Class 5 English Chapter 1 All Things Bright And Beautiful

Class 5 English Chapter 1 All Things Bright And Beautiful, Class 5 English Chapter 1 Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Assam Board All Things Bright And Beautiful Class 5 ইংৰাজী Question Answer can be of great value to excel in the examination.

Join Telegram channel

Class 5 English Chapter 1 All Things Bright And Beautiful

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Class 5 English Chapter 1 All Things Bright And Beautiful Solutions for All Subject, You can practice these here

All Things Bright And Beautiful

Chapter – 1

ENGLISH

ACTIVITIES [অভ্যাসাৱলী]

Q.1. Find out in the poem the words you don’t understand. Look up their meanings in the dictionary. One is done for you : [কবিতাটোত থকা বুজি নোপোৱা শব্দবোৰ বাছি উলিওৱা। সেইবোৰৰ অৰ্থবোৰ অভিধানত চোৱা। এটা দেখুওৱা হৈছে।]

WordMeaning
GreatLarge/big/very good, etc.
……….…………………….
……….……………………..

Ans :- 

WordMeaning
GreatLarge/big/very good, etc.
WonderfulVery good, pleasant or enjoyable.
TinyVery small in size or amount.
BrightFull of light.
GlowingA dull steady light.

Q.2. Fill in the blanks with the correct word from the poem : [কবিতাটোৰ পৰা শুদ্ধ শব্দৰ সৈতে খালী ঠাই পূৰ কৰা।]

(a) All things ____ and beautiful. (light/bright/great)

Ans :- All things bright and beautiful.

(b) Each little flower that ____. (runs/sings/opens)

Ans :- Each little flower that opens.

(c) God made their tiny ____. (rings/stings/wings)

Ans :- God made their tiny wings.

3. Let’s see how much you have understood the poem : [কবিতাটোৰ পৰা কিমান বুজি পালা চাওঁ আঁহা।]

Q.(a) Write the names of two small creatures. [দুটা সৰু কীট-পতংগৰ নাম লিখা।]

Ans :- The two names of small creatures are Ant and bee.

Q.(b) “He made their glowing colours”-who is ‘he’ in this line ? [তেওঁৱেই সাজিছে সিহঁতৰ উজ্বল ৰংবোৰ” -এই শাৰীটোত তেঁও কোন ?]

Ans :- God is ‘he’ in this line.

Q.(c) “He made their tiny wings”- who is ‘their’ in this line ? [“তেওঁৱেই সাজিছে সিহঁতৰ সৰু পাখীবোৰ”- এই শাৰীটোত সিহঁত কোন ?]

Ans :- Birds are ‘their’ in this line.

Q.(d) What are the things that God has made ? [কোনবিলাক বস্তু ভগৱানে সাজিছে ?]

Ans :- God has made the sky, the sun, the stars, the moon, the seas, the oceans, the earth and everything.

Q.(e) Why does the poet praise God in this poem ? [কবিতাটোত কবিয়ে ভগৱানক কিয় প্ৰশংসা কৰিছে ?]

Ans :- The poet praises God in this poem because he is the creature of the earth.

4. Circle the rhyming words in each group [প্ৰতিটো গোটৰ যুৰীয়া শব্দবোৰত গোল চিন দিয়া।]

(a)SmallBeautifulAll
(b)WonderfulSmallBeautiful
(c)Might ColourBright
(d)WingsOpensSings

Ans :-  

(a)SmallBeautifulAll
(b)WonderfulSmallBeautiful
(c)Might ColourBright
(d)WingsOpensSings

5. Complete the word-web with things you find in a garden : [বাগিচাত পোৱা বস্তুৰ সৈতে শব্দ জালখন সম্পূৰ্ণ কৰা।]

Class 5 English Ch 1 Question 5

Ans :-             

Class 5 English Ch 1 Question 5 Answer

6. Write a word that rhymes with the first two : [এটা শব্দ লিখা যিটোৱে প্ৰথম দুটা শব্দৰ লগত ছন্দ মিলে।]

SweetFeet…………..
ThingSing…………..
MoodFood………….
OldCold………….

Ans :- 

SweetFeetBeet
ThingSingKing
MoodFoodGood
OldColdHold

7. Read the following : [তলৰ খিনি পঢ়া।]

Little drops of water [অলপ পানীৰ টোপাল]

Tiny drops of water [নিচেই সৰু পানীৰ টোপাল]

Small drops of water [সৰু পানীৰ টোপাল]

The word little,tiny,small have the same meaning in these sentences. (এই বাক্যবোৰত little, tiny, small শব্দ কেইটাৰ অৰ্থ একে হয়।)

Let’s learn some more words that have the same or nearly the same meaning : [আন কিছুমান শব্দ শিকো আঁহা যিবোৰৰ অর্থ একে বা প্ৰায় একেই।]

BeautifulPretty Nice
GreatLargeBig
WiseCleverIntelligent
WonderfulLovelyDelightful

Ans :-

BeautifulPretty NiceFair
GreatLargeBigHuge
WiseCleverIntelligentGenius
WonderfulLovelyDelightfulJoyful

Q.8. We can also think of many new words from a given word, such as ‘sun’. One is done for you. [তলৰ শব্দ এটাৰ পৰা আমি বহুতো নতুন শব্দৰ কথা ভাবিব পাৰো । যেনে – বেলি (Sun)। এটা তোমাৰ বাবে কৰি দিয়া আছে :]

Class 5 English Ch 1 Question 8

Ans :- (a) Sunburn    (b) Sunlight     (c) Sunshine

           (d) Sunday     (e) Sunflower  (f) Sunrays

Q.9. Word chain : Use the last letter to begin the next word. Each new word should be something you find in nature. The first one is done for you. [শব্দ শৃংখল :  শেষৰ আখৰটো ব্যৱহাৰ কৰি পিছৰ শব্দটো লিখা। প্ৰতিটো নতুন শব্দ তুমি প্ৰকৃতিত পোৱা উচিত। প্ৰথমটো কৰি দেখুওৱা হৈছে।]

Class 5 English Ch 1 Question 9 Part 1

Ans :-      

Class 5 English Ch 1 Question 9 Part 2

10. Practise saying these sentences aloud : [বাক্যবোৰ ব্যৱহাৰ কৰা।]

Class 5 English Chapter 1 Question 10 Part 1
I scream you scream we all scream for ice cream.
Class 5 English Chapter 1 Question 10 Part 1
If a dog chews shoes, whose shoes does he choose ?
Class 5 English Chapter 1 Question 10 Part 1
I thought, I thought of thinking of thanking you.
Class 5 English Chapter 1 Question 10 Part 1
The big bug bit the black beetle.

11. This year, on Earth Day, you wish to send a greeting card to your friend. Here is a greeting card for you. [এই বছৰৰ Earth Day ত তুমি তোমাৰ বন্ধুলৈ এখন অভিবাদন কাৰ্ড দিয়া। তলত এখন অভিবাদন কাৰ্ড তোমাৰ বাবে দিয়া হৈছে।]

Class 5 English Chapter 1 Question 11 Part 1

We send greeting cards on occasions such as the New Year’s day and birthday. Complete the greeting card given below to wish someone a happy New Year. You may choose words given in the box. You may also use a word more than once.

[আমি প্ৰয়োজন সাপেক্ষে অভিনন্দন পত্ৰ পঠাওঁ  যেনে – জন্মদিন আৰু নতুন বছৰ উপলক্ষে। কাৰোবাক নতুন বছৰৰ শুভেচ্ছা দিবৰ কাৰণে তলত দিয়া অভিনন্দন পত্ৰখন সম্পূৰ্ণ কৰিব পাৰিবা। এটাতকৈ বেছি শব্দও ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিবা।

Ans :-

Class 5 English Chapter 1 Question 11 Part 2

New a happiness family very happy prosperity year.

12. Your school celebrated World Environment Day on 5 June this year by holding a quiz. Your team won the quiz. Write a letter to your friend telling him/her about the quiz. You may use the points given in the box :

Your address       – Date of the quiz

………………….      – Place/name of the venue

Date                     – Name the teams 

                             – Number of members

Dear                     – Name of the judge

………………….       – Scores of each team

…………………        – Points you scored

        Your living     – Prize distribution

            friend

        (Your name)  – How you celebrated

Ans :- Dear Rahul,

At first you will take my love. I hope you are well. I am also well. I am writing this letter to talk about an event. Our school celebrated World Environment Day on 5th June, this time by holding a quiz competition. The quiz was organized in our school auditorium. Six teams of nearby schools participated in the competition. Well known writer Dr. R. Sharma was the judge of the quiz. Our school team won the quiz by scoring 80 points. After the quiz, prize was distributed. I was pleased that day very much. I hope will be happy to know about the event. At last after my regards.  Thanking you.

                                         Your loving friend

                                                Nitin Das

13. Read the following conversation. Rewrite the conversation changing the underlined words into their short forms. [তলৰ কথাবাৰ্তা পঢ়া। তলত কথা-বাৰ্তাখিনিৰ চিন দিয়া শব্দবোৰ পুনৰ সৰু কৰি লিখা।]

Runjun : Hello, how are you ?     Riaz : I am fine.

Ans :- I’m

Runjun : Can you hold the bag for me ?  Rize : Sorry. I cannot. It is heavy.

Ans :- Can’t/ cant

14. Complete the following. You may choose words given in the box. Rewrite the complete sentence :

Bark, Nose, Play, Drink, Man

(a) Food is to eat as water is to ____.

Ans :- Food is to eat as water is to drink.

(b) Bird is to sing as dog is to ___.

Ans :- Bird is to sing as dog is to bark.

(c) Earth is to God as machine is to __.

Ans :- Earth is to God as machine is to man.

(d) Sight is to eyes as smell is to ___.

Ans :- Sight is to eyes as smell is to nose.

(e) Prayer is to pray as games is to ___.

Ans :- Prayer is to pray as games is to play.

15. Write two words ending with ‘mb’ : [‘mb’ ৰ স্বৰ শেষ হোৱা দুটা শব্দ লিখা।]

thumb    dumb   ……………     ……………

Ans :- numb    crumb

16. Say as fast as you can :

Bees, Peas, Seas, Keys

Now, write the names of four things ending with ‘s’ to mean more than one. [এতিয়া ‘s’ ৰ দ্বাৰা শেষ হোৱা চাৰিটা বস্তুৰ নাম লিখা। এটাতকৈ বেছি অৰ্থ বুজাবৰ বাবে।]

Ans :- Weaks, Fees, Seeds, News.

17. Complete the following by using ‘and’, ‘but’, ‘so’ or ‘therefore’ : [‘and’, ‘but’, ‘so’, বা ‘therefore’ ব্যৱহাৰ কৰি তলৰ বাক্যবোৰ সম্পূৰ্ণ কৰা।]

(a) Hop, the grasshopper ___ Annie, the ant are friends. Hop spends all his time singing ___ dancing. ____ Annie loves to work all the time.

Ans :- Hop, the grasshopper and Annie, the ant are friends. Hop spends all his time singing and dancing. So Annie loves to work all the time.

(b) Annie was busy in summer, ____ Hop did not meet her.

Ans :- Annie was busy in summer, so Hop did not meet her.

(c) Both big ____ small creatures are made by God, ___ buildings are not.

Ans :- Both big and small creatures are made by God, but buildings are not.

(d) Plastic is bad for the environment. ____ , plastic bags should not be used.

Ans :- Plastic is bad for the environment. So, plastic bags should not be used.

18. Look carefully at the pictures below. Find out six differences in picture 2 and write them down : [তলৰ ছবিবোৰ সাৱধানেৰে চোৱা। ছবিবোৰ পৰা 6 টা পাৰ্থক্য উলিয়াই লিখা।]

Class 5 English Chapter 1 Question 18

Ans :- There are cloud, moon, fish, lotus, lilly and cap in the first picture.But these are not in the second picture.

19. Read these sentences about a rhinoceros. Write down the questions you want to ask her. Don’t forget to put the question mark : [ গঁড়ৰ বিষয়ে থকা বাক্য কেইশাৰী পঢ়া। তুমি তাইক সুধিব বিচৰা প্ৰশ্নবোৰ লিখা। প্ৰশ্নবোধক চিন দিবলৈ নাপাহৰিবা।]

Class 5 English Chapter 1 Question 19

(a) Who …………………………………. 

     I am a rhino.

Ans :- (a) Who are you ? 

                I am a rhino.

(b) Where ……………………………….

      I live in Kaziranga.

Ans :- (b) Where are you live in ?

                 I live in Kaziranga.

(c) What ……………………………..

     I eat plants and grass.

Ans :- (c) What are you eat ?

                I eat plants and grass.

(d) How ……………………………

     I am ten years old.

Ans :- (d) How Old are you ?

                I am ten years old.

(e) Why ……………………………

      I am crying because I am endangered.

Ans :- (e) Why are you crying ?

               I am crying because I am endangered.

20. Read this paragraph about your state written by a class V student : [পঞ্চম শ্ৰেণীৰ এজন ছাত্ৰই লিখা তলৰ অনুচ্ছেদটো পঢ়া।]

The name of my state is Assam. Assam is a beautiful state. Dispur is the capital of Assam. Assam is full of beautiful trees and flowers. The river Brahmaputra flows through my state. Animals like tigers, elephants, wild bear, Buffaloes and deer live in the forests of Assam. Several birds visit my state during the winter. I love my state.

[ মোৰ ৰাজ্যখনৰ নাম অসম। অসম এখন ধুনীয়া ৰাজ্য। দিছপুৰ অসমৰ ৰাজধানী। অসম সম্পূৰ্ণৰূপে ধুনীয়া গছ আৰু ফুলেৰে ভৰা। ৰাজ্যখনৰ মাজেৰে ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদী বৈ গৈছে। অসমৰ হাবিত জীৱ-জন্তুৰ ভিতৰত বাঘ, হাতী, বনৰীয়া ভালুক, ম’হ আৰু হৰিণ বাস কৰে। শীতকালত বাহিৰা চৰাই আমাৰ ৰাজ্যলৈ ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আহে। মই আমাৰ ৰাজ্যখন ভাল পাওঁ।]

Now write five sentences about your town/village : [এতিয়া তোমাৰ গাঁও/চহৰ খনৰ বিষয়ে পাঁচশাৰী বাক্য লিখা।)]

1. __________

Ans :- The name of my village is jajori in the district of Nowgong.

2. __________

Ans :- It is an old village.

3. ___________

Ans :- There are educated people in my village.

4. ____________

Ans :- There is a health centre in my village.

5. ____________

Ans :- The village has easy means of communication.

21. Read the story [গল্পটো পঢ়া :]

Tenali Raman (তেনালী ৰামা)

Tenali Raman was a courtier in King’s court. One day the king got angry with Tenali Raman. The king said, “I don’t want to see your face. Don’t come to my courtroom”.

The next day Tenali Raman came with his face covered with a pot. He made three holes in the pot. There were two holes for his eyes and one hole for his nose and mouth. On seeing Tenali Raman, the king said, “Why have you come again, and why are you covering your face with the pot ? “

Class 5 English Chapter 1 Tenali Raman 1

Tenali Raman replied, ‘Your majesty, you said you didn’t want to see my face.

The king laughed and said, “You are very intelligent, Tenali.” Tenali Raman smiled and said, “Thank you, your Majesty”.

গল্পটোৰ অসমীয়া ভাঙনি :

তেনালী ৰামা ৰজাৰ দৰবাৰত চলা-ফুৰা কৰা এজন লোক আছিল। এদিন ৰজাৰ তেনালীৰ ওপৰত বৰ খং উঠিছিল। ৰজাই কৈছিল- ‘মই তোমাৰ মুখ চাব নিবিচাৰোঁ। মোৰ দৰবাৰলৈ নাহিবা।”

পিছদিনা তেনালী ৰামন কলহ এটাত তাৰ মুখখন ঢাকি দৰবাৰলৈ আহিল। সি কলহটোত তিনিটা ফুটা সাজি লৈছিল। সেইকেইটাৰ দুটা ফুটা তাৰ চকুৰ বাবে আৰু আনটো ফুটা তাৰ নাক আৰু মুখৰ বাবে আছিল। তেনালী ৰামাক দেখা পাই ৰজাই কৈছিল, ‘কিয় তুমি আকৌ আহিলা ? কিয় তুমি কলহটোত মুখখন ঢাকি আছা ?”

