Class 9 English Chapter 4 A Truly Beautiful Mind

Class 9 English Chapter 4 A Truly Beautiful Mind, NCERT/SCERT Class 9 English Beehive Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Class 9 English Beehive Prose Chapter 4 A Truly Beautiful Mind Question Answer can be of great value to excel in the examination.

Join Telegram channel

Class 9 English Chapter 4 A Truly Beautiful Mind

SEBA Class 9 English Chapter 4 A Truly Beautiful Mind Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

A Truly Beautiful Mind

Chapter – 4

BEEHIVE (PROSE)

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Thinking about the Text 

1. Here are some headings for paragraphs in the text. Write the number(s) of the paragraph(s) for each title against the heading. The first one is done for you.

(i) Einstein’s equation  9     

(ii) Einstein meets his future wife ___

(ii) The making of a violinist___

(iv) Mileva and Einstein’s mother ____

(v) A letter that launched the arms race ___

(vi) A desk drawer full of ideas___

(vii) Marriage and divorce ___

Ans: (i) Einstein’s equation 9

(ii) Einstein meets his future wife 7

(iii) The making of a violinist  3

(iv) Mileva and Einstein’s mother 10

(v) A letter that launched the arms race 15

(vi) A desk drawer full of ideas 8

(vii) Marriage and divorce 11

2. Who had these opinions about Einstein ?

(i) He was boring.

Ans: The other children, who were his playmates. 

(ii) He was stupid and would never succeed in life.

Ans: A headmaster.

(iii) He was a freak.

Ans: Einstein’s mother.

3. Explain what the reasons for the following are.

(i) Einstein leaving the school in Munich for good.

Ans: Einstein felt stifled by the strict regimentation of his school in Munich and so at the age of fifteen, he left it for once and for all.

(ii) Einstein wanting to study in Switzerland rather than in Munich.

Ans: Einstein felt that Switzerland was more liberal as compared to Munich and so he wanted to study in German, speaking Switzerland rather than in Munich.

(iii) Einstein seeing in Mileva an ally. 

Ans: Einstein was frequently at odds with the members of his family and the people at the university because his thoughts did not match theirs. However in Mileva who was an intelligent girl, he found a friend as she had similar interests and aims.

(iv) What do these tell you about Einstein ? 

Ans: All of these instances tell us that Einstein valued his freedom to think more than anything else, and that he preferred the company of people who had the same ideals about freedom and chose to stand against autocracy. He was a person of principles and stuck to his ideals even in the face of all odds. Rather then work in an environment that suppressed his thoughts, he preferred to strike out and find his own space.

4. What did Einstein call his desk drawer at the patent office? Why ?

Ans: Einstein referred to his desk drawer at the patent office as “the bureau of theoretical physics” because that was where he kept his ideas on theoretical physics, which he was secretly working on.

5. Why did Einstein write a letter to Franklin Roosevelt ? 

Ans: The Nazis came to power in Germany in 1935 causing Einstein to emigrate to the United States. In about 1938-39 the news of the discovery of nuclear fission by the Germans reached America leading to unrest among American physicists. At the goading by a friend Einstein wrote a letter to the American President, Franklin D. Roosevelt to warn him about the possible implications of a nuclear bomb explosion.

6. How did Einstein  react to the bombing of Hiroshima and Nagasaki ? 

Ans: Einstein was deeply shaken by the news of the bombing of Hiroshima and Nagasaki. The extent of destruction devastated him and he sent a public missive to the United Nations urging for the formation of a world government.

7. Why does the world remember Einstein as a “world citizen” ? 

Ans: The world remembers Einstein as a “world citizen” because till his death he worked towards bringing about an end to the nuclear arms buildup and campaigned for global peace and democracy.

8. Here are some facts from Einstein’s life. Arrange them in chronological order.

[ ] Einstein publishes his special theory of relativity.

[ ]He is awarded the Nobel Prize in Physics.

[ ] Einstein writes a letter to U.S. President, Franklin D. Roosevelt, and warns against Germany’s building of an atomic bomb.

[ ] Einstein attends a high school in Munich.

[ ] Einstein’s family moves to Milan.

[ ] Einstein is born in the German city of Ulm.

[ ] Einstein joins a university in Zurich, where he meets Mileva.

[ ] Einstein dies. 

[ ]He provides a new interpretation of gravity. 

[ ] Tired of the school’s regimentation, Einstein withdraws from school.

[ ] He works in a patent office as a technical expert.

[ ] When Hitler comes to power, Einstein leaves Germany for the United States.

Ans: [1] Einstein is born in the German city of Ulm. 

[2] Einstein attends a high school in Munich.

[3] Einstein’s family moves to Milan.

[4] Tired of the school’s regimentation, Einstein withdraws from school.

[5] Einstein joins a university in Zurich, where he meets Mileva. 

[6] He works in a patent office as a technical expert.

[7] Einstein publishes his special theory of relativity. 

[8] He provides a new interpretation of gravity.

[9] He is awarded the Nobel Prize in Physics.

[10] When Hitler comes to power, Einstein leaves Germany for the United States.

[11] Einstein writes a letter to U.S. President, Franklin D. Roosevelt, and warns against Germany’s building of an atomic bomb. 

[12] Einstein dies.

Thinking about Language

I. Here are some sentences from the story. Choose the word from the brackets which can be substituted for the italicised words in the sentences.

1. A few years later, the marriage faltered (failed, broke, became weak).

2. Einstein was constantly at odds with people at the university (on bad terms, in disagreement, unhappy)

3. The newspapers proclaimed his work as “a scientific revolution.” (declared, praised, showed)

4. Einstein got ever more involved in politics, agitating for a end to the arms buildup. (campaigning, fighting, supporting) 

5. At the age of 15, Einstein felt so stifled that he left the school for good. (permanently, for his benefit, for a short time)

6. Five years later, the discovery of nuclear fission in Berlin hag  American physicists in an uproar: (in a state of commotion full of criticism, in a desperate state)

7. Science wasn’t the only thing that appealed to the dashing young man with the walrus moustache. (interested, challenges worried)

Ans: 1. A few years later, the marriage became weak

2. Einstein was constantly in disagreement with people at the university.

3. The newspapers declared his work as “a scientific revolution.

4. Einstein got ever more involved in politics, campaigning t an end to the arms buildup.

5. At the age of 15, Ein: in felt so stifled that he left the school permanently

6. Five years later, the discovery of nuclear fission in Berlin had American physicists in a desperate state.

7. Science wasn’t the only thing that interested the dashing young man with the walrus moustache. 

II. Study the following sentences.

Einstein became a gifted amateur violinist, maintaining this skill throughout his life.

Letters survive which they put their affection into words, science with tenderness.

parts in italics in the above sentences begin with-ing verbs, and are called participial phrases. Participial phrases say something more about the person or thing talked about or the idea expressed by the sentence as a whole. For example: 

― Einstein became a gifted amateur violinist. He maintained this skill throughout his life.

Complete the sentences below by filling in the blanks with suitable participial clauses. The information that has to be used in the phrases is provided as a sentence in brackets. 

1. ____ the firefighters finally put out the fire. (They worked round the clock.) 

2. She watched the sunset above the mountain, _____ noticed the colours blending softly into one another.) 

3. The excited horse pawed the ground rapidly, ____ (While it neighed continually.) 

4. ____ I found myself in Bangalore, instead of Benaras. (I had taken the wrong train.)

5. ____ I was desperate to get to the bathroom. (I had not bathed for two days.)

6. The stone steps, _____ needed to be replaced.(They were worn down)

7. The actor received hundreds of letters from his fans, _____ (They asked him to send them his photograph.)

Ans: 1. Working round the clock, the firefighters finally put out the fire.

2. She watched the sunset above the mountain, noticing the colours blending softly into one another.

3. The excited horse pawed the ground rapidly, neighing continually.

4. Having taken the wrong train, I found myself in Bangalore, instead of Benaras.

5. Having not bathed for two days, I was desperate to get to the bathroom.

6. The stone steps, being all worn out needed to be replaced. 

7. 0The actor received hundreds of letters from his fans, asking him to send them his photograph. 

Writing Newspaper reports

Here are some notes which you could use to write a report.

21 August 2005 ― original handwritten manuscript of Albert Einstein unearthed ― by student Rowdy Boeynik in the University of the Netherlands ― Boeynik researching papers ― an old friend of  Einstein ― fingerprints of Einstein on these papers ―  16-page document dated 1924 ― Einstein’s work on this last theory ― behaviour of atoms at low temperature ―  now known as the Bose-Einstein condensation ―  the manuscript to be kept at eyden University where Einstein got the Nobel Prize.

Write a report which has four paragraphs, one each on

What was unearthed.

Who unearthed it and when. 

What the document contained.

Where it will be kept.

Your report could begin like this:

Student Unearths Einstein Manuscript

21 AUGUST 2005. An original handwritten Albert Einstein manuscript has been unearthed at a university in the Netherlands. 

Suggested Answer:

Einstein’s Original Manuscript Found

21 August 2005. An original handwritten Albert Einstein manuscript has been unearthed in the Netherlands. Rowdy Boyenik, a student at the University of Netherlands, made the discovery while working with some old papers belonging to Einstein’s friend. The papers which have Einstein’s fingerprints on them form a 16 page document and are dated as 1924. The documents seem to be a part of Einstein’s work on his last theor where he worked with Bose and the duo studied the behavior atoms at low temperature. It is an extraordinary discovery, throwi fresh insight on the theory now known as Bose-Einstein condensate The authorities have decide that the manuscript will be kept at Leyden University where Einstein got the Nobel Prize.

Dictation

Your teacher will dictate these paragraphs to you. Write down the paragraphs with correct punctuation marks.

In 1931 Charlie Chaplin invited Albert Einstein, who was visiting Hollywood, to a private screening of his new film, City Lights. As the two men drove into town together, passersby waved and cheered. Chaplin turned to guest and explained: “The people are applauding u because one of them understands you and applauding me because everybody understands me.”

One of Einstein’s colleagues asked him for his telephone number one day. Einstein reached for a telephone directory and looked it up. “You don’t remember your own number?” the man asked, startled. 

“No.” Einstein answered. “Why should I memorise something I can so easily get from a book?” (In fact, Einstein claimed never to memorise anything which could be looked up in less than two minutes.) [Note: Students should to themselves with their teacher’s help.]

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions:

1. As a child who did Einstein play with and why ? 

Ans: As a child, Einstein mostly played alone because he did not know what to do when he was with other children, as a result of which they nicknamed him “Brother Boring”. 

2. What did Einstein comment about his little sister and why ?

Ans: When Einstein first saw his newborn sister, she seemed to remind him of his mechanical toys which he was so fond of, and so he asked where her wheels were.

3. What was Einstein’s headmaster’s opinion about him ?

Ans: Einstein’s headmaster did not have a high opinion of Einstein and predicted he would be a failure in whichever profession he choose.

4. When and why did Einstein begin learning to play the violin ? 

Ans: Einstein began learning to play the violin at the age of six because his mother wanted him to.

5. Was Einstein a good student ? Trace his educational journey. 

Ans: Yes Einstein even though he disapproved of his school’s strict regimentation, was a good pupil.

He went to high school in Munich, where he scored good marks in almost every subject. Continuing clashes with his teachers and school’s extreme discipline made Einstein leave this school and he shifted to German- speaking Switzerland, which was more liberal than Munich and continued his education there. Einstein was very gifted in mathematics and also had a deep interest in physics. After finishing school, Einstein enrolled at the university in Zurich and completed his graduation in 1900.

6. Who was Mileva Maric ? Why had she come to the university in Zurich ?

Ans: Mileva Maric was a young Serbian student, whom Einstein met and fell in love with at the University of Zurich and later married in the year 1903.

Mileva had come to the University in Zurich because it was one of the few universities in Europe where women could get a degree.

7. What does the word “Philistines’ mean ? Who were the ‘philistines’ according to Einstein ? 

Ans: The word ‘philistines’ is used disapprovingly to refer to people who do not like art, literature or music and are uninterested in intellectual pursuit. According to Einstein, the people of his family and those at the university were the philistines and he was at odd with them constantly due to this very reason.

8. Which was Einstein’s first job ? What did he do there ? 

Ans: After obtaining his degree, Einstein first worked as a teaching assistant, giving private lessons and finally in 1902, secured a job as a technical expert in the patent office in Bern. At the patent office, Einstein’s job was to assess other people’s inventions. However at the same time he also kept developing his own ideas in secret..

9. Taking help from the text, cite some of Einstein’s famous discoveries

Ans: Some of Einstein’s famous discoveries include his works on relativity. The first paper published by him, The Special Theory of Relativity, cited the fact that time and distance are not absolute. This in turn helped derive the relationship between mass and energy. Einstein’s second paper on relativity, The General Theory of Relativity, provided a new interpretation of gravity.

10. What did Einstein’s mother think about Mileva ?          

OR

Why did Einstein put off his wedding to Mileva ? When did they finally marry ?

Ans: Einstein’s mother did not seem to like Mileva much. She was of the opinion that Mileva, who was three years older to her son, was too old for him. In fact her refusal to accept their relationship resulted in Einstein’s marriage to Mileva getting delayed. Einstein’s mother could not approve of Mileva also because she was bothered by Mileva’s intelligence and is reported to have remarked that Mileva was a book just like her own son.

