🪔 Diwali Maha Offer Class 10 & 12 Bundles @ ₹299 ₹599
Ends in:
03d
14h
35m
40s

Class 9 Social Science MCQ Chapter 12 Basic Concept of Economics

Class 9 Social Science MCQ Chapter 12 Basic Concept of Economics As Per New Syllabus, Class 9 Social Science Multiple Choice Question Answer to each chapter is provided in the list of SCERT Social Science Class 9 Objective Types Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Class 9 Social Science MCQ Chapter 12 Basic Concept of Economics can be of great value to excel in the examination.

SCERT Class 9 Social Science MCQ Chapter 12 Basic Concept of Economics

SCERT Class 9 Social Science MCQ Chapter 12 Basic Concept of Economics Notes covers all the exercise questions in SCERT Science Textbooks. The NCERT Class 9 Social Science MCQ Chapter 12 Basic Concept of Economics provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

Basic Concept of Economics

Chapter – 12

ECONOMICS

MCQ

1. Which of the following is an economist?

(a) Rahul Dravid.

(b) Adam Smith.

(c) Herodotus.

(d) Socrates.

Ans: (b) Adam Smith.

2. The father of economics is—

(a) Adam Smith.

(b) Marshall.

(c) Robbins.

(d) Nordhaus.

Ans: (a) Adam Smith.

3. What do we understand by production?

(a) Remedy of services.

(b) Evaluation of goods.

(c) New supply.

(d) Creation of services.

Ans: (d) Creation of services.

4. In which district is the Jonbeel Mela held?

(a) Darrang.

(b) Sonitpur.

(c) Morigaon.

(d) Dhemaji.

Ans: (c) Morigaon.

5. Which of the following is an example of a free good?

(a) Rainwater.

(b) Clothing.

(c) Police.

(d) Furniture.

Ans: (a) Rainwater.

6. How many types of welfare are there?

(a) One.

(b) Two types.

(c) Four.

(d) Two.

Ans: (b) Two types.

7. An example of non-economic welfare is—

(a) Eating meals and drinking tea in a hotel.

(b) Doing daily wage labor.

(c) Electricity supply.

(d) Free medicine.

Ans: (d) Free medicine.

8. In which subject did Amartya Sen win the Nobel Prize?

(a) Political Science.

(b) Economics.

(c) Physics.

(d) None of these.

Ans: (b) Economics.

9. The largest continent in the world is—

(a) Asia.

(b) Africa.

(c) Europe.

(d) North America.

Ans: (a) Asia.

10. 1 million = how much?

(a) 11 lakhs.

(b) 100 lakhs.

(c) 10 crores.

(d) 10 lakhs.

Ans: (d) 10 lakhs.

11. Which is an indispensable part of social science?

(a) Social system.

(b) Philosophy.

(c) Economics.

(d) None of these.

Ans: (c) Economics.

12. “Economics is the Science of Wealth” — who said this?

(a) Marshall.

(b) Adam Smith.

(c) Robbins.

(d) None of these.

Ans: (b) Adam Smith.

13. Who is the author of the book “Principles of Economics”?

(a) Adam Smith.

(b) Marshall.

(c) Carlyle.

(d) Robbins.

Ans: (b) Marshall.

14. Which of the following individuals introduced the concept of efficiency along with the concept of scarcity?

(a) Samuelson, Adam Smith.

(b) Nordhaus, Robbins.

(c) Nordhaus, Samuelson.

(d) Smith, Robbins.

Ans: (c) Nordhaus, Samuelson.

15. An example of direct exchange (barter system) is—

(a) Mangaldoi Mela.

(b) Sualkuchi bazaar.

(c) Jonbeel Mela.

(d) Raas Mahotsav.

Ans: (c) Jonbeel Mela.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top