Class 12 Electronics Chapter 5 Installation of Industrial Control Panel Solutions English Medium As Per AHSEC New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Electronics Chapter 5 Installation of Industrial Control Panel Question Answer and select need one. Class 12 Electronics Chapter 5 Installation of Industrial Control Panel Notes Download PDF. AHSEC Class 12 Elective Electronics Question Answer English Medium.
Class 12 Electronics Chapter 5 Installation of Industrial Control Panel
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Elective Electronics Textual Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Electronics Textbook Solutions English Medium for All Chapters, You can practice these here.
Installation of Industrial Control Panel
Chapter: 5
Check Your Progress |
A. Multiple choice questions:
1. Which of the following components are used in the interior of the panel board?
(a) Overcurrent protection devices.
(b) Busbars.
(c) Insulated neutral busbars.
(d) All of the above.
Ans: (d) All of the above.
2. Busbar is a conductor that serves as a common connection for ____________ circuit(s).
(a) One.
(b) Two.
(c) Three.
(d) Two or more.
Ans: (d) Two or more.
3. Which of the following statements is true in the context of mounting a main breaker in the panel board?
(a) Main breaker is mounted horizontally.
(b) Main breaker is mounted vertically.
(c) Main breaker can be mounted horizontally or vertically.
(d) Main breaker is mounted separately.
Ans: (c) Main breaker can be mounted horizontally or vertically.
4. Which of the following is the front part of the panel board?
(a) Access door.
(b) Trim.
(c) Dead front.
(d) All of these.
Ans: (a) Access door.
5. Which of the following is not a type of enclosure?
(a) Type 1
(b) Type 3R/12
(c) Type 3
(d) Type 5R/12.
Ans: (d) Type 5R/12.
6. Which of the following is a type of panel board?
(a) Main breaker.
(b) Main lug only.
(c) Main breaker and main lug only.
(d) None of the above.
Ans: (c) Main breaker and main lug only.
7. Which of the following is a type of enclosure?
(a) Type 1.
(b) Type 3R/12.
(c) Type 3.
(d) All of these.
Ans: (d) All of these.
B. Fill in the blanks:
1. A panel board is designed for the ____________ purpose.
Ans: Industrial.
2. Standard busbars in panel boards are made of ___________, but ___________ busbars can also be used.
Ans: Aluminium, copper.
3. A ____________ is a type of device used on panel boards to provide overcurrent protection.
Ans: Fusible disconnect switch.
4. A distribution system consists of metering devices to measure ____________ consumption.
Ans: Power.
5. Panel boards basically fall into two categories, which are ____________ and ____________.
Ans: Main breaker, main lug only.
C. State whether the following statements are True or False:
1. The interior of a panel board consists of several components, including overcurrent protection devices, busbars and insulated neutral busbars.
Ans: True.
2. A busbar is a conductor that serves as a common connection for two or more circuits.
Ans: True.
3. Circuit protection devices mount indirectly to the busbars.
Ans: False.
4. In a panel board an insulated neutral bus is provided.
Ans: True.
5. Load centre and panel boards are almost the same terms with few difference.
Ans: True.
D. Short answer questions:
1. What is a service panel board?
Ans: A panel board is a single panel or a group of panels. A panel board includes buses, automatic overcurrent devices, equipped with or without switches, and power circuits. A panel board is generally designed to be placed in a cabinet. A panel board mounted on a wall or partition is accessible only from the front.
2. What are the types of service panel board?
Ans: Panel boards basically fall into two categories, lighting and appliance panel boards, and power panel boards. A lighting and appliance panel board is a component of an electric power supply system. It divides electric power into sub-circuits with a separate fuse or circuit breaker provided for each circuit, in a common enclosure. Power panel board represents products of high-level engineering from different industrial manufacturers. The panel board is flexible and strengthens the industrial distribution system. These panel boards are easy to install. These newer designs also simplify wiring and reduce material requirements, saving additional installation time.
3. What are the types of enclosures?
Ans: The types of enclosures used for panel boards or electrical distribution equipment are generally classified based on the degree of protection they provide against dust, moisture, accidental contact, and environmental conditions.
Common types include:
(i) Indoor Enclosures.
(ii) Outdoor (Weatherproof) Enclosures.
(iii) Dust-tight Enclosures.
(iv) Water-tight or Moisture-proof Enclosures.
(v) Explosion-proof Enclosures.
(vi) Corrosion-resistant Enclosures.
4. Write down the constructional details of the panel board.
Ans: Panel boards are available in different sizes with variation in construction. They contain a can, interior, circuit protection devices, label and trim. The can is constructed using galvanised steel, and houses other components. It is also referred to as the box or an enclosure. It is designed to provide component and personnel protection. Removable end panels allow the user to cut whatever conduit holes are necessary. Mounting studs are used to support the interior or group mounted devices. The interior consists of several components, including overcurrent protection devices, busbars and insulated neutral busbars. The interior is mounted using four mounting studs in the can.
5. What is the use of fusible disconnect switch?
Ans: Fusible disconnect switch is a device used on panel boards to provide overcurrent protection. Properly sized fuses located in the switch open when an overcurrent condition exists.
6. Write down the classification of a panel board.
Ans: Panel boards basically fall into two categories, lighting and appliance panel boards, and power panel boards.

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.