Class 8 Science MCQ Chapter 14 Chemical Effects Of Electric Current

Class 8 Science MCQ Chapter 14 Chemical Effects Of Electric Current Solutions in English Medium, Class 8 Science Multiple Choice Question Answer in English to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters Class 8 Science MCQ Chapter 14 Chemical Effects Of Electric Current Notes and select need one.

Class 8 Science MCQ Chapter 14 Chemical Effects Of Electric Current

Also, you can read the SCERT book online in these sections Class 8 Science Objective Type Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Class 8 Science MCQs Solutions in English for All Subject, You can practice these here.

Chemical Effects Of Electric Current

Chapter – 14

MCQ

1. Which of the following is a bad conductor of electricity?

(a) Distilled water.

(b) Silver nitrate.

(c) Sulphuric acid.

(d) Copper sulphate.

Ans: (a) Distilled water.

2. Which of the following does not conduct electricity?

(a) Sugar solution.

(b) Vinegar solution.

(c) Lemon juice solution.

(d) Caustic soda solution.

Ans: (a) Sugar solution.

3. An electric current can produce.

(a) Heating effect.

(b) Chemical effect.

(c) Magnetic effect.

(d) all of these.

Ans: (d) all of these.

4. Pure or distilled water is a:

(a) Poor conductor.

(b) Good conductor.

(c) Both (a) and (b).

(d) None of these.

Ans: (a) poor conductor.

5. Which of the following is a good conductor?

(a) Brick.

(b) Steel.

(c) Plastic.

(d) Cotton.

Ans: (b) Steel.

6. Polythene is:

(a) a conductor.

(b) An insulator.

(c) Both (a) and (b).

(d) None of these.

Ans: (b) an insulator.

7. Electroplating is based on.

(a) Heating effect of electricity.

(b) Chemical effect of electricity.

(c) Physical effect of electricity.

(d) Magnetic effect of electricity.

Ans: (b) Chemical effect of electricity.

8. Copper is.

(a) a good conductor.

(b) an insulator.

(c) both (a) and (b).

(d) none of these.

Ans: (a) a good conductor.

9. Waste from an electroplating factory must be disposed off:

(a) In the nearby river.

(b) In the nearby pond.

(c) In the nearby cornfield.

(d) According to the disposal guidelines of Waste Management Bodies.

Ans: (d) according to the disposal guidelines of Waste Management Bodies.

10. An electrolyte is:

(a) a metal.

(b) a liquid that conducts current.

(c) a non-metal.

(d) none of these.

Ans: (b) a liquid that conducts current.

11. Flow of electron is called:

(a) electrolyte.

(b) Electroplating.

(c) Electrodes.

(d) Electric current.

Ans: (d) electric current.

12. Which is not a nonelectrolyte?

(a) Ethyl alcohol.

(b) Sodium chloride.

(c) Urea.

(d) Sodium solution.

Ans: (b) Sodium chloride.

13. An electric lamp glows due to:

(a) Heating effect.

(b) Magnetic effect.

(c) Chemical effect.

(d) Physical effect.

Answer: (a) heating effect.

14. Electroplating prevents.

(a) Corrosion.

(b) Passing of current.

(c) Dissociation.

(d) Shining.

Ans: (a) corrosion.

15. Which of the following is not used for electroplating metal articles?

(a) Nickel.

(b) Silver.

(c) Chromium.

(d) Sodium.

Ans: (d) Sodium.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top