SEBA Class 8 English MCQ Chapter 5 Louis Pasteur Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 8 English MCQ Question Answer and select need one. SEBA Class 8 English Objective Type Question Answer As Per SEBA New Book Syllabus Download PDF. SCERT English MCQ Class 8 Solutions.
SEBA Class 8 English MCQ Chapter 5 Louis Pasteur
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SCERT Class 8 English Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 8 English MCQ Question Answer for All Chapters, You can practice these here.
Louis Pasteur
Chapter: 5
| MCQ |
1. What disease did Louis Pasteur find a cure for?
(i) Malaria.
(ii) Tuberculosis.
(iii) Rabies.
(iv) Flu.
Ans: (iii) Rabies.
2. What animal did Pasteur experiment on to develop the cure?
(i) Dogs.
(ii) Rabbits.
(iii) Wolves.
(iv) Cats.
Ans: (ii) Rabbits.
3. What did Pasteur inject into the boy who was bitten by a mad dog?
(i) Medicine for fever.
(ii) A painkiller.
(iii) The rabies virus.
(iv) Snake venom.
Ans: (iii) The rabies virus.
4. In which year was the Pasteur Institute founded?
(i) 1895.
(ii) 1885.
(iii) 1888.
(iv) 1870.
Ans: (iii) 1888.
5. Where was the Pasteur Institute established?
(i) London.
(ii) Berlin.
(iii) Paris.
(iv) Rome.
Ans: (iii) Paris.
6. What did rabies cause in animals and humans?
(i) Blindness.
(ii) Paralysis.
(iii) Madness and death.
(iv) Skin infections.
Ans: (iii) Madness and death.
7. Why did Pasteur become interested in curing rabies?
(i) Because he had the disease.
(ii) He saw a man bitten by a mad wolf in childhood.
(iii) His teacher asked him to.
(iv) He read about it in a book.
Ans: (ii) He saw a man bitten by a mad wolf in childhood.
8. What made Louis Pasteur world-famous?
(i) His writings.
(ii) His cure for flu.
(iii) His treatment of a boy with rabies.
(iv) His teaching.
Ans: (iii) His treatment of a boy with rabies.
9. When did Louis Pasteur die?
(i) 1888.
(ii) 1890.
(iii) 1895.
(iv) 1900.
Ans: (iii) 1895.
10. What is a vaccine?
(i) A medicine to reduce pain.
(ii) A treatment for broken bones.
(iii) A medicine to protect against disease.
(iv) A type of injection for energy.
Ans: (iii) A medicine to protect against disease.

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.



