Class 9 English Poem Chapter 2 Wind

Class 9 English Poem Chapter 2 Wind, NCERT/SCERT Class 9 English Poem Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Class 9 English Beehive Poem Chapter 2 Wind Question Answer can be of great value to excel in the examination.

Join Telegram channel

Class 9 English Poem Chapter 2 Wind

SEBA Class 9 English Poem Chapter 2 Wind Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Beehive Poem Chapter 2 Wind provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

Wind

Chapter – 2

BEEHIVE (POEM)

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Thinking about the Poem

1. What are the destructive things first stanza ? the wind does in the first stanza ?

Ans: The destructive things the wind does in the first break the shutters of the windows, scatter the papers and throw down the books off the shelf.

2. Have you seen anybody winnow grain at home or in a paddy field? What is the word in your language for winnowing? What do people use for winnowing ? (Give the words in your language, if you know them.)

Ans: Yes, I have seen people winnowing grain in the paddy field. In Hindi winnowing is called ‘phadakna’ or ‘pachhodna’. A squarish flat bamboo basket is used for winnowing.

3. What does the poet say the wind god winnows ?

Ans: According to the poet, the wind god winnows crumbling houses, crumbling doors, rafters, wood, weak bodies, lives and crumbling hearts.

4. What should we do to make friends with the wind ? 

Ans: The wind seems to be biassed to the strong. It makes fun of the weaklings whenever and wherever it encounters them. So if we desire to make friends with the wind, we should make ourselves physically and mentally strong. We should even reinforce our houses and make them stronger. Only when we have strengthened ourselves can we hope to be friends with the wind.

5. What do the last four lines of the poem mean to you ? 

Ans: The last four lines of the poem are encouraging us to be stronger. When the poet says that the wind blows out weak fires and nourishes strong ones, he means that one needs to be strong and courageous to be able to face the challenges of life. It is the weak ones who are made fun of and teased at every step of their path but those with a sturdy mind and body are enriched by the experience of challenges. After facing hard times. successfully they flourish even more. Hence it is good to be friends with hardships and praise them for making us stronger.

6. How does the poet speak to the wind-in anger or with humocr ? You must also have seen or heard of the wind “crumbling lives”. What is your response to this? Is it like the poet’s ? 

Ans: The poet speaks to the wind in anger.

Yes, I have seen the wind crumbling lives. When it turns into a gale, it uproots trees, destroys houses and can wipe off everything in its path.My reaction is similar to that of the poet, watching the wind wreak such destruction makes me angry and sad. I too would like to ask the people to build sturdier homes and to make themselves stronger in body and in mind.

II. The poem you have just read is originally in the Tamil. Do you know any such poems in your language ? 

[Note: Students should answer themselves.]

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions : 

1.”There, look what you did-you threw them all down.” 

(i) Who is the ‘you’ mentioned here ?

Ans: Wind is referred to as ‘you’ in the above quoted sentence.

(ii) What was the things thrown down ?

Ans: The things that the wind threw down were the books on the bookshelf.

2. What does the expression “blows out weak fires” mean according to you ? 

OR 

Explain the expression “blows out weak fires” ?

Ans: The expression “Blow out fires” in the context of the poem means that in a competition between the weak and the strong, the stronger one is sure to flourish while the weak gets wiped out. Just as in the case of wind and fires, a strong wind can easily put off a weak fire.

3. How can the wind be made friendly ?

Ans: The wind can be made friendlier only by making ourselves stronger. Since the wind favours the strong, so the sturdier we get in mind and body, the friendlier the wind will be to us as it will not be able to cause so much havoc to us. 

4. How does the wind deal with fires ?

Ans: The wind wipes out weak fires and helps stronger fires to roar, flourish and burn brighter.

5. How does the wind deal with weaklings ? 

Ans: The wind likes to make fun of weaklings and crushes them at every opportunity it gets.

6.Wind, come softly.” Why does the poet want the wind to come softly ? 

Ans: The poet wants the wind to come softly because otherwise it would break the shutters on the window, scatter the papers and throw down the books on the shelf.

Reference to the context

1. “The wind god winnows and crushes them all” 

(a) Name the poem from which this line is extracted and also name the poet.

Ans: This is a line from the poem ‘ Wind’ by Subramania Bharati.

(b) Which are the things the wind god crushes ? 

Ans: The wind god crushes anything weak that he encounters.

(c) Give the meaning of the word ‘winnow’. 

Ans: Winnow means to blow grain free of chaff. In the context of the poem, it means the wind separating the strong from the weak.

2. “You are very clever at poking fun at weaklings”

(a) Who is clever at making fun of weaklings ? 

Ans: The wind is clever at making fun of weaklings.

(b) Give the antonym of ‘clever’.

Ans: Foolish

(c) To poke fun’ means to

(i) make fun of somebody.

(ii) to make a joke.

(iii) to jab someone.

(iv) to laugh at something funny.

Ans: (i) make fun of somebody.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising