Motive does not matter in moral judgment.

(ii) Motive determines whether an action is right or wrong.

(iii) Motive only matters in social contexts.

(iv) Motive is secondary to consequences.

Ans: (ii) Motive determines whether an action is right or wrong.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top