Comprehensive In English Grammar

Comprehensive In English Grammar is the TET, APSC, PNRD, Assam Police, Post Office, other govt. exam Notes to be provided in the list so that you can easily browse throughout different English Language syllabus wise notes for MCQ of Comprehensive In English Grammar

Join Telegram channel

Comprehensive In English Grammar

Also, you can read the Assam TET, APSC, PNRD, Assam Police, Post Office, other govt. exam Objective-type questions online note in these sections as per Assam Competitive exam Syllabus guidelines. These notes are part of Assam TET English Language also. Here we have given Comprehensive In English Grammar of TET, APSC, PNRD, Assam Police, Post Office, other govt. exam for All Objective type questions, You can practice these here.

Comprehensive

ENGLISH LANGUAGE

INTRODUCTION

Reading Comprehension determines the ability of an examinee to grapple with abstract thoughts hidden in the text. It also judges his ability to draw, conclusions from the given set of information that is in the form of running text, This test can be solved by reading the given paragraph and answering the questions that are given below it. Answers may be given either by ticking the right choices in the question paper or filling the relevant boxes (showing options in the ms sheet with pencil. The passage can vary in Length: it could be as small as paragraph of words or, it could be a type of small essay of nearly 500 words, conveniently divided into some paragraphs. Single paragroahs are also given in many a test. The topic of the paragraph generally deals with abstract subjects whereas figures or tables are generally avoided.

Reading Comprehension is an art. Our readers will do well to answer this test by: 

(a) developing a broad frame of reference:

(b) reading as many passages as is possible and answer questions given below them:

(c) developing the reading habit and imbibing the “flow of English language throughly to understand its style and grammatic intricacies.

While treating the test from an artistic viewpoint. readers will have to develop the sense of making logical conclusions. These conclusions must be based on the text given in the passage; they cannot imagine phenomenon, conclusions or facts. They have to limit their imagination and the power to comprehend the abstract points (the “fine things stated in the topic) to the passage only

Reading Comprehension is a science too. In order to solve this test in a scientific manner, readers will have to proceed according to the following steps:

(1) Read the passage at fast pace. 

(2) Now, read the passage again at slow pace and also underline important points.

(3) Read those words carefully that are in bold face letters. Try to connect them to the lines in which they have been carefully embed: ded.

(4) Now, read the first question given below the passage. If you know the answer fully well, tick the relevant option in the answer sheet.

(5) Now, go to next question and answer it. Proceed in a similar manner and answer all the questions

(6) If you find a question to be too difficult to answer, skip it and go to the next question. In the end, you can read the passage (only in parts) and answer these question that were left by you

(7) If the examination has a system of negative marking, do not answer the difficult questions through guess-work or your imagination. It is better not to answer those questions if negative marks are likely to be carned by you by answering them.

(8) Many passages have tests of antonyms and synonyms appended in the end of their questions. Do not imagine the antonym or synonym of the given word or the bold-faced word of the passage. Instead, link that word to the line in which, it is embedded. Try to find out what the author is saying in that line. Now, answer the question (antonym or synonym, keeping in mind the true spirit of the word in its sentence.

(9) In many tests, you may be asked to give a suitable title to the passage. Scan through the passage quickly and read the underlined phrases carefully. Give such a title to the passage as would encompass all the vital points of the passage. Do not go beyond the “real essence of the given passage. Do not use difficult words in the title decided by you.

As an artist, you have to comprehend the fine aspects of the text that you will read. As a logician, you will be required to deduct and conclude.

Practice will make you perfect.

PASSAGE-1

Indians have a long history of travelling, trading and establishing settlements abroad. Buddhist pilgrims and missionaries penetrated most of Central and East Asia. Several Hindu dynasties ruled parts of Indonesia and South East Asia, and Hindu businessmen established themselves in Afghanistan and parts of Central Asia. Indian contacts with East Africa were among the oldest and the closest. According one Arab tradition Aristotle advised Alexander Great to establish a Greek colony on the island of Socotra off north eastern Africa. The enthusiastic Greeks subdued the Indians who were established there, took possession of Sokorta and removed a colossal idol to which Indians paid homage. As the famous Periplus of the Erythraean Sea makes clear, Indian traders continued to visit trading centres along the East African coast well into the first century A.D. Chinese blue-and-white porcelain that found its way to East African during the mediaeval period owed its origin largely to Gujarati ships. Gujarati commercial establishments existed in Africa from the thirteenth century onwards, and Gujarati businessmen, many of them Muslims, acted as bankers, money changers and money-lenders. Their business acumen acumen endeared them the Arabs who had acquired a hold over the coastal areas of East Africa and who offered them protection and commercial immunity in return successful cconomic manage for Indian finance and merchants mainly Muslims, also financed some of the Arab slave traders. By 1860 they are said to have controlled almost the whole of Zanzibari trade. Indian traders married or had liaisons with African women, and their offsprings were to be found not only on the East African coast where they were called ‘Chotara’, but also in the coastal regions of Gujarat where their racially mixed features earned them the name of ‘habsi” or habsi-like’ people.

1. Buddhist pilgrims went to different parts of Asia

A. to remove the Hindu rulers

B. to establish colonies to propagate Buddhism

C. to propagate budddhism 

D. to enhance Indian commercial interests

Ans: C. to propagate budddhism 

2. In the long past Indians travelled

 A. for trade and commerce

B. for labour

C. for missionary activities

D. A and C

Ans: D. A and C

3. The interest of the Hindus in Indonesia, South

East and Central Asia was

A. religious

B. commercial 

C. political

D. both political and commercial

Ans: D. both political and commercial

4. Gujarati ships sailed to East Africa as carly 

A. prehistoric period

B. mediaeval period

C. modern period D. none of these

Ans: B. mediaeval period

5. India’s relations with East Africa date back to

A . the Pre-Christian era 

B. the third century A.D.

C. the thirteenth century A.D. 

D. the eighteenth century A.D.

Ans: A the Pre-Christian era 

6. Most of the Gujarati businessmen in Africa in the thirteenth century were

 A. Muslim businessmen

B. Hindu businessmen

C. Buddhist missionaries 

D. Hindu and Muslim money-lenders

Ans: D. Hindu and Muslim money-lenders

7. The Indian merchants in Africa

A. discouraged slave trade 

B. encouraged slave trade

C. financed slave trade

D. kept themselves away from slave trade

Ans: C. financed slave trade

8. “Chotara’ are

A. offsprings of the immigrants

B. offsprings of the local people 

C. offsprings of the local people and the Arabs 

D. offspring’s of the local people and the immigrants

Ans: D. offsprings of the local people and the

9. The Indian immigrants were endeared to the Arabs because of their 

A. liberal view of life 

B. strong religious sentiment

C. wealth

D. business acumen

Ans: D. business acumen

10. The Gujarati traders in Africa were offered protection by 

A. the Africans

B. the local businessmen

C. the rulers 

D. the Arabs

Ans: the Arabs

PASSAGE-2

The happy man is the man who lives objectively. who has free affections and wide interests, who secures his happiness through these interests and affections and through the fact that they, in turn, make him an object of interest and affection to many others. To be the recipient of affection is a potent cause of happiness, but the man who demands affection is not the man upon whom it is bestowed. The man who receives affection is, speaking broadly, the man who gives it. But it is useless to attempt to give it as a calculation, in the way in which one might lend money at interest, for a calculated affection genuine and is not felt to be so by the recipient.

What then can a man do who is unhappy because he is encased in self? So long as he continues to think about the causes of his unhappiness, he continues to be self-centred and therefore does not get outside the vicious circle, if he is to get outside it, it must be genuine interests, not by simulated interests adopted merely as a medicine. Although this difficulty is real, there is nevertheless much that he can do if he has rightly diagnosed his trouble. If, for example, this trouble is due to a sense of sin, conscious or unconscious, he can first persuade his conscious mind that he has no reason to feel sinful and then proceed, to plant his rational conviction in his unconscious mind, concerning himself meanwhile with some more or less neutral activity. If he succeeds in dispelling the sense of sin, it is possible that genuine objective interests will arise spontaneously If his trouble is self pity, he can deal with it in the same manner after first persuading himself that there is nothing extraordinarily unfortunate in his circumstances

If fear is his trouble, let him practice exercises designed to give courage. Courage has been recognised from time immemorial as an important virtue, and a great part of training of boys and young men has been devoted to producing a type of character capable of fearlessless in battle. But moral courage and intellectual courage have been much less studied, they also, however, have their technique. Admit to yourself everyday at least one painful truth, you will find this quite useful. Teach yourself to feel that life still is worth living even if you were not, as of course you are, immeasurably superior to all your friends in virtue and in intelligence. Exercises of this sort prolonged through several years will at last enable you to admit facts without flinching and will, in 50 doing, free you from the empire of fear over a very large field.

