Class 12 Anthropology MCQ Chapter 5 Concept of Economic Anthropology

Class 12 Anthropology MCQ Chapter 5 Concept of Economic Anthropology English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Anthropology MCQ Chapter 5 Concept of Economic Anthropology Question Answer in English and select need one. AHSEC Class 12 Anthropology Objective Type Question Answer English Medium As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Anthropology MCQ Class 12.

Class 12 Anthropology MCQ Chapter 5 Concept of Economic Anthropology

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Anthropology Multiple Choice Solutions in English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Anthropology MCQ Question Answer English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 5

MCQs

Choose the Correct Option:

1. Who is considered a pioneer in the field of Economic Anthropology?

(i) Friedrich Engels.

(ii) Bronislaw Malinowski.

(iii) Herbert Spencer.

(iv) Adam Smith.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (ii) Bronislaw Malinowski.

2. Which tribe in India practices terrace cultivation?

(i) Santhals.

(ii) Apatanis.

(iii) Oraons.

(iv) Gonds.

Ans: (ii) Apatanis.

3. What is the main feature of a subsistence economy?

(i) Use of modern tools.

(ii) High profit motive.

(iii) Production for self-use. 

(iv) Advanced banking system.

Ans: (iii) Production for self-use. 

4. The barter system involves:

(i) Using currency.

(ii) Mutual exchange of goods. 

(iii) Bank loans.

(iv) Interest-based trade.

Ans: Mutual exchange of goods.

5. Which implement is commonly used in shifting cultivation?

(i) Plough.

(ii) Tractor.

(iii) Hoe.

(iv) Combine harvester.

Ans: (iii) Hoe. 

6. What kind of society does not use currency or formal markets?

(i) Capitalist society.

(ii) Modern society.

(iii) Primitive society. 

(iv) Feudal society.

Ans: (iii) Primitive society.

7. Which of the following tribes is known for rearing yaks?

(i) Santhals.

(ii) Apatanis.

(iii) Monpa. 

(iv) Gonds.

Ans: (iii) Monpa. 

8. Which cultivation technique uses step-like structures on hills?

(i) Shifting.

(ii) Plough.

(iii) Terrace. 

(iv) Mixed.

Ans: (iii) Terrace. 

9. Which of the following is an automatic trap used in hunting?

(i) Spear.

(ii) Bow.

(iii) Pitfall.

(iv) Boomerang.

Ans: (iii) Pitfall.

10. Fishing with otters is practiced in:

(i) Kerala.

(ii) Punjab.

(iii) Assam.

(iv) Gujarat.

Ans: (iii) Assam.

11. Which anthropologist first linked gift-giving with economic exchange in tribal societies?

(i) Firth.

(ii) Marcel Mauss. 

(iii) Adam Smith.

(iv) Levi Strauss.

Ans: (ii) Marcel Mauss. 

12. The economic activity of the Lapps of Scandinavia is based on:

(i) Goat herding.

(ii) Sheep rearing.

(iii) Reindeer pastoralism.

(iv) Agriculture.

Ans: (iii) Reindeer pastoralism.

13. In what way is horticulture distinct from shifting cultivation?

(i) Uses ploughs and animals.

(ii) Conducted on large commercial farms.

(iii) Involves settled, small garden plots. 

(iv) Practiced only in mountains.

Ans: (iii) Involves settled, small garden plots. 

14. Boomerangs are used primarily by which group for hunting?

(i) Oraons.

(ii) Australian Aborigines.

(iii) Bhils.

(iv) Gonds.

Ans: (ii) Australian Aborigines.

15. Which method is used in shifting cultivation to clear the land?

(i) Ploughing.

(ii) Burning vegetation.

(iii) Tractor tilling.

(iv) Flood irrigation.

Ans: (ii) Burning vegetation.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

error: Content is protected !!
Scroll to Top