adplus-dvertising

Class 12 Electronics Chapter 10 Testing and Measurement in an Electrical Panel

Class 12 Electronics Chapter 10 Testing and Measurement in an Electrical Panel Solutions English Medium As Per AHSEC New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Electronics Chapter 10 Testing and Measurement in an Electrical Panel Question Answer and select need one. Class 12 Electronics Chapter 10 Testing and Measurement in an Electrical Panel Notes Download PDF. AHSEC Class 12 Elective Electronics Question Answer English Medium.

Class 12 Electronics Chapter 10 Testing and Measurement in an Electrical Panel

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Elective Electronics Textual Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Electronics Textbook Solutions English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 10

Check Your Progress

A. Multiple choice questions:

1. The amount of electricity consumed is measured by _____________. 

(a) Multimeter. 

(b) Ammeter.

(c) Voltmeter. 

(d) Energy meter.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (d) Energy meter.

2. The amount of current flowing in the circuit is measured by _______________.

(a) Multimeter. 

(b) Ammeter.

(c) Voltmeter. 

(d) Energy meter.

Ans: (b) Ammeter.

3. The amount of voltage drop across the load is measured by a _____________.

(a) Multimeter. 

(b) Ammeter.

(c) Voltmeter. 

(d) Energy meter.

Ans: (c) Voltmeter. 

4. Which of the following is an electromagnetic coil?

(a) Contactor.

(b) Ammeter. 

(c) Current transformer. 

(d) Potential transformer.

Ans: (c) Current transformer.

5. In relay NO stands for _____________. 

(a) Normally out. 

(b) Noise out.

(c) Neutral open. 

(d) Normally open.

Ans: (d) Normally open.

6. In relay NC stands for _____________. 

(a) Normally close. 

(b) Noise cut. 

(c) Neutral close. 

(d) Normally open.

Ans: (a) Normally close.

7. Which type of transformer is used in a current transformer? 

(a) Step up transformer. 

(b) Step Down transformer. 

(c) Step up transformer or Step Down transformer.

(d) Power transformer.

Ans: (a) Step up transformer.

8. Which type of transformer is used in a potential transformer? 

(a) Step up transformer.

(b) Step down transformer.

(c) Step up transformer or step down transformer. 

(d) Power transformer.

Ans: (b) Step down transformer.

B. Fill in the blanks:

1. Energy meters are used to measure the ___________ energy consumed. 

Ans: Electrical.

2. Current transformer (CT) acts as a ___________ transformer. 

Ans: Step-up.

3. Potential transformer (PT) acts as a ___________ transformer. 

Ans: Step-down.

4. In primary winding of step up transformer voltage is ___________ but current is ___________. 

Ans: Less, high.

5. In secondary winding of step up transformer voltage is ___________ current is ___________.

Ans: High, less.

C. State whether the following statements are True or False:

1. Current transformer has only one winding. 

Ans: True.

2. To measure high voltage, current transformer and voltage transformer are used. 

Ans: False.

3. In step-up transformer primary winding has less number of turns as compared to the secondary winding. 

Ans: True.

4. In step-down transformer primary winding has less number of turns as compared to the secondary winding. 

Ans: False.

5. Energy meter is tested on the basis of three segments, mechanical aspects, electrical circuiting, and climatic conditions.

Ans: True.

D. Short answer questions:

1. Write down the steps to test an ammeter.

Ans: Test the ammeter:

Material required: Multimeter, test lamp.

Procedure:

(i) Take a multimeter and set it to measure voltage by rotating the knob of the multimeter.

(ii) Choose a range above the maximum expected voltage.

(iii) Break the circuit.

(iv) Connect the ammeter leads to the circuit.

(v) Restore power to the circuit and take the reading.

2. Write down the steps to test a voltmeter.

Ans: Test the voltmeter:

Material required: Multimeter, test lamp.

Procedure:

(i) Take a multimeter and set it to measure voltage by rotating the knob of the multimeter.

(ii) Choose a range above the maximum expected voltage.

(iii) Insert the test cords into the multimeter.

(iv) Touch the red and black test leads to the socket to measure the voltage supply.

(v) If the multimeter is displaying proper reading, then it is working properly.

3. Write down the steps to test an energy meter. 

Ans: Testing energy Meter: Energy meters are used in houses, malls, industries, etc., to measures electricity consumption. For better reliability, energy meters, have to pass through various electromagnetic compatibility (EMC) tests where meters are compared under various normal and abnormal conditions, in a laboratory, to ensure its accuracy in the field.

Standard Tests for Energy Meters: The performance tests of an energy meter as per IEC standards are divided into three segments, which are mechanical aspects, electrical circuiting and climatic conditions.

(i) Mechanical aspects test the components.

(ii) Climatic conditions test include those limits, which influence the performance of the meter externally.

(iii) Electrical circuit test the continuity of the circuit.

4. What is current transformer test?

Ans: High tension lines act as a primary coil of transformer and are not curved. They are kept straight in space. While the secondary winding in a current transformer makes up a step up transformer, in secondary winding, the voltage is high and current is low. This results in low current at the secondary winding of the transformer. This makes the current measurable with an ammeter.

5. What is potential transformer?

Ans: Potential transformer has high measuring capabilities. It is used to measure the high voltage of high tension lines, low tension lines, and sub-stations.

A potential transformer is a step down transformer. It has two windings, primary and secondary. Primary winding has more coils compared to secondary winding.

Working of a potential transformer: in the electrical system, there are two wires. One is a phase/live wire and other is neutral. A primary coil of a potential transformer connected parallel to the supply. One end of the primary winding is connected to the phase wires and the other end to the neutral wire. In the secondary winding a voltmeter is connected that will measure voltage in the secondary.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top