SEBA Class 8 English MCQ Chapter 8 Chandraprabha Saikiani

SEBA Class 8 English MCQ Chapter 8 Chandraprabha Saikiani Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 8 English MCQ Question Answer and select need one. SEBA Class 8 English Objective Type Question Answer As Per SEBA New Book Syllabus Download PDF. SCERT English MCQ Class 8 Solutions.

SEBA Class 8 English MCQ Chapter 8 Chandraprabha Saikiani

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SCERT Class 8 English Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 8 English MCQ Question Answer for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 8

MCQ

1. When was Chandraprabha Saikiani born?

(i) 1900.

(ii) 1901.

(iii) 1902.

(iv) 1910.

Ans: (ii) 1901.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

2. What was the name of Chandraprabha’s sister?

(i) Gangapriya.

(ii) Nilima.

(iii) Rajaniprabha.

(iv) Anuradha.

Ans: (iii) Rajaniprabha.

3. Where did Chandraprabha first study?

(i) A girls’ school in Guwahati.

(ii) A boys’ school several kilometers away.

(iii) A private tuition class.

(iv) In a temple school.

Ans: (ii) A boys’ school several kilometers away.

4. What condition did the mission school have for hostel admission?

(i) Wearing khadi.

(ii) Getting good marks.

(iii) Conversion to Christianity.

(iv) Speaking English.

Ans: (iii) Conversion to Christianity.

5. In which year did she speak at the Assam Sahitya Sabha?

(i) 1921.

(ii) 1925.

(iii) 1926.

(iv) 1930.

Ans: (ii) 1925.

6. What did Chandraprabha protest against at public meetings?

(i) Use of opium.

(ii) Wearing foreign clothes.

(iii) Bamboo screens separating men and women.

(iv) Paying taxes.

Ans: (iii) Bamboo screens separating men and women.

7. What was the name of the women’s organisation she helped form?

(i) Assam Mahila Mission.

(ii) Kamrup Nari Samiti.

(iii) Assam Pradeshik Mahila Samiti.

(iv) Pragjyotishpur Women’s Group.

Ans: (iii) Assam Pradeshik Mahila Samiti.

8. Where did she fight for temple entry rights for all castes?

(i) Kamakhya Temple.

(ii) Hayagriva Madhava Temple.

(iii) Umananda Temple.

(iv) Nabagraha Temple.

Ans: (ii) Hayagriva Madhava Temple.

9. How many times was Chandraprabha imprisoned?

(i) Once.

(ii) Twice.

(iii) Thrice.

(iv) Four times.

Ans: (iii) Thrice.

10. When was a postal stamp issued in her honour?

(i) 1972.

(ii) 2002.

(iii) 1995.

(iv) 1988.

Ans: (ii) 2002.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top