11. Ia which year did Einstein receive the Nobel Prize ?

Ans: Einstein was awarded the Nobel Prize for Physics in the year 1921.

12. When and why did Einstein move to the U.S. ?

Ans: When the Nazis came to power in Germany in 1935, Einstein emigrated to the United States fearing Fascism.

13. What did Einstein tell President Roosevelt in his letter ?

Ans: In his letter to President Roosevelt, Einstein warned of the destructive power of a nuclear bomb. He stated that a single bomb had the capacity to destroy a whole port along with some of the surrounding territory. 

14. Why did Einstein write a letter to the United Nations ?

Ans: The bombing of Hiroshima and Nagasaki devastated Einstein and he felt compelled to send a public missive to the United Nations. In it he proposed the formation of a world government to prevent such horrendous incidents in the future.

15. When and where was Einstein born ? At what age did he die ? 

Ans: Einstein was born in the German city of Ulm on 14th March 1879. He died at the age of 76 in the year 1955.

16. When Einstein was born, his mother thought he was.

(a) a genius.

(b) destined for greatness.

(c) a freak.

Ans: When Einstein was born, his mother thought he was a freak because his head seemed much too large.

Reference to the context

1. “Fine, but where are her wheels ?”

(a) Who says this ?

Ans: Young Einstein is the speaker of the above question. 

(b) Who is the ‘her’ referred to here ?

Ans: ‘Her’ in the given sentence refers to Maja, Einstein’s sister.

(c) Why do you think the speaker inquires about her wheels’ ? 

Ans: Young Einstein, loved mechanical toys and his newborn sister appeared like another toy to him. In all probability, all mechanical toys in those times had wheels, so he inquired where her wheels were.

2. “Einstein saw in her an ally against the philistines…”

(a) Who is the ‘her’ referred to here ?

Ans: Her’ in the above given sentence refers to Mileva Maric. 

(b) Who are the philistines ?

Ans: The ‘philistines were the people in Einstein’s family and at his university, who disapproved of his works and thoughts.

(c) What made Einstein consider her as an ally ?

Ans: Einstein considered Minerva to be an ally because her thoughts and ideas matched his.

3.”She is a book like you.”

(a) Who said this, of whom and to whom ?

Ans: Einstein’s mother said this of Mileva Maric to Einstein.

(b) What is the speaker in essence expressing dislike for ?

Ans: Einstein’s mother is expressing dislike for Einstein’s marriage to Mileva.

(c) Is she successful ?

Ans: Einstein did put off the wedding for the time but married Mileva later. So his mother was not successful..

Multiple Choice Questions

1. Albert Einstein was born on

(a) 16 March 1479 in the Switzerland.

(b) 14 March 1900 in Germany.

(c) 19 April 1955 in the German city of Ulm.

(d) 14 March 1879 in the German city of Ulm.

Ans: (d) 14 March 1879 in the German city of Ulm. 

2. Einstein’s playmates called him

(a) Brother Boring.

(b) freak.

(c) Boring Brother.

(d) philistine.

Ans: (a) Brother Boring.

3. Albert left school at the age of 15 because

(a) he was poor in studies. 

(b) his parents moved to Milan.

(c) he felt stifled by the strict regimentatio.

(d) he was busy working on his inventions. 

And: (c) he felt stifled by the strict regimentation.

4. Einstein wrote a letter to American President Roosevelt

(a) warning him of the destructive capacity of an atom bomb.

(b) asking him permission to build an atom bomb.

(c) protesting against the Nazis coming to power in Germany.

(d) proposing the formation of a world government.

Ans: (a) warning him of the destructive capacity of an atom bomb.

5. What did Einstein call his desk drawer at work ?

(a) pending patents bureau.

(b) theory of relativity.

(c) a scientific revolution.

(d) Bureau of theoretical physics.

And: (d) Bureau of theoretical physics.

THINKING ABOUT LANGUAGE (Additional Exercises)

1. In the following sentences, tick (✔) the sentences where participle phrases has been used and cross out (x) where it is not used.

(i) Playing hockey, he gained health.( )

(ii) Rahul is fond of playing badminton. ( )

(iii) Seeing is believing. ( )

(iv) Seeing, she believed. ( ) 

(v) Walking along the path, she noticed a dead rat.( )

Ans: (i) Playing hockey, he gained health. (✓)

(ii) Rahul is fond of playing badminton. (x) 

(iii)Seeing is believing. (x)

(iv) Seeing, she believed. (✓)

(v) Walking along the path, she noticed a dead rat. (✓)

2. Please look up newspaper report at the end of the book in the grammar section.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising