adplus-dvertising

Class 12 Electronics Chapter 9 Programmable Logic Controller

Class 12 Electronics Chapter 9 Programmable Logic Controller Solutions English Medium As Per AHSEC New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Electronics Chapter 9 Programmable Logic Controller Question Answer and select need one. Class 12 Electronics Chapter 9 Programmable Logic Controller Notes Download PDF. AHSEC Class 12 Elective Electronics Question Answer English Medium.

Class 12 Electronics Chapter 9 Programmable Logic Controller

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Elective Electronics Textual Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Electronics Textbook Solutions English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 9

Check Your Progress

A. Multiple choice questions:

1. PLC stands for ___________. 

(a) Programmable logic controlling. 

(b) Programmable logic contact.

(c) Programmable logical control. 

(d) Programmable logic control.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (d) Programmable logic control.

2. Which of these is not a human machine interface mechanism? 

(a) Push button replacer. 

(b) Data handler. 

(c) Overseer. 

(d) Circuit breaking.

Ans: (d) Circuit breaking.

3. Which of the following is not a part of the PLC? 

(a) Input stage. 

(b) Output stage. 

(c) Processor. 

(d) Storage.

Ans: (d) Storage.

4. PLC is used in which type of industries? 

(a) Mechanical industries. 

(b) Automation industries. 

(c) Electronic industries. 

(d) Chemical industries.

Ans: (b) Automation industries.

5. PLC was invented in the year ___________. 

(a) 1977 

(b) 1970 

(c) 1985 

(d) 1980

Ans: (b) 1970

6. Which of following is known as the brain of PLC? 

(a) Input. 

(b) Output.

(c) Processor. 

(d) Memory.

Ans: (c) Processor. 

7. Which of the following device is used for taking input? 

(a) Sensor. 

(b) Keyboard. 

(c) Joystick. 

(d) Mouse.

Ans: (a) Sensor. 

8. Which of the following connector is used for connecting HMI and PLC? 

(a) USB 

(b) RS-232 

(c) RS-485 

(d) All of the above.

Ans: (d) All of the above.

9. Identify the name of the connector in the following f igure. 

(a) RS-232 

(b) RS-234 

(c) RS-482 

(d) RS-485

Ans: (a) RS-232

10. Identify the name of the connector in the following f igure. 

(a) RS-232 

(b) RS-234 

(c) RS-482 

(d) RS-485

Ans: (d) RS-485

B. Fill in the blanks:

1. In programmable logic controller, electronic components are used. This electronic component works on ___________ signal. 

Ans: Digital.

2. In order to provide physical interface between the processing unit and the user __________ and ___________ interfacing is used. 

Ans: Input and output.

3. A __________ is the brain of the PLC. 

Ans: Processor.

4. To connect human machine interface and programmable logic controller USB, ___________, ___________ are used. 

Ans: RS-232, RS-485

5. The three basic types of HMIs are push-button replacer, ___________, and ___________.

Ans: Data handler, overseer.

C. State whether the following statements are True or False: 

1. Input scan detects the state of all input devices that are connected to the PLC.

Ans: True.

2. Program scan do not executes the user created program logic.

Ans: False.

3. Output scan energises or de-energises all output devices that are connected to the PLC. 

Ans: True.

4. PLC is also utilised to process digital signal. 

Ans: True.

5. HMI stands for human machine interface.

Ans: True.

D. Short answer questions:

1. What is PLC?

Ans: Programmable means ‘able to provide coded instructions for the automatic performance of a task’. Logic means ‘a system or set of principles underlying the arrangements of elements in a computer or electronic device so as to perform a specified task’. Controller means ‘a thing that directs or regulates something’. Hence, PLC is a set of instructions in an electronic device that help perform the regulatory task. It is an industrial computer that contains hardware and software used to perform control functions. PLC is used for automation of industrial processes to control machinery placed on assembly lines of manufacturing units, and food processing. They can accept digital and analog inputs.

2. Into how many sections can a PLC be divided?

Ans: A PLC consists of two basic sections, input/output (I/O) interface system, and central processing unit (CPU).

3. Discuss the architecture of PLC.

Ans: The structure of a PLC is based on the same principles as those employed in computer architecture.

4. What is the role of HMI?

Ans: Human Machine Interface: In programmable logic controller, electronic components are used. These electronic components work on digital signal. This digital code, such as ‘101101010’, is not understood by a human. In such a condition, there is a gap between the machine and the human. To cover this gap, human machine interface is used. Human machine interface is user interface that connects an operator to the controller for an industrial system.

5. List out the areas where PLC is used for controlling the operation.

Ans: PLC is used for automation of industrial processes to control machinery placed on assembly lines of manufacturing units, and food processing.

6. In PLC, what is the role of a processor?

Ans: Processor (CPU): Processor is the brain of the PLC. It consists of microprocessor for implementing logic and controlling communication among the modules, as shown in Fig. 9.6. The processor accepts input data from various sensing devices, executes stored user program and sends appropriate output commands to control devices.

7. List the connectors that are used for the connection of PLC and HMI.

Ans: HMI and PLC Wiring: To connect human machine interface and programmable logic controller, USB, RS-232, RS-485 are used.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top