adplus-dvertising

Class 12 Electronics Chapter 11 Occupational Health and Safety Measures

Class 12 Electronics Chapter 11 Occupational Health and Safety Measures Solutions English Medium As Per AHSEC New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Electronics Chapter 11 Occupational Health and Safety Measures Question Answer and select need one. Class 12 Electronics Chapter 11 Occupational Health and Safety Measures Notes Download PDF. AHSEC Class 12 Elective Electronics Question Answer English Medium.

Class 12 Electronics Chapter 11 Occupational Health and Safety Measures

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Elective Electronics Textual Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Electronics Textbook Solutions English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 11

Check Your Progress

A. Multiple choice questions:

1. What are the steps to operate a fire extinguisher? 

(a) Identify the safety pin of the fire extinguisher, which is generally present in its handle. 

(b) Break the seal and pull the safety pin from the handle. 

(c) Use the fire extinguisher by squeezing the lever. 

(d) All of the above.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (d) All of the above.

2. A fire extinguisher is used in a situation of during _____________. 

(a) Flood.

(b) Electric shock. 

(c) Fire. 

(d) Burn injury.

Ans: (c) Fire.

3. Which of the following safety item is not essential for a wireman while working? 

(a) Safety boots. 

(b) Gloves.

(c) Helmet.

(d) Belt.

Ans: (d) Belt.

4. Class B extinguisher is used to extinguish fire caused by ______________. 

(a) Gasoline, grease, oil.

(b) Plastic, paper, cloth. 

(c) Combustible metal. 

(d) Kitchen material.

Ans: (a) Gasoline, grease, oil.

5. Class A extinguisher is used to extinguish fire caused by ______________. 

(a) Gasoline, grease, oil. 

(b) Plastic, paper, cloth. 

(c) Combustible metal.

(d) Kitchen material.

Ans: (b) Plastic, paper, cloth. 

6. Class C extinguisher is used to extinguish fire caused by ______________. 

(a) Gasoline, grease, oil. 

(b) Plastic, paper, cloth. 

(c) Combustible metal. 

(d) Electrical cable and wire.

Ans: (d) Electrical cable and wire.

7. Class D extinguisher is used to extinguish fire caused by ______________. 

(a) Gasoline, grease, oil. 

(b) Plastic, paper, cloth. 

(c) Combustible metal. 

(d) Kitchen material.

Ans: (d) Kitchen material.

8. Which of the following steps are not required to perform CPR? 

(a) Chest compression. 

(b) Open airway. 

(c) Rescue breathing. 

(d) Turn the victim.

Ans: (d) Turn the victim.

9. What are the steps to use a fire extinguisher? 

(a) Squeeze the handle, aim the nozzle, pull the pin. 

(b) Pull the pin, squeeze the handle, aim the nozzle. 

(c) Aim the nozzle, squeeze the handle, pull the pin. 

(d) Squeeze the handle, pull the pin, aim the nozzle.

Ans: (d) Squeeze the handle, pull the pin, aim the nozzle.

10. Which of the following is the emergency number in case of  electric shock?

(a) 101 

(b) 102 

(c) 105 

(d) 108

Ans: (d) 108

B. Fill in the blanks:

1. While working with electricity, a technician must wear ______________ gloves and shoes. 

Ans: Insulating.

2. Defective or inadequate insulation may result in ______________. 

Ans: Electric shock.

3. Class C fire is caused due to ______________. 

Ans: Electrical equipment.

4. CPR stands for ______________.

Ans: Cardio-Pulmonary Resuscitation.

5. Electrical tools have two parts: conductors and _________. 

Ans: Insulators.

6. Class A fire is caused due to ______________. 

Ans: Plastic, paper, cloth.

7. If a computer system starts burning due to overload, then ______________ fire extinguisher is preferred. 

Ans: Carbon-di-oxide or dry powder.

8. If burning is caused due to petrol, this will cause a Class ______________ type fire. 

Ans: Class B

9. Improper location of chemicals may increase the risk of ______________. 

Ans: Chemical leakage.

10. While working near a heated machine, which has been running for a long time, one must wear ______________.

Ans: Safety gears.

C. State whether the following statements are True or False:

1. Rubber is a good conductor of electricity. 

Ans: False.

2. Fire extinguisher is used in case of an earthquake. 

Ans: False.

3. Copper is a good conductor of electricity. 

Ans: True.

4. When a wireman touches an electric panel, the hands should be wet. 

Ans: False.

5. A fire extinguisher is used to provide heat to the electrical system. 

Ans: False.

6. Use non-conductive material to remove a victim from the conductor. 

Ans: True.

7. Electric wires have a different colour code. 

Ans: True.

8. While repairing an electrical device, a wireman should always turn off the mains supply. 

Ans: True.

