Class 12 Electronics Chapter 2 Busway in Control Panel Design Solutions English Medium As Per AHSEC New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Electronics Chapter 2 Busway in Control Panel Design Question Answer and select need one. Class 12 Electronics Chapter 2 Busway in Control Panel Design Notes Download PDF. AHSEC Class 12 Elective Electronics Question Answer English Medium.
Class 12 Electronics Chapter 2 Busway in Control Panel Design
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Elective Electronics Textual Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Electronics Textbook Solutions English Medium for All Chapters, You can practice these here.
Busway in Control Panel Design
Chapter: 2
Check Your Progress |
A. Multiple choice questions:
1. The two types of busways are ____________ .
(a) Feeder and service entrance.
(b) Feeder and plug-in.
(c) Plug-in and service enter.
(d) Indoor and outdoor.
Ans: (b) Feeder and plug-in.
2. How many phases are used for heavy voltage supply in the busway?
(a) Two.
(b) Four.
(c) Three.
(d) Five.
Ans: (c) Three.
3. The maximum current rating of a busway with aluminium busbars is ____________ amperes.
(a) 2,000
(b) 3,000
(c) 4,000
(d) 5,000
Ans: (c) 4,000
4. The busbar shown in the figure is used for which busway?
(a) Feeder.
(b) Plug-in.
(c) Service entrance.
(d) Outdoor.
Ans: (b) Plug-in.
5. Which of the following is used to provide airtight connection to a busway?
(a) Reducers.
(b) Service heads.
(c) Flanges.
(d) Expansion fittings.
Ans: (c) Flanges.
6. Which of the following is used to hang the busway?
(a) End closers.
(b) Service heads.
(c) Hanger.
(d) Flanged ends.
Ans: (c) Hanger.
7. What is the current carrying capacity of a copper busbar?
(a) 5000 amperes.
(b) 1000 amperes.
(c) 2000 amperes.
(d) 3000 amperes.
Ans: (b) 1000 amperes.
8. Combination elbows can turn a busway system and ____________.
(a) Up and right.
(b) Left and down.
(c) Right and left.
(d) Up or down and right or left.
Ans: (d) Up or down and right or left.
B. Fill in the blanks:
1. A ____________ distributes electrical power throughout a building.
Ans: Switchboard.
2. Electrical power in a commercial area can be distributed using ____________ .
Ans: Busway.
3. Busways have ____________ inside their enclosure.
Ans: Busbar.
4. A standard busbar is made up of _____________ or _____________.
Ans: Aluminium or copper.
5. In enclosure, ____________ tape is used to wrap a busbar.
Ans: Glass wrap.
6. To provide air tight sealing, ____________ is used in a busway system.
Ans: Flange.
7. To continue the busway in the same direction ____________ is used.
Ans: Offset.
8. The two types of busways are ____________ and ____________.
Ans: Feeder and plugin.
9. To expand the busway in four directions, ______________ is used.
Ans: Crosses.
10. In high power distribution ____________ phases and ____________ neutrals are used in a busway.
Ans: 3 and 1
C. State whether the following statements are True or False:
1. Hangers are used to support a busway. These hangers counter the weight of a busway.
Ans: True.
2. The flange provides an air tight seal around a busway.
Ans: True.
3. Hanger is used to turn the busbar in right or left direction.
Ans: Fase.
4. Combination elbows can turn a busway system up or down, and right or left.
Ans: True.
5. In a distribution system, electrical power is distributed using a power cable and wires.
Ans: True.
6. NEMA stands for National Electrical Manufacturers Association.
Ans: True.
7. A plug-in busway is dynamic in nature.
Ans: True.
8. A feeder busway is static in nature.
Ans: True.
9. A joint stack is used to terminate a busbar.
Ans: Fase.
10. A centre tape box is used to hang the bars.
Ans: Fase.
D. Short answer questions:
1. What is a busway?
Ans: A busway is a prefabricated electrical distribution system. The purpose of a busway is to carry the busbars kept in a protective enclosure. A busway includes busbars, an insulating material and housing.
2. What are the types of a busway?
Ans: Busways are of two types – feeder busway, and plug-in busway.
3. Differentiate between a feeder busway and a plug-in busway.
Ans: Feeder Busway: Feeder busways are used to distribute power to loads that are either fixed in place or are concentrated in one physical area. These loads may be a large machine, motor control centre, panel board, or switchboard. In industries there are a number of loads that require a continuous supply from the source for a very long time. In these cases feeder busways are used.
Feeder busways are used at a service entrance. The service entrance is the point from where supply conductors enter a building or other structure. Feeder busways are used to bring power from a utility transformer to the main switchboard inside a building.
Plug-in Busway: By using plug-in busway units, load connections can be added or relocated easily. A plug-in busway is used in applications where power requirements are distributed over a large area. A plug-in busway is for indoor use only.
4. What is the role of flanges in the busway?
Ans: Flanges are used to connect the busway to switchgear, transformer or any other equipment. Flanges can be installed at the end of a busway run to make a permanent connection to the equipment.
5. List out the names of various busway system components.
Ans: Busway system component: There are a number of components that form a busway system. Some of them have been listed in this section. Certain components available in one type of busway system may not be available in another type.
(i) Joint Stack: A busway system uses a single-bolt joint stack to connect busway sections.
(ii) Elbows: Elbows allow for turns and height changes in a busway system.
(iii) Combination Elbows: Combination elbows can also turn the busway system up or down, and right or left.
(iv) Tees: A tee is T-shaped busway. It has three directions.
(v) Crosses: A cross allows a busway run to expand in four directions.
(vi) Offsets: Offsets allow the busway system to continue in the same direction.
(vii) Cable Tap Boxes: A tap box is used to connect electrical cables to the busway distribution system.
(viii) End Cable Tap Boxes: End cable tap boxes can be installed at either end of the busway system.
(ix) Centre or Plug-in Cable Tap Boxes: Plug-in cable tap boxes can be used in a plug-in busway.
6. Identify the components in the following illustration:
(a) Tee
(b) Elbow
(c) Feeder Busway
(d) Wall Flange
(e) Plug-in Unit
(f) Plug-in Busway
(g) End Closer
(h) Plug-in Outlet

Ans: So the illustration can be written as:
(a) Tee – 1
(b) Elbow – 2
(c) Feeder Busway – 3
(d) Wall Flange – 4
(e) Plug-in Unit – 5
(f) Plug-in Busway – 6
(g) End Closer – 7
(h) Plug-in Outlet – 8

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.