1. Who according to the passage is the happy man?

A. who is encased in self

B. who has free affection and wide interests

C. who is free from worldly passions

D. who has externally centre passions 

E. None of these

Ans: B. who has free affection and wide interests

2. According to the passage, calculated affection 

A. appears to be false and fabricated

B. makes other person to love you 

C. turns into permanent affection over a period of time 

D. leads to self-pity

E. gives a feeling of courage

Ans: A appears to be false and fabricated

 3. Which of the following virtues, according to the passage, has been recognised for long as an important virtue?

A. Patriotism 

B. Sacrifice

C. Courage

E. None of these

D. Self-consciousness

Ans: C. Courage

4. Which of the following. according to the passage, has not been studied much?

A. Feeling of guilt and self-pity 

B. The state of mind of an unhappy man

C. How to get absorbed in other interests 

D. Moral and intellectual courage

E. None of these

Ans: D. Moral and intellectual courage

5. If a man is suffering from a sense of sin 

A. he should invite opinion of others

B. he should admit his sin at once 

C. he should consciously realize that he has no reason to feel sinful

D. he should develop a fearless character 

E. he should develop an internal locus of control

Ans: C. he should consciously realize that he has no reason to feel sinful

6. What happens to a man who demands affection? 

A. His feelings are reciprocated by others

B. He tends to take a calculated risk 

C. He becomes a victim of a vicious circle

D. He takes affection for granted from others

E. None of these

Ans: E None of these

7. What should a man do who is suffering from the feeling of self-pity?

 A. He should control his passions and emotions

B. He should persuade himself that everything is alright in his circumstances 

C. He should seek affection from others 

D. He should develop a feeling of fearlessness

E. He should consult an expert to diagnose his trouble

Ans: B. He should persuade himself that everything

8. How to get out of the vicious circle mentioned in the passage? 

A. By practicing skills of concentration 

B. By inculcating the habits of self-absorption

C. Being true to others and one’s internal

D. Admitting to oneself that others could be Circumstances right

E. None of these

Ans: E None of these.

9. Which of the following statements is not true in the context of the passage?

A. Happy man has wide interests 

B. Courage has been recognized as an important virtue 

C. Unhappy man is encased in self

D. A man who suffers from the sense of suit must tell himself that he has no reason to be sinful

E. Issue of intellectual courage has been extensively studied

Ans: E. Issue of intellectual courage has been extensively studied

10. Which of the following words is SIMILAR in meaning of the word bestowed as used in the passage?

A. Conferred

C. Trusted 

B. Accommodated 

D. Withdrawn

E. Directed

Ans: A Conferred

11. Which of the following statements is true in the context of the passage? 

A. All passions stem from unhappiness

B. The happy man lives in subjectively

C. Any virtue has a dark side also

D. One feels happy if one receives affection E Any affection is always genuine

Ans: A. Conferred

12. Which of the following words is SIMILAR in meaning to the word linking’ as used in the passage?

A. Wincing

B. Convincing 

C. Explaining 

D. Providing

E. Debating

Ans: E. Debating

13. What happens when you think about cause of your unhappiness?

A. You try to introspect and look critically at yourself 

B. You realize different ways 

C. You that the life can be lived in try to practice exercise designed to give courage

D. You remain a self-centred person E None of these

Ans: D. You remain a self-centered person E None of these

14. What according to the passage is the real cause of happiness? 

A. Material rewards and incentives received 

B. Critical analysis of the happy state of mind 

C. Affection received from others

D. Calculated risks taken E None of these

Ans: B. Critical analysis of the happy state of mind 

15. Which of the following words is OPPOSITE in meaning of the word dispelling’ as used in the passage?

A. Giving

B. Accumulating

C. Projecting 

D. Scattering

E. Receiving

Ans: C. Projecting 

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising