Class 12 Anthropology MCQ Chapter 7 Ecology

Class 12 Anthropology MCQ Chapter 7 Ecology English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Anthropology MCQ Chapter 7 Ecology Question Answer in English and select need one. AHSEC Class 12 Anthropology Objective Type Question Answer English Medium As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Anthropology MCQ Class 12.

Class 12 Anthropology MCQ Chapter 7 Ecology

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Anthropology Multiple Choice Solutions in English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Anthropology MCQ Question Answer English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 7

MCQs

Choose the Correct Option:

1. Who coined the term ‘Ecology’?

(i) R. Misra.

(ii) E.P. Odum.

(iii) Ernst Haeckel.

(iv) Charles Darwin.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (iii) Ernst Haeckel.

2. What is the etymological meaning of the word ‘Ecology’?

(i) Study of nature.

(ii) Study of organisms.

(iii) Study of interactions.

(iv) Study of home.

Ans: (iv) Study of home.

3. Which Act defines environment legally in India?

(i) Environment Act, 1992.

(ii) Water Act, 1974.

(iii) Environment Protection Act, 1986.

(iv) Air Pollution Act, 1981.

Ans: (iii) Environment Protection Act, 1986.

4. Which layer of atmosphere contains the ozone layer?

(i) Troposphere.

(ii) Stratosphere.

(iii) Mesosphere.

(iv) Thermosphere.

Ans: (ii) Stratosphere.

5. Which gas is most abundant in the atmosphere?

(i) Oxygen.

(ii) Carbon dioxide.

(iii) Nitrogen.

(iv) Argon.

Ans: (iii) Nitrogen.

6. Which is a non-renewable natural resource?

(i) Water.

(ii) Wind.

(iii) Solar energy.

(iv) Petroleum.

Ans: (iv) Petroleum.

7. Greenhouse gases do NOT include:

(i) CO₂

(ii) CH₄

(iii) N₂

(iv) CFC

Ans: (iii)  N₂

8. The functional unit of ecology is called:

(i) Biosphere.

(ii) Biome.

(iii) Ecosystem.

(iv) Habitat.

Ans: (iii) Ecosystem.

9. Which of the following is a primary consumer?

(i) Cow.

(ii) Lion.

(iii) Snake.

(iv) Eagle.

Ans: (i) Cow.

10. Photosynthesis takes place in:

(i) Consumers.

(ii) Decomposers.

(iii) Autotrophs.

(iv) Carnivores.

Ans: (iii)Autotrophs.

11. The main source of energy for all ecosystems is:

(i) Moon.

(ii) Wind.

(iii) Sun.

(iv) Soil.

Ans: (iii)Sun.

12. The process of eating and being eaten is known as:

(i) Food web.

(ii) Ecology.

(iii) Food chain.

(iv) Adaptation.

Ans: (iii)Food chain.

13. Soil that originates from organic remains is called:

(i) Mineral soil.

(ii) Organic soil.

(iii) Artificial soil.

(iv) Inorganic soil.

Ans: (ii) Organic soil.

14. Water makes up how much of the Earth’s surface?

(i) 60%

(ii) 70%

(iii) 75%

(iv) 80%

Ans: (ii) 70%

15. Acid rain is caused by:

(i) SO₂ and NO₂.

(ii) CO₂ and CH₄.

(iii) O₃ and CO.

(iv) SO₂ and CO.

Ans: (i) SO₂ and NO₂.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

error: Content is protected !!
Scroll to Top