Class 11 English Snapshots Chapter 7 Birth

Class 11 English Snapshots Chapter 7 Birth answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 11 English Snapshots Chapter 7 Birth, Class 11 English Snapshots Question Answer, HS 1st year English Notes and select needs one.

Join Telegram channel

Class 11 English Snapshots Chapter 7 Birth

Also, you can read the SCERT Class 11 English Snapshots Chapter 7 Birth All Be Together” book Notes online in these sections Solutions by Expert Teachers as per AHSEC (SCERT) Book guidelines. Class 11 English Snapshots Chapter 7 Birth Notes are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 11 English Snapshots Chapter 7 Birth Solutions for All Subjects, You can practice these here.

Birth

Chapter: 7

SNAPSHOTS

TEXTUAL QUESTION AND ANSWER

READING WITH INSIGHT

1. “I’ve done something; oh God! l’ve done something real at last”. Why does Andrew say this? What does t mean?

Ans. Andrew said this to himself as he walked out of Morgan’s house after a night-long ordeal. Joe and Susan Morgan had been expecting their first child after twenty years of marriage. He had assured everyone that things would be fine. However, they did not turn out fine as promised. After an hour’s struggle, a child was born, without life. The mother was pulseless. Instinctively, he first saved the mother and then turned to the child. Using a technique hé had witnessed earlier, he could somehow, after a relentless struggle, bring the child back to life, This brought about the feeling of having done something real at last.

It means he could put his knowledge and experience to practice and save lives. His state of despair was relegated to the background by a sense of fulfilment and satisfaction. His heroic efforts resulted in nothing less than a miracle.

2. There lies a great difference between textbook medicine and the world of a practising physician. Discuss.

Ans. Theoretical knowledge is useless unless put into practice. A practising physician often has to rely on his experience and analytical powers to treat a patient. As in the case of Susan, the doctor had to use a very unconventional method which he had once practically seen before. The textbook enumerates the symptoms of a particular illness, but at times the symptoms may belie the theoretically established disease. Every patient is an individual being. It is not possible for the textbook to have studied each of them. Only a practising physician can study and know what the ailment could be and decide on the line of treatment.

3. Do you know of any incident when someone has been brought back to life from the brink of death through medical help ? Discuss medical procedures such as organ  transplant and organ regeneration that are used to save human life.

Ans. I have heard of a person in our family who had undergone a kidney transplant. He was around twenty four years of age when both his kidneys failed to function. He was immediately taken to a specialised hospital. But the problem arose when a matching donor was not found. Time was running out. They even put an advertisement in the newspaper. At last the matching was successful with a donor and the transplant was done. It has been almost ten years now and he is doing fine on a donated kidney.

Organ transplant is the practice of taking a body organ or part from one individual and planting it in another who is in dire need of it, Organs such as kidney, liver, heart are commonly transplanted, Bone marrow transplant also becomes necessary for people with cancer. Organ regeneration is replacing a part of the body, which has been damaged or lost, and getting it’s tissues to grow again.

ADDITIONAL QUESTIONS AND ANSWERS

LONG ANSWER TYPE (Upto 100 Words)

1. Who Was Andrew Manson? Where was he returning from? Why was Joe Morgan waiting for him ?

Ans. Andrew Manson was a doctor newly out of medical college. He had begun his medical practice as an assistant to Dr Edward Page in a small Welsh mining town of Blaenelly. He was returning from a disappointing evening with Christine, the girl he was in love with.

Joe Morgan was pacing up and down his house awaiting his return. His wife Susan was to deliver their first child after twenty years of marriage. She was in distress and had called for the doctor.

2. ‘After all that he had promised!’ Who is ‘he’ referred to here ? What had he promised and to whom ?

Ans. He is, Dr Andrew Manson who had come for Mrs Morgan’s delivery. After an hour of intense struggle, a child was born to Mrs Morgan. But it was without life.

When Joe Morgan had stopped outside the door, he told the doctor that he knew he would do well for the family. Inside, Susan’s mother said they were all desperately hoping for this child. The doctor had assured them all that there would be no reason to worry. He would take care of everything. Thus, he was horrified when the child was born still and the mother was on the verge of collapse.

3. Describe Andrew Manson’s frantic efforts to save the child. Were his efforts successful ?

Ans. Andrew pulled out the perfectly formed baby from beneath the bed where the nurse had kept it. The body was wam, limp, white and soft. He realised the baby was suffocated due to lack of oxygen in blood. He urgently ordered for basins of hot and cold water. Remembering a similar case of unconventional treatment, he dipped the baby alternately in hot and cold water and then repeatedly pumped the chest hard with both hands. In miraculous turn of events, the child’s chest heaved and it let out a cry. His frantic and feverish efforts were successful.

4. Through horror, desperation and hopelessness, Andrew reached satisfaction and fulfilment like never before. How was it possible ?

Ans. Andrew was horrified at the unfortunate turn of events. Between a lifeless child and a listless mother, Andrew made an instant decision to save the mother first and struggled on it. He injected a medicine and steadied her heartbeat. Turning to the child,  he knew it had suffered lack of oxygen in the blood. From his practical experience,he tried an unconventional method to save the child. Even under a desperate sense of defeat and hopelessness, Andrew persisted and revived an almost lifeless child. It was a miracle, and it happened in his hands. It brought him a sense of fulfilment and satisfaction like never before.

SHORT ANSWER TYPE (Upto 30 Words)

1. Who was Joe Morgan ? Why was he waiting for Andrew ?

Ans. Joe Morgan was a driller in the small mining town. He was waiting to take Andrew to his house where his wife was about to deliver their first child after twenty years of marriage.

2. What were the thoughts that muddled Andrew’s mind ?

Ans. Andrew’s mind was heavy and muddled with thoughts of marriages he had seen around and the unhappiness involved in them. The dismal failures made him sceptical about getting married.

3. How were these thoughts related to Christine ?

Ans. Andrew was in love with Christine and believed their marriage Would be peaceful and pleasant. But his practical, doubting mind was in conflict with his emotional heart. It left him confused and resentful.

4. What did Susan’s.mother fear ? How did Andrew reassure her ?

Ans. The, old woman feared that Andrew might decide to leave there was still some time left for the delivery. Andrew could read her fears and reassured her that he would not go until all was done.

5. What were the sounds that Andrew heard in the stillness of the night ?

Ans. As he sat by the fireplace, he could hear the crackling of the burnt coal and wood in the fire, the slow ticking of the wall clock and Joe Morga’s footsteps as he walked up and down in the street outside. 

6. What different course did the old woman’s thoughts take ?

Ans. While Andrew was lost in thoughts of his relationship with Christine, the old woman was thinking about her daughter and the unborn child. She said Susan did not want to be given chloroform as it might harm the baby.

7. How did Andrew react when the child was born lifeless ?

Ans. Andrew was horrified at the sight of a lifeless child. His face turned cold. He had promised the family that all would be fine. He was in a terrible dilemma.

8. Why was he torn between his desire and his obligation ?

Ans. He was torn between the desire to save the child through artificial respiration and the obligation to save the mother who was pulseless and collapsing. He wanted to save both but decided on the mother first.

9. Where did the midwife place the child and why ?

Ans. The midwife placed the child under the bed among the wet newspapers. She was sure the baby was stillborn and lifeless and had no chance of revival and thus placed it there.

10. How did the baby look when Andrew pulled it from under the bed ?

Ans. It was a perfectly formed baby boy. The warm body was limp, white and soft. The skin was smooth and tender. The limbs seemed boneless and the head hung on the thin neck.

11. What, according to Andrew, was wrong with the child ? What did he do ?

Ans. As he looked at the child with an exhausted frown, he realised that the whiteness could mean that the baby had suffered suffocation due to lack of oxygen in the blood. He resorted treatment he had seen before.

12. How did the old woman and the midwife react to the child’s first cry ?

Ans. At the first sign of life on a seemingly stillborn baby, the midwife sobbed hysterically and thanked God. The old woman stood against the wall, hands together and lips moved in prayer.

3. Justify the title ‘Birth’.

Ans. The title ‘Birth is very appropriate as it revolves round the birth of a child. Along with the miraculous survival of the lifeless baby, it was also the birth of confidence and commitment to Andrew Manson’s profession.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising