adplus-dvertising

Class 12 Logic and Philosophy MCQ Chapter 8 Religion: Its Meaning and Nature, Religion and Morality

Class 12 Logic and Philosophy MCQ Chapter 8 Religion: Its Meaning and Nature, Religion and Morality Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Logic and Philosophy MCQ Chapter 8 Religion: Its Meaning and Nature, Religion and Morality and select need one. AHSEC Class 12 Logic and Philosophy Objective Type Question Answer As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Logic and Philosophy MCQ Class 12.

Class 12 Logic and Philosophy MCQ Chapter 8 Religion: Its Meaning and Nature, Religion and Morality

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Logic and Philosophy Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Logic and Philosophy MCQ in English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 8

MCQs

Choose the Correct Option:

1. The word ‘religion’ is derived from the Latin word ‘religare,’ which means:

(a) Bond.

(b) Faith.

(c) Worship.

(d) Hope.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (a) Bond.

2. The Sanskrit root ‘dhri’, from which the word ‘dharma’ is derived, means:

(a) To sustain.

(b) To purify.

(c) To command.

(d) To create.

Ans: (a) To sustain.

3. Religion is considered a belief in a:

(a) Supreme power or God.

(b) Natural force.

(c) Government system.

(d) Scientific theory.

Ans: (a) Supreme power or God.

4. What is the internal aspect of religion?

(a) Rituals and ceremonies.

(b) The emotional and intellectual elements.

(c) Social gatherings.

(d) Belief in supernatural beings.

Ans: (b) The emotional and intellectual elements

5. Which philosopher defined religion as “the knowledge possessed by the finite mind of its nature as absolute mind”?

(a) Max Muller.

(b) E.B. Tylor.

(c) Hegel.

(d) Herbert Spencer.

Ans: (c) Hegel.

6. According to the chapter, the term ‘dharma’ refers to:

(a) A way of life.

(b) The principle which sustains life.

(c) Moral behavior.

(d) Spiritual awakening.

Ans: (b) The principle which sustains life.

7. Religion has both:

(a) External and intellectual aspects.

(b) Internal and external aspects.

(c) Internal and intellectual aspects.

(d) Emotional and social aspects.

Ans: (b) Internal and external aspects.

8. Religion, as per the chapter, is often connected with:

(a) Philosophical teachings.

(b) Supernatural beliefs and practices.

(c) Scientific discoveries.

(d) Government policies.

Ans: (b) Supernatural beliefs and practices.

9. What is the emotional aspect of religion?

(a) Worship and reverence.

(b) Belief in morality.

(c) Following rituals.

(d) Intellectual contemplation.

Ans: (a) Worship and reverence

10. In the view of Max Muller, religion is:

(a) The knowledge of the finite mind.

(b) The worship of a divine being.

(c) The perception of the Infinite.

(d) A set of ethical practices.

Ans: (c) The perception of the Infinite.

11. Schliermacher defined religion as:

(a) A knowledge of the Divine.

(b) A sense of dependence on the universe.

(c) The recognition of moral duties.

(d) An emotional experience of God.

Ans: (d) An emotional experience of God.

12. Which philosopher defined religion as “the recognition of all our duties as divine commandments”?

(a) Kant.

(b) Hegel.

(c) Max Muller.

(d) Martineau.

Ans: (a) Kant.

13. According to the chapter, what does morality primarily focus on?

(a) Happiness.

(b) The highest good and ethical behavior.

(c) Spiritual worship.

(d) Intellectual pursuits.

Ans: (b) The highest good and ethical behavior.

14. Which of the following is NOT a feature of religion?

(a) Belief in a supreme being.

(b) Rituals and worship practices.

(c) Moral and ethical guidelines.

(d) Financial prosperity.

Ans: (d) Financial prosperity.

15. According to Martineau, religion is:

(a) Morality touched with emotion.

(b) A knowledge of the infinite.

(c) The search for spiritual values.

(d) The worship of a divine being.

Ans: (a) Morality touched with emotion.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top