Class 12 Political Science MCQ Chapter 3 Contemporary South Asia

Class 12 Political Science MCQ Chapter 3 Contemporary South Asia Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Political Science MCQ Chapter 3 Contemporary South Asia and select need one. AHSEC Class 12 Political Science MCQ Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Political Science MCQ Class 12.

Class 12 Political Science MCQ Chapter 3 Contemporary South Asia

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Political Science Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Political Science MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 3

Part – 1: Contemporary World Politics

Choose the Correct Option:

1. Which countries are usually included in the expression “South Asia”?

(i) Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan, Sri Lanka.

(ii) China, India, Pakistan, Afghanistan.

(iii) Nepal, Bhutan, Bangladesh, China.

(iv) India, Pakistan, Myanmar, Sri Lanka.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (i) Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan, Sri Lanka.

2. When did India and Pakistan emerge as independent nations?

(i) 1947.

(ii) 1950.

(iii) 1945.

(iv) 1952.

Ans: (i) 1947.

3. Which South Asian country became a constitutional monarchy in 2008?

(i) Bhutan.

(ii) Nepal.

(iii) Maldives.

(iv) Bangladesh.

Ans: (i) Bhutan.

4. What is the significance of the year 1996 in South Asian regional cooperation?

(i) Formation of SAARC.

(ii) India and Bangladesh signed the Farakka Treaty.

(iii) First SAARC Summit.

(iv) Nepal became a republic.

Ans: (ii) India and Bangladesh signed the Farakka Treaty.

5. Which country faced a military takeover again under General Yahya Khan?

(i) Bangladesh.

(ii) Pakistan.

(iii) Sri Lanka.

(iv) Nepal.

Ans: (ii) Pakistan.

6. What does SAARC stand for?

(i) South Asian Association for Regional Cooperation.

(ii) South Asia and Regional Cooperation.

(iii) South Asian Alliance for Regional Countries.

(iv) South Asia and Africa Regional Cooperation.

Ans: (i) South Asian Association for Regional Cooperation.

7. Which countries are members of SAARC?

(i) India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Maldives, Afghanistan.

(ii) India, Pakistan, China, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Maldives, Afghanistan.

(iii) India, Bangladesh, Myanmar, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Maldives, Afghanistan.

(iv) India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Myanmar, Afghanistan.

Ans: (i) India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Maldives, Afghanistan.

8. What major event took place in Bangladesh in 1971?

(i) Partition of Bengal.

(ii) Liberation of Bangladesh from Pakistan.

(iii) Formation of SAARC.

(iv) Signing of Indus Waters Treaty.

Ans: (ii) Liberation of Bangladesh from Pakistan.

9. When did Nepal abolish its monarchy and adopt a new constitution?

(i) 2005.

(ii) 2015.

(iii) 2010.

(iv) 2008.

Ans: (ii) 2015.

10. What is the main political conflict in Sri Lanka?

(i) Economic disparity.

(ii) Ethnic conflict between Sinhalese and Tamil communities.

(iii) Border disputes with India.

(iv) Disputes with Maldives.

Ans: (ii) Ethnic conflict between Sinhalese and Tamil communities.

11. Who are the LTTE?

(i) Liberation Tigers of Tamil Eelam.

(ii) Local Tamil Trade Enterprise.

(iii) Lankan Tamil Trade Entity.

(iv) Lanka Tamil Territorial Engagement.

Ans: (i) Liberation Tigers of Tamil Eelam.

12. What is the significance of the Indo-Pak relations cartoon shown in the chapter?

(i) It shows the conflict and cooperation between India and Pakistan.

(ii) It depicts trade relations between South Asia countries.

(iii) It explains the SAARC meeting.

(iv) It shows cultural festivals in South Asia.

Ans: (i) It shows the conflict and cooperation between India and Pakistan.

13. What does SAFTA stand for?

(i) South Asian Free Trade Agreement.

(ii) South Asia Forum for Trade Agreements.

(iii) South Asian Federation of Trade and Agriculture.

(iv) South Asia Free Trade Association.

Ans: (i) South Asian Free Trade Agreement.

14. When was the South Asian Free Trade Agreement (SAFTA) signed?

(i) 1996.

(ii) 2004.

(iii) 2010.

(iv) 2000.

Ans: (ii) 2004.

15. Which countries are mentioned as having territorial disputes and conflicts in South Asia?

(i) India and Pakistan.

(ii) Nepal and Bangladesh.

(iii) Bhutan and Sri Lanka.

(iv) India and Maldives.

Ans: (i) India and Pakistan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

error: Content is protected !!
Scroll to Top