Class 8 Science MCQ Chapter 6 Combustion and Flame

Class 8 Science MCQ Chapter 6 Combustion and Flame Solutions in English Medium, Class 8 Science Multiple Choice Question Answer in English to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters Class 8 Science MCQ Chapter 6 Combustion and Flame Notes and select need one.

Class 8 Science MCQ Chapter 6 Combustion and Flame

Also, you can read the SCERT book online in these sections Class 8 Science Objective Type Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Class 8 Science MCQs Solutions in English for All Subject, You can practice these here.

Combustion and Flame

Chapter – 6

MCQ

1. Which zone of a candle flame is least hot?

(a) Outer zone.

(b) Middle zone.

(c) Inner zone.

(d) All zones are equally hot.

Ans: (c) Inner zone.

2. Which fuel is considered the cleanest burning fossil fuel?

(a) Coal.

(b) Diesel.

(c) Natural gas.

(d) Petrol.

Ans: (c) Natural gas.

3. Which device is used to measure the heat produced by combustion?

(a) Thermometer.

(b) Calorimeter.

(c) Hygrometer.

(d) Barometer.

Ans: (b) Calorimeter.

4. Which of the following is a solid fuel?

(a) LPG.

(b) Petrol.

(c) Kerosene.

(d) Charcoal.

Ans: (d) Charcoal.

5. What is the flash point of a substance?

(a) The temperature at which it ignites spontaneously.

(b) The temperature at which it gives off enough vapour to ignite.

(c) The temperature at which it becomes a liquid.

(d) The temperature at which it becomes a gas.

Ans: (b) The temperature at which it gives off enough vapour to ignite.

6. Which of the following is a characteristic of a luminous flame?

(a) Blue in colour.

(b) Yellow in colour.

(c) Produces more heat.

(d) Indicates complete combustion.

Ans: (b) Yellow in colour.

7. What is the main component of biogas?

(a) Methane.

(b) Propane.

(c) Butane.

(d) Ethane.

Ans: (a) Methane.

8. Which substance is used to extinguish fire in oil wells?

(a) Water.

(b) Carbon dioxide.

(c) Mud.

(d) Foam.

Ans: (c) Mud.

9. What is the term for the energy produced by burning a fuel?

(a) Thermal energy.

(b) Chemical energy.

(c) Light energy.

(d) Kinetic energy.

Ans: (a) Thermal energy.

10. Which of the following is a characteristic of a non-luminous flame?

(a) Yellow in colour.

(b) Produces more soot.

(c) Blue in colour.

(d) Indicates incomplete combustion.

Ans: (c) Blue in colour.

11. Which is the most common fire extinguisher used for small fires?

(a) Water extinguisher.

(b) Carbon dioxide extinguisher.

(c) Foam extinguisher.

(d) Powder extinguisher.

Ans: (d) Powder extinguisher.

12. Which of the following is not a necessary condition for combustion?

(a) Fuel.

(b) Heat.

(c) Water.

(d) Oxygen.

Ans: (c) Water.

13. Which type of combustion occurs on its own without external heat?

(a) Spontaneous combustion.

(b) Rapid combustion.

(c) Slow combustion.

(d) None of the above.

Ans: (a) Spontaneous combustion.

14. Which gas is commonly known as the supporter of combustion?

(a) Nitrogen.

(b) Carbon dioxide.

(c) Oxygen.

(d) Hydrogen.

Ans: (c) Oxygen.

15. Which of the following is used as a fire extinguisher for electrical fires?

(a) Water.

(b) Carbon dioxide.

(c) Sand.

(d) Foam.

Ans: (b) Carbon dioxide.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top