Class 9 English Poem Chapter 5 A Legend Of The Northland

Class 9 English Poem Chapter 5 A Legend Of The Northland, NCERT/SCERT Class 9 English Poem Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Class 9 English Beehive Poem Chapter 5 A Legend Of The Northland Question Answer can be of great value to excel in the examination.

Join Telegram channel

Class 9 English Poem Chapter 5 A Legend Of The Northland

SEBA Class 9 English Poem Chapter 5 A Legend Of The Northland Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Beehive Poem Chapter 5 A Legend Of The Northland provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

A Legend Of The Northland

Chapter – 5

BEEHIVE (POEM)

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Thinking about the Poem

1. Which country or countries do you think “the Northland” refers to ?

Ans: Northland refers to the cold extreme-northern countries of the northern hemisphere, near the Arctic circle. Since the poet is American, she could be referring to Alaska. 

2. What did Saint Peter ask the old lady for ? What was the lady’s reaction ?

Ans: Saint Peter asked the old lady to give him a single cake from her store of cakes. In response to this request, the old lady proceeded to bake her into a Saint Peter a tiny cake.

3. How did he punish her ?

Ans: Saint Peter punished the miserly lady by turning woodpecker bird which would have to get her food by boring into the trees all day.

4. How does the woodpecker get its food ?

Ans: As the name suggests, the woodpecker pecks into wood of trees, boring in and out till it catches some insect living inside the tree.

5. Do you think that the old lady would have been so ungenerous if she had known who Saint Peter really was ? What would she have done then ?

Ans: No, I believe if the old lady knew the true identity of Saint Peter, she would not have been so ungenerous. She might have even shared her biggest and tastiest cake with him. Or if her miserly mindset prevented her from doing that, at the very least she would have given him one cake as he had asked for.

6. Is this a true story ? Which part of this poem do you feel is the most important ?

Ans: No, this is not a true story but a legend. The part of the poet which I felt was most important was when Saint Peter chided the woman for being so selfish, even when she had excess to spare, and when he turned the ungenerous lady into a woodpecker so as to teach her a lesson. This goes on to show just how easy our life is compared to the birds and the animals. Unlike us, they have to scourge the entire day for the tiniest scrap of food. Yet we humans flinch at the idea of having to share our opulence with people less fortunate than us.

7. What is a legend ? Why is this poem called a legend ?

Ans: A legend is a non-historical or unverifiable traditional old story that has been passed down through the ages.

This poem is called a legend because it is a traditional story popular in the northern countries, that has been told through the ages but has no historical evidence of being true.

8. Write the story of ‘A legend of the Northland’ in about ten sentences. 

Ans: Once upon a time, when Saint Peter lived on earth he moved from place to place spreading the word of the Lord. During one such travel, he arrived at the door of a woman who wa baking cakes. Tired and hungry from fasting, he asked her fo a single cake. Not wanting to part with her big cakes, the miserly woman made him a little cake. However she found it too, tor big to give away and hence made an even smaller one. This went on until she made a wafer-than tiny cake. Her greed did not allow her to give him this too, and she said to herself the cakes that appeared too small when she ate them, seemed to large for giving away, and set all the cakes on the shelf. Saint Peter was enraged at the woman’s penurious nature and pronounced that she did not deserve to be a human and enjoy the comforts of life. He decided that she would now have a bore through wood to get even scanty food. Saying so transformed her into a woodpecker, and to this day she peck wood in the forests to look for food.

II. I. Let’s look at the words at the end of the second and fourth lines, viz., ‘snows’ and ‘clothes’, ‘true’ and ‘you’, ‘below’ and ‘know’. We find that ‘snows’ rhymes with ‘clothes’, ‘true’ rhymes with ‘you’ and ‘below rhymes with ‘know’. Find more such rhyming words.

Ans: snows-clothes, true-you, below-know, earth-heart, done-one. lay-away, flat-that, myself-shelf, faint-saint, from-warm, food-wood, word-bird, same-flame, few-through. 

2. Go to the local library or talk to older persons in your locality and find legends in your own language. Tell the class these legends. Students shall make an effort to do this themselves. It is wondrous, but true that India is a land of legends that are endemic to every region. So this task will not be too difficult for you; in fact it may turn out to be quite interesting.

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions :

1. Describe ‘Northland’ as done by the poet in the poem “A legend of the Northland”. Ans: Northland as described by the poet is a distant land where the nights are longer than the days, lasting so long in winter that people cannot: sleep all through the night. It is the land where the inhabitants harness swift reindeers to their sledges and use them to travel over the snow. The children wear furry clothes to keep out the cold, which according to the poet make them look like bear’s cubs.

2. Who did the lady anger ? How ?

Ans: The old lady angered Saint Peter.

She angered Saint Peter by her selfishness. Tired and hungry, Saint Peter had requested her to give him a single cake from her store of cakes but the miserly woman could not bring herself to do so. She could not share even the smallest of her cakes and kept baking smaller and smaller ones while keeping Saint Peter waiting, a wait which proved to be in vain, as in the end she refused to give him any cake. This behaviour of hers angered Saint Peter and he cursed her, turning her into a woodpecker.

3. Why did not the lady give Saint Peter any cakes ? 

Ans: The lady was selfish and mean spirited and could not bear the dought of parting with even the smallest of her cakes, each of which appeared too big to her, to give away. And so she failed to accede to Saint Peter’s request and give him a cake.

4. What do you learn from this poem ?

Ans: This poem teaches us that we should not live only for selves, thinking just about our loss and gain. Because while we fret about petty things, there are many who are less fortunate than and it is them we should be thinking about and share our good forum with others. We should be kind and considerate towards all fellow human beings. If not we might not be changed into a bird, but we will definitely turn into a mean-spirited, selfish person whom everyone. dislikes.

Reference to the context

1. “He came to the door of a cottage,

In travelling round the earth 

Where a little woman was making cakes

And baking them on the hearth”

(a) Who is the ‘he’ referred to in here ? Why was travelling round the earth ?

Ans: He’ in the above given lines refers to Saint Peter.

Saint Peter was travelling around the earth in his human form spreading the word of the Lord. 

(b) What was the woman baking ?

Ans: The little woman was baking cakes on her hearth.

(c) The word ‘hearth’ means

(i) area around a fireplace

(ii) oven 

(iii) kitchen

(iv) fire

Ans: (i) area around a fireplace

(d) Give the noun form of the word ‘travelling’.

Ans: Travel or Traveller

2. “And every country schoolboy

Has seen her in the wood,

Where she lives in the trees till this very day,

Boring and boring for food.”

(a) Who is the ‘her’ referred to in here ?

Ans: The little woman who refused to share her cakes with Saint Peter is referred to as ‘her’ in the above given lines.

(b) Why does she live in the trees ? 

Ans: The little woman lived in the trees because angered by her selfishness, Saint Peter had turned her into a woodpecker and banished her into the trees.

(c) The word ‘boring’ here means

(i) make holes into the wood of a tree

(ii) to get bored

(iii) irritate someone

(iv) cutting down the tree 

Ans: (i) make holes into the wood of a tree.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising