Class 11 Alternative English Chapter 5 On Saying Please

Class 11 Alternative English Chapter 5 On Saying Please The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters Assam Board Class 11 Alternative English Chapter 5 On Saying Please, Class 11 Alternative English Question Answer, HS 1st year Alternative English and select needs one.

Class 11 Alternative English Chapter 5 On Saying Please

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 11 Alternative English Chapter 5 On Saying Please Solutions for All Subject, You can practice these here.

On Saying Please

Chapter: 5

1. Where was Alfred G. Gardiner born?

Ans: England.

2. Is discourtesy a legal offence?

Ans: No.

3. Whom does Gardiner ‘feature’ in his essay as a perfect example of polite social behaviour?

Ans: The polite bus – conductor. 

4. Why did the young lift – man in the city office throw the passenger out of lift?

Ans: The young lift – man in the city office threw the passenger out of his lift because the passenger refunded to say “please” as requested by the lift – men. 

5. What does the law say with regard to ‘discourtesy’?

Ans: The law doesn’t see discourtesy as a legal offence. 

6. What would happen if we were at liberty to physically assault someone just because any aspect of his demeanour is unacceptable to us? 

Ans: There would be complete bloodshed, anarchy and chaos in society. 

7. What is the penalty for a  person for being uncivil? 

Ans: The penalty for a person of being uncivil is social awkwardness and inconveniences. 

8. What happened to Gardiner one day when he sat reading on the top of a bus? 

Ans: Gardiner on his journey on a bus realised that he had left his wallet at home and therefore was penniless. 

9. How does a ‘pain of a wound to our self – respect ’ linger on? 

Ans: The pain of a kick on the shins soon passes away but the pain of a wound to our self – respect or our vanity may poison a whole day. I can imagine that lift – man, denied the relief of throwing the author of his would out of the lift, brooding over the insult by the hour, and visiting it on his wife in the evening as the only way of restoring his equilibrium. For there are few things more catching than bad temper and bed manners. When Sir Anthony Absolute bullied Captain Absolute, the latter went out and bullied his man, Fag, whereupon Fag went out downstairs and kicked the page – boy. Probably the man who said ‘Top’ to the liftman was really only getting back on his employer who had not said ‘Good morning’ to him because he himself had been henpecked at breakfast by his wife, to whom the back’. 

We infect the world with our I’ll – humour. Bad manners probably do more to poison the stream of the general life than all the crimes in the calendar. For one wife who gets a black eye from an otherwise good – natured husband, there are a hundred who live a life of martyrdom under the shadow of a morose temper. But all the same, the law cannot become the guardian of private manners. No Decalogue could cover the vast area of offences and on court could administer a law which governed our social activities, our speech, the tilt of our eyebrows and all our moods and manners. 

10. Write in your own words the theme of the chapter ‘On Saying please’?

Ans: This essay tells us about the value of good manners. Bad manner are not a legal crime. But a man with bad manners is disliked by everybody. Words like ‘please and ‘Thank you ’help us in making our passage through life smooth. The law does not permit us to hit back if we are the victims of bad manners. Bad manners create a chain reaction. A good mannered person will find that hit work become easier by the ready Co – operation of others. 

11. Describe the narrator’s encounter with the bus conductor? 

Ans: One day the writer boarded a bus. He found that he had no money in his pocket. He told the conductor that he had no money. He wanted to go back for the money. To his surprise, the conductor told him that he did not need to go back for money. He gave the writer a ticket without demanding the fare. The writer asked the conductor where he should send the fare. The conductor told the writer that he would see him on the route someday. In the meantime, he found a shilling in his pocket and the account was settled. The conductor’s behaviour left a very good impression on the writer.

3 thoughts on “Class 11 Alternative English Chapter 5 On Saying Please”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top