9. Do touch the victim or conductive surfaces while they are energised. 

Ans: True.

10. K-type fire extinguisher is used when fire is due to material like wood, paper, plastic.

Ans: False.

D. Short answer questions:

1. What are the factors that result in an accident?

Ans: Workplace hazards can cause harm and everyone at a workplace must share the responsibility of identifying and controlling hazards. In fact, a technician should be the first to recognise a hazard at the workplace. A technician may face hazards while installing or assembling components at the workplace. Many of the hazards can be avoided by awareness and appropriate precautions.

2. List out the various precautions to be taken at a workplace.

Ans: (i) Check Cords and Wires: Loose cords and wires can trip a person and trigger a short circuit. A loose cord or wire should be marked with hazard tape.

(ii) Wear Personal Protective Equipment (PPE): One must wear personal protective equipment (PPE) while working on a machine. The PPE depends on the machine and the task being performed by the employee. Safety gloves, safety helmets, safety glasses, earplugs and other gear are important to use where necessary. Safety signs can be posted near panels reminding employees to wear PPE. Alertness while working is also important for safety. An absent mind can cause accidents.

(iii) Use Caution Around Heat Sources: Some equipment get heated while operating. The technician should be aware of this areas and use caution. PPE like gloves or flame-resistant clothing are required in these areas.

(iv) Be Careful When Cleaning: When cleaning around a panel or equipment, one should be aware of fire and explosion hazards, the need for PPE during cleaning, and risk of electric shock.

3. What are the precautions to be taken for preventing electric shock while on the job?

Ans: The precautions that need to be taken for preventing electric shock while on the job are as under:

(i) Always confirm that the circuit is dead before touching it for repairing, maintenance or any other work.”

(ii) Keep water or liquids away from electricity. Never touch or try to repair any electrical equipment or circuits with wet hands. It increases electrical conductivity of the body for the flow of electric currents.”

(iii) Never use equipment with damaged insulation or broken plugs.”

(iv) If you are repairing an electrical device always turn off the mains supply.”

(v) Always use insulated tools while working.”

(vi) Never try repairing energised equipment.”

(vii) The technician must know the color coding of electric wire or cable.”

4. How is CPR performed? 

Ans: Cardiopulmonary resuscitation (CPR) can help save a life during a cardiac or breathing emergency. Steps to perform CPR are:

(i)  If the victim is breathing and has a heartbeat, give first aid for injuries and treat for shock.

(ii)  Ensure the victim gets medical care as soon as possible.

(iii) The physician attending to the victim must have detailed information to properly diagnose and care for the victim.

5. Write down the steps necessary for correctly operating a fire extinguisher in case of a fire emergency.

Ans: To use the fire extinguisher:

(i) Identify the safety pin of the fire extinguisher. It is generally present in its handle.

(ii) Break the seal and pull the safety pin from the handle.

(iii) Squeeze the lever.

(iv) Sweep it over the burning area.

6. What can be the various hazards while installing an electrical panel?

Ans: An electrical hazard is related to energised equipment or conductor at the workplace. Upon coming in contact with an energised equipment, the technician can get severely injured. Hazard may include electric shock, arc flash burn, thermal burn, or even blast injury. When assembling components in a unit, many of the hazards can be avoided by taking appropriate precautions. This will ensure safety at the workplace.

7. Compare the different types of fire extinguishers.

Ans: 

Fire ClassWaterCO₂Dry Chemical PowderCarbon DioxideMechanical Foam
Class ASuitableNot suitableNot suitableSuitableSuitable
Class BNot suitableSuitableSuitableSuitableSuitable
Class CNot suitableSuitableSuitableNot suitableSuitable
Class DNot suitableSuitableNot suitableNot suitableSuitable

8. Brief about the different classes of fire.

Ans: Class A: Use to extinguish burning paper, wood, cloth, plastic.

Class B: Used to extinguish burning gasoline, grease, oil, petrol.

Class C: Used to extinguish burning electrical cables, wires, equipment.

Class D: Used to extinguish burning magnesium, sodium, and potassium.

9. What first aid measure should be taken in case of electric shock?

Ans: While working on control panel, lack of safety measures may result in an electric shock. In case of medical emergency, Cardiopulmonary resuscitation (CPR) can help save a life during a cardiac or breathing emergency. 

Steps to perform CPR are:

(i)  If the victim is breathing and has a heartbeat, give first aid for injuries and treat for shock.

(ii) Ensure the victim gets medical care as soon as possible.

(iii) The physician attending to the victim must have detailed information to properly diagnose and care for the victim.

10. In India, what is the specific colour code for wire?

Ans: Red, Yellow, Blue, Black (Neutral).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top