🪔 Diwali Maha Offer Class 10 & 12 Bundles @ ₹299 ₹599
Ends in:
03d
14h
35m
40s

Class 12 Business Studies MCQ Chapter 10 Marketing Management

Class 12 Business Studies MCQ Chapter 10 Marketing Management Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Business Studies MCQ Chapter 10 Marketing Management and select need one. AHSEC Class 12 Business Studies Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Business Studies MCQ Class 12.

Class 12 Business Studies MCQ Chapter 10 Marketing Management

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Business Study Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Business Studies MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 10

PART – B: Business Finance and Marketing

Choose The Correct Option:

1. Marketing is a ________.

(i) Shopping activity.

(ii) Only selling activity.

(iii) Social process.

(iv) Designing activity.

Ans: (iii) Social process.

2. Who defined marketing as a “social process”?

(i) Philip Kotler.

(ii) Peter Drucker.

(iii) Maslow.

(iv) Fayol.

Ans: (i) Philip Kotler.

3. The essence of marketing is ________.

(i) Production.

(ii) Exchange.

(iii) Selling.

(iv) Advertising.

Ans: (ii) Exchange.

4. Which is NOT part of marketing mix?

(i) Product.

(ii) Price.

(iii) Process.

(iv) Place.

Ans: (iii) Process.

5. Convenience products are ________.

(i) Expensive and rarely bought.

(ii) Bought frequently with little effort.

(iii) Industrial products.

(iv) Speciality goods.

Ans: (ii) Bought frequently with little effort.

6. Which is an example of industrial product?

(i) Soap.

(ii) Fan.

(iii) Machinery.

(iv) Clothes.

Ans: (iii) Machinery.

7. Packaging is known as ________ of marketing.

(i) Base.

(ii) Pillar.

(iii) End.

(iv) Irrelevant.

Ans: (ii) Pillar.

8. A brand name must be ________.

(i) Complicated.

(ii) Difficult to pronounce.

(iii) Easy to remember.

(iv) None.

Ans: (iii) Easy to remember.

9. Which is not a level of packaging?

(i) Primary.

(ii) Secondary.

(iii) Transportation.

(iv) Commercial.

Ans: (iv) Commercial.

10. Price is also called ________.

(i) Profit.

(ii) Value in exchange.

(iii) Cost.

(iv) Brand.

Ans: (ii) Value in exchange.

11. Which factor sets the floor price of a product?

(i) Demand.

(ii) Competition.

(iii) Cost.

(iv) Government.

Ans: (iii) Cost.

12. Publicity is different from advertising because ________.

(i) It is paid.

(ii) It is unpaid.

(iii) It is personal.

(iv) It is expensive.

Ans: (ii) It is unpaid.

13. Which is a tool of promotion mix?

(i) Advertising.

(ii) Packaging.

(iii) Grading.

(iv) Warehousing.

Ans: (i) Advertising.

14. Personal selling is most useful in ________.

(i) Mass products.

(ii) Industrial products.

(iii) Convenience products.

(iv) Packaged goods.

Ans: (ii) Industrial products.

15. Which is not a merit of advertising?

(i) Mass reach.

(ii) Feedback.

(iii) Expressiveness.

(iv) Economy.

Ans: (ii) Feedback.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top