Class 12 Anthropology MCQ Chapter 6 Ethnographic Profile of North- East India

Class 12 Anthropology MCQ Chapter 6 Ethnographic Profile of North- East India English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Anthropology MCQ Chapter 6 Ethnographic Profile of North- East India Question Answer in English and select need one. AHSEC Class 12 Anthropology Objective Type Question Answer English Medium As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Anthropology MCQ Class 12.

Class 12 Anthropology MCQ Chapter 6 Ethnographic Profile of North- East India

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Anthropology Multiple Choice Solutions in English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Anthropology MCQ Question Answer English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 6

MCQs

Choose the Correct Option:

1. Which state is known as the ‘Land of the Rising Sun’?

(i) Arunachal Pradesh.

(ii) Manipur.

(iii) Mizoram.

(iv) Nagaland.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (i) Arunachal Pradesh.

2. The traditional youth dormitory of the Ao Nagas is called—

(i) Morung.

(ii) Buliang.

(iii) Kebang.

(iv) Murung.

Ans: (i) Morung.

3. Which tribe follows a matrilineal system of inheritance?

(i) Garo.

(ii) Ao.

(iii) Mishing.

(iv) Apatani.

Ans: (i) Garo.

4. Ali-Aye-Ligang is celebrated by which tribe?

(i) Mishing.

(ii) Ao.

(iii) Lushai.

(iv) Khasi.

Ans: (i) Mishing.

5. Which tribe lives in the Ziro Valley?

(i) Apatani.

(ii) Mishing.

(iii) Nyishi.

(iv) Tangkhul.

Ans: (i) Apatani.

6. Putu Menden is the traditional system of which tribe?

(i) Ao Naga.

(ii) Garo.

(iii) Apatani.

(iv) Mishing.

Ans: (i) Ao Naga.

7. The village council of the Apatani tribe is called—

(i) Buliang.

(ii) Morung.

(iii) Machong.

(iv) Nokma.

Ans: (i) Buliang.

8. Murung refers to—

(i) Bachelor dormitory in Mishing society.

(ii) Festival in Garo tribe.

(iii) Dance form in Ao tribe.

(iv) Totem in Apatani.

Ans: (i) Bachelor dormitory in Mishing society.

9. Who is the priest among the Apatanis?

(i) Nyibu.

(ii) Tatar.

(iii) Nokrom.

(iv) Gam.

Ans: (i) Nyibu.

10. Which community’s marriage types include ‘Datro Midang’ and ‘Dugla la nam’?

(i) Mishing.

(ii) Garo.

(iii) Apatani.

(iv) Ao.

Ans: (i) Mishing.

11. Who is Ane Donyi in Mishing belief?

(i) Mother Sun.

(ii) Father Moon.

(iii) Harvest Goddess.

(iv) Creator.

Ans: (i) Mother Sun.

12. What is the name of the Apatani balcony outside the house?

(i) Byago.

(ii) Uko.

(iii) Langkha.

(iv) Ugu.

Ans: (i) Byago.

13. What is the name of the Apatani altar/shrine?

(i) Agyan.

(ii) Babo.

(iii) Morung.

(iv) Mida.

Ans: (i) Agyan.

14. Who created the universe according to Ao folklore?

(i) Lichaba.

(ii) Tsungrem.

(iii) Salong.

(iv) Nyibu.

Ans: (i) Lichaba.

15. Who is the priest in Mishing religious ceremonies?

(i) Mibu.

(ii) Nyibu.

(iii) Gam.

(iv) Tatar.

Ans: (i) Mibu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

error: Content is protected !!
Scroll to Top