তেনালী ৰামাই উত্তৰ দিলে, ‘হে মহাত্মা, আপুনি কৈছিল নহয় মোৰ মুখখন নাচাওঁ বুলি ? ৰজাই হাঁহিলে আৰু ক’লে, “তুমি বৰ চতুৰ তেনালী”। তেনালী ৰামই হাঁহিছিল আৰু কৈছিল, “ধন্যবাদ, হে মহাত্মা।”

Word Meaning :

Was – আছিল, হ’ল, হ’লো; Courtier – দৰবাৰত বা আদালতত ফুৰা লোক; King – ৰজা; Court – ঘৰৰ আবৃত ঠাই, চোতাল; One – এটা, এজন, এক; Day – দিন; Yours – আপোনাৰ, আপোনালোকৰ; Angry – খঙাল; With – লগত, সৈতে; Want – বিচৰা, অভাৱ; See – চা, দেখ, দৃষ্টি কৰ; Your – তোমাৰ, আপোনাৰ; Face – মুখ; Come – আহ, ওলা; Court – room – কাছাৰী ঘৰ; Next – এটাৰ পাছৰ, পাছত; Cover – ঢাক, লুকা; Pot – কলহ,    চৰু; Made – বনোৱা; Three – তিনি, তিনিটা; Hole – গাঁত, খাল; Eye – চকু, নয়ন; Nose – নাক, নাসিকা; Mouth – মুখ; There – তাত, সেই ঠাইত; Were – আছিল; Seeing – দৃষ্টি, দেখন; Said – কৈছিল; Way – কিয়, কেলেই; Have – আছে; Again – পুনৰায়, আকৌ; Reply – উত্তৰ কৰ; Majesty – মহিমা, গৌৰৱ; Laugh – হাঁহ, হাঁহি; Intelligent – বুধিয়ক, চতুৰ; Smile – মিচিকীয়া, হাঁহ; Thank you – ধন্যবাদ।

English to English meaning :

Courtier – One who frequents a court, one who solicits favour; Court – A space surrounded by houses; Cover – To hide, to screen; King – Merchant; Again – A second time, one more; Seeing – Vision; Smile – To express pleasure by a peculiar sign of the face; Next – Nearest in place; Post – Vessel; There – In that place; Hole – A cavity; Majesty – Greatness, Dignity; Reply – To answer; Laugh – To express pleasure; Intelligent – Knowing, skilful.

22. Rearrange the following sentences to complete the story : [গল্পটো সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ তলৰ বাক্যবোৰ পুনৰ লিখা।]

(a) Tenali Raman came to the King’s court with his face covered.

Ans :- Tenali Raman came to the king’s court with his face covered

(b) The king asked Tenali Raman not to come to his court.

Ans :-The king was impressed by Tenali Raman’s intelligence.

(c) The king was impressed by Tenali Raman’s intelligence.

Ans :-The king recognised Tenali Raman though his face was covered.

(d) The king recognised Tenali Raman though his face was covered.

Ans :- The king asked Tenali Raman not to come to his court.

23. Role play : [ভূমিকা লোৱা]

Try to enact the story in your classroom. Play the roles of king and Tenali Raman. Add your own dialogues. [শ্ৰেণী কোঠাত সাধুটো সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা। ৰজা আৰু তেনালী ৰামনৰ ভূমিকা লোৱা। নিজৰ সংবাদ যোগ দিব পাৰা।]

Try to enact the story in your classroom

2 thoughts on “Class 5 English Chapter 1 All Things Bright And Beautiful”

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising