Niketan Class 7 English Chapter 12 The Little Orphan

Niketan Class 7 English Chapter 12 The Little Orphan is the answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters Shankardev Shishu Niketan Class 7 English Chapter 12 The Little Orphan and select need one.

Join Telegram channel

Niketan Class 7 English Chapter 12 The Little Orphan

Also, you can read the Assam Board book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of Shankardev Sishu Niketan All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Shankardev Vidya Niketan Class 7 English Chapter 12 The Little Orphan Solutions for All Subjects, You can practice these here.

The Little Orphan

Chapter – 12

ENGLISH

SHANKARDEV SISHU VIDYA NIKETAN

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

1. Answer the following questions :

Q.(a) Why was the little boy walking along the street ?

Ans :- The little boy was walking along the street in search of food.

Q.(b) What did he see around him ?

Ans :- He saw the roadside shops were full of colourful dresses, beautiful toys, balloons, Christmass trees, golden papers, plenty of food and drinking items. All over there is a festive mood as the day was the eve of Christmas. He saw also a big hall with walls of glasses around it and in the hall. Some well and tidy dressed children of his age was playing together. There was varieties of cakes, sweets, almonds, fruits and colourful drinks.

Q.(c) What thought came to his mind. When he saw the eatable things inside the hall ?

Ans :- He thought to enter the hall and get something to eat when he saw the eatable things inside the hall.

Working with the text

1. How old was the boy ?

Ans :- Six years old was the boy.

2. What was the weather like ?

Ans :- The weather was bitterly cold.

3. What was the festival being celebrated ?

Ans :- Christmas was the festival being celebrated.

4. What did the boy wish when he saw the beautifully decorated shops and people ?

Ans :- The boy wished he could get some food for him and his mother when he saw the beautifully decorated shops and people.

5. Why did he enter the hall ? What did he get ?

Ans :- He entered the hall to get something to eat. He get a coins which was put in his hand by a lady of his mother’s age. But when he ran out of the hall the coins had fallen from his hand.

6. Why was he hit on the head and what happened after that ?

Ans :- To capture the boy he hit on the head and after that he was shivering and became breathless.

Comprehension Check

Complete the following sentences with parts given in the story.

1. His mouth was ……………

Ans :- His mouth was filled with water.

2. The day was the eve of …………..

Ans :- The day was the eve of Christmass.

3. All of them were ……………

Ans :- All of them were nicely dressed.

4. The coin had ……………..

Ans :- The coin had fallen from his hand.

5. He was struck ……………

Ans :- He was struck dumb.

6. The owner of the soft voice …………

Ans :- The owner of the soft voice gave him delicious food to eat.

7. Now all the children were …………..

Ans :- Now all the children were under the umbrella of God’s blessings.

Working with language

(a) If I had spaceship ………………

Ans :- lf I had spaceship I would travel around the space.

(b) If I know he had a knit …………..

Ans :- If I know he had taken it I would not have ask him.

(c) If get the money …………..

Ans :- If I get the money I would buy a new book.

(d) If it had not been so hot ……………

Ans :- If it had not been so hot I/We would have gone to the South this summer.

(e) If I had ticket for the world cup football ………..

Ans :- If had ticket for the world cup football I would have gone to Spain and watch the match.

Additional Questions and Answers

Q.1. Why did a six-year-old boy come out along the road ?

Ans :- A six-year-old boy come out along the road in search of food.

Q.2. Did he get any ?

Ans :- He had not been able to get any.

Q.3. What was the festival on the eve of the day ?

Ans :- The day was the eve of the festival Christmas.

Q.4. Suddenly what did his eyes catch sight ?

Ans :- Suddenly his eyes caught sight of varieties of cakes, sweets, almonds, fruits and colourful drinks.

Fill up the blanks with appropriate words from your text.

(a) It was not a piece of cake, nor a piece of almond, nor a glass of drink but a ___.

Ans :- It was not a piece of cake, nor a piece of almond, nor a glass of drink but a coin instead.

(b) All of a sudden he could here a voice, ___ saying to him that he must go and look at the _____ tree.

Ans :- All of a  sudden he could here a voice, a soft voice saying to him that he must go and look at the Christmas tree.

(c) Some had died of cold, some during ___ and others of hunger.

Ans :- Some had died of cold, some during the famine and others of hunger.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising