Class 11 Retail Chapter 5 Health and Safety Management Solutions English Medium As Per AHSEC New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 11 Retail Chapter 5 Health and Safety Management Question Answer and select need one. Class 11 Retail Chapter 5 Health and Safety Management Notes Download PDF. AHSEC Class 11 Elective Retail Question Answer English Medium.
Class 11 Retail Chapter 5 Health and Safety Management
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 11 Elective Retail Textual Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 11 Retail Textbook Solutions English Medium for All Chapters, You can practice these here.
Health and Safety Management
Chapter: 5
SESSION 1: HEALTH AND SAFETY REQUIREMENTS |
Check Your Progress |
A. Fill in the blanks:
1. ________________ is a process for managing the prevention of work-related injuries and diseases at the workplace.
Ans: Health and safety program.
2. ______________ is a “state of complete physical, mental, and social well-being, and not merely the absence of disease or infirmity’’.
Ans: Health.
B. Multiple choice questions:
1. Without proper ventilation, air in retail store starts to collect _______________.
(a) Mold.
(b) Fungus.
(c) Bacteria or odour.
(d) All (a), (b) and (c).
Ans: (d) All (a), (b) and (c)
2. A risk assessment examines the _____________ conditions at a workplace.
(a) Uneven flooring.
(b) Spills.
(c) Misplaced boxes.
(d) Hazardous.
Ans: (d) Hazardous.
C. State whether the following are True or False:
1. Employees at the retail store need not be trained to tackle any situation inviting danger.
Ans: False.
2. Ergonomics is the science of matching the retail store’s requirements to the retailer’s capabilities.
Ans: True.
D. Short answer questions:
1. What is health?
Ans: As defined by the World Health Organization (WHO), health is a “state of complete physical, mental, and social well-being, and not merely the absence of disease or infirmity’’.
2. Define safety.
Ans: Safety is the state of being ‘safe’, the condition of being protected from harm or other non desirable outcomes. Regular risk assessments should be conducted at retail stores to identify health and safety problems, and initiate necessary measures to eliminate or mitigate them as far as possible.
3. State the requirements by a retailer for maintaining health and safety standards.
Ans: Following are the factors to keep in mind while undertaking health and safety measures at a retail store:
(a) Abiding by the law: A retailer has to show that he or she is following all safety practices in his retail store.
(b) Risk assessment: A risk assessment examines the hazardous conditions at a workplace to identify risks and implement measures to prevent or reduce the risks.
(c) Safety readiness from expected perils: As per the Health and Safety legislation, it is required to follow health and safety rules.
(d) Ergonomics: It is the science of matching a retail store’s requirements to the retailer’s capabilities. For example, if a retailer hires a weak person to lift heavy boxes for hours on end, there are more chances of risk injury to the employee due to poor ergonomics.
(e) Air quality: Without adequate ventilation, air starts to collect mold, fungus, bacteria or odours in a retail store. Law recommends installing machines that cycle fresh outdoor air and circulate it throughout the store.
(f) Visual inspection of premises: As per the law, it is important to visually inspect the store premises to ensure no hazards are visible, which include uneven flooring, spills and misplaced boxes.
(g) Crime: The retailer should install a surveillance camera in different parts of the store for safety purposes. Hiring a guard may also help monitor the store.
(h) Training: Employees of the retail store should be trained to tackle any situation inviting danger.
(i) Insurance: The retailer must get the retail store insured.
4. Discuss ways to encourage colleagues to follow health and safety norms.
Ans: Following are the ways to encourage colleagues to follow the health and safety norms:
(a) Create a plan: An employer should identify hazards at the workplace and take steps to minimise them, develop a safety plan and tell all colleagues to ensure their safety and what is expected from them.
(b) Workplace inspection: Colleagues get encouraged if equipment and tools are checked and the workplace is inspected on a regular basis. They take safety practices seriously.
(c) Training: All employees should be trained adequately and encouraged to follow health and safety practices.
(d) Supervision: Supervision is required to ensure that all colleagues perform their job properly and safely. They should understand that if they do not follow instructions, they will not only endanger their safety but also be held liable for an incident, which could have serious consequences.
(e) Informal communication: Meet the staff and colleagues regularly and encourage them to share health and safety ideas for improving safety at the workplace.
(f) Discharge health and safety responsibilities at workplace: The retailer should try to integrate health and safety with all work process at the workplace, and provide guidelines that define the health, safety and security measures, as well as, the required action and responsibility for execution with the vision of an injury-free organisation.
E. Check your performance:
1. Demonstrate practices for maintaining health and safety conditions at a retail store.
Ans: Following practices help maintain health and safety conditions at a retail store:
(i) Ensure that only authorised and trained workers operate tools and equipment or hazardous chemicals.
(ii) Ensure that equipment and materials are properly handled, stored and maintained correctly.
(iii) Enforce health and safety requirements.
(iv) Train and check that your work is being done safely.
(v) Inspect the workplace for hazards.
(vi) Follow the health and safety requirements as per the job.
(vii) Ask for training before you begin work.
(viii) Immediately report any injury to a first aid attendant or supervisor.
(ix) Take the initiative and correct unsafe conditions immediately.
(x) Make suggestions to improve health and safety standards.
2. List the steps of health and safety requirements laid down by the retailer and law.
Ans: Following are the factors to keep in mind while undertaking health and safety measures at a retail store:
(a) Abiding by the law: A retailer has to show that he or she is following all safety practices in his retail store.
(b) Risk assessment: A risk assessment examines the hazardous conditions at a workplace to identify risks and implement measures to prevent or reduce the risks.
(c) Safety readiness from expected perils: As per the Health and Safety legislation, it is required to follow health and safety rules.
(d) Ergonomics: It is the science of matching a retail store’s requirements to the retailer’s capabilities. For example, if a retailer hires a weak person to lift heavy boxes for hours on end, there are more chances of risk injury to the employee due to poor ergonomics.
(e) Air quality: Without adequate ventilation, air starts to collect mold, fungus, bacteria or odours in a retail store. Law recommends installing machines that cycle fresh outdoor air and circulates it throughout the store.
(f) Visual inspection of premises: As per the law, it is important to visually inspect the store premises to ensure no hazards are visible, which include uneven flooring, spills and misplaced boxes.
(g) Crime: The retailer should install a surveillance camera in different parts of the store for safety purposes. Hiring a guard may also help monitor the store.
(h) Training: Employees of the retail store should be trained to tackle any situation inviting danger.
(i) Insurance: The retailer must get the retail store insured.
3. List the ways to encourage colleagues to follow health and safety norms.
Ans: Following are the ways to encourage colleagues to follow the health and safety norms:
(a) Create a plan: An employer should identify hazards at the workplace and take steps to minimise them, develop a safety plan and tell all colleagues to ensure their safety and what is expected from them.
(b) Workplace inspection: Colleagues get encouraged if equipment and tools are checked and the workplace is inspected on a regular basis. They take safety practices seriously.
(c) Training: All employees should be trained adequately and encouraged to follow health and safety practices.
(d) Supervision: Supervision is required to ensure that all colleagues perform their job properly and safely. They should understand that if they do not follow instructions, they will not only endanger their safety but also be held liable for an incident, which could have serious consequences.
(e) Informal communication: Meet the staff and colleagues regularly and encourage them to share health and safety ideas for improving safety at the workplace.
(f) Discharge health and safety responsibilities at workplace: The retailer should try to integrate health and safety with all work process at the workplace, and provide guidelines that define the health, safety and security measures, as well as, the required action and responsibility for execution with the vision of an injury-free organisation.
SESSION 2: EQUIPMENT AND MATERIAL |
Check Your Progress |
A. Fill in the blanks:
1. ___________________ may disrupt retail business operations.
Ans: Emergencies.
2. A __________________ is a device that senses smoke, typically as an indicator of fire.
Ans: Smoke detector.
B. Multiple choice questions:
1. Risks which turn into emergencies at a retail store include ________________.
(a) Uneven flooring.
(b) Spills.
(c) Misplaced boxes.
(d) All (a)smoke detector, (b) and (c).
Ans: (d) All (a)smoke detector, (b) and (c).
2. Contact with electrical equipment can cause __________________.
(a) Shock.
(b) Trip.
(c) Slip.
(d) None of the above.
Ans: (a) Shock.
3. _______________ is a type of equipment and material used in retail stores for health and safety.
(a) Knife.
(b) First aid kit.
(c) Hammer.
(d) Bat.
Ans: (b) First aid kit.
C. State whether the following are True or False:
1. There can be a number of unforeseen situations that never are potential threats.
Ans: True.
2. Quick action cannot prevent a small fire from becoming uncontrollable.
Ans: False.
D. Match the columns:
Column A | Column B |
1. Smoke detector | (A) Used for small injuries. |
2. Fire extinguishers | (B) Kept as a word of caution. |
3. First aid kit | (C) Used for preventing and extinguishing small fires. |
4. Markers | (D) Used for protecting from harm. |
5. Personal protective equipment | (E) Detects smoke or fire. |
Ans:
Column A | Column B |
1. Smoke detector | (E) Detects smoke or fire. |
2. Fire extinguishers | (C) Used for preventing and extinguishing small fires. |
3. First aid kit | (A) Used for small injuries. |
4. Markers | (B) Kept as a word of caution. |
5. Personal protective equipment | (D) Used for protecting from harm. |
E. Short answer questions:
1. Discuss the various types of risk in a retail organisation.
Ans: Risk for retail stores:
There can be a number of unforeseen situations, which may pose potential threats for a workplace and workers at a retail store. These are called ‘risks’, which if not handled properly, can turn into emergencies. Emergencies can be natural or manmade. These include events, such as climbing accidents, electrocution, road and fire accidents, machine injuries, etc. An emergency can cause physical or environmental damage. It can also disrupt retail business operations.
Types of potential risks at a retail store: Slips, trips and falls, lifting and carrying heavy loads, and standing for long periods of time are some of the ways that may injure retail workers at work.
(a) Risk of musculoskeletal injuries (sprains and strains):
Lifting, carrying, pushing or pulling heavy loads can put workers at risk of serious injury. Workers are at risk from lifting and carrying injuries, particularly when a load is too heavy, it is difficult to grasp. When handling heavy loads, the physical effort is strenuous and the workers are required to bend and twist. Injuries and conditions can include muscle sprains and strains, injuries to muscles, ligaments, intervertebral discs and other structures in the back, and injuries to soft tissues, such as nerves, ligaments and tendons in the wrists, arms, shoulders, neck or legs.
(b) Risk while using power tools and equipment: The employee may be required to use power tools if he or she works in a hardware store or a business, such as a bicycle or furniture shop where his or her job involves assembling products. Power tools can be extremely dangerous if not used correctly. Common accidents associated with power tools include abrasions, cuts, lacerations, amputations, burns, electrocution and broken bones.
Some other risks which turn into emergencies at retail store include:
(i) Gas leaks.
(ii) Explosions.
(iii) Snake bite or poisoning.
(iv) Electrocution.
(v) Equipment failure.
(vi) Emergencies requiring evacuation.
(vii) Hazardous substances and chemical spills.
(viii) Internal emergencies.
(ix) Serious injury events or medical emergencies.
(x) Bomb threats.
(xi) Hostage situations or terrorism.
Risk assessment is the keystone for effective management of health and safety.
2. Explain the various types of equipment and material used to deal with risks.
Ans: Following are the types of equipment and material used in retail stores for health and safety:
(a) First aid kit: It is the basic thing required when an injury occurs with employees at a retail store.
(b) Equipment for preventing and extinguishing small fires: Many things, including heating systems, discarded cigarettes, electric appliances, poor housekeeping or improper storage of chemicals can start fires. Quick action can prevent a small fire from becoming uncontrollable. Fire extinguishers are commonly used at retail stores. It must be available and the retail staff should be trained how to use it. They must be of the correct type for the hazard:
Type A – For combustibles.
Type B – For flammable or combustible liquids.
Type C – For electrical equipment .
Type ABC – For general fires.
(c) Smoke detector: A smoke detector is a device that senses smoke, typically as an indicator of fire. Commercial security devices issue a signal to a fire alarm control panel as part of a fire alarm system.
(d) Floor markers: Floor marking is the process of using visual cues, such as lines, shapes, and signs on floors to make a space easier for people to navigate. These cues divide spaces, highlight hazards, outline workstations and storage locations, and convey important safety or instructional information. Floor markers are often part of a larger visual communication system that includes wall signs and labels like ‘Caution Wet Floor’.
(e) Personal protective equipment: Employers have duties concerning the provision and use of personal protective equipment at work. PPE protects users against health or safety risks at work. It can include items, such as safety helmets, gloves, eye protection gear, high-visibility clothing, safety footwear and safety harnesses. It also includes respiratory protective equipment (RPE).
3. How should a retailer deal with risk?
Ans: Dealing with risks at retail outlets Occupational Health and Safety (OHS) is an area concerned with protecting the safety, health and welfare of people engaged in work or employment.
Following are the actions to deal with health and safety risks at retail stores:
(a) Training: The retailer must train employees on how to use personal protective equipments.
(b) Written certification: It is given to employees as a proof upon acquiring formal training required to deal with risks. The certificate contains:
(i) Name of employee trained.
(ii) Date(s) of training.
(iii) Subject of the certification.
(c) First aid: In case of health emergency at the workplace, the injured person should be given immediate attention and first aid before medical help arrives.
(d) Avoiding electrical hazards: To deal with electrical hazards, the retail workers should inspect the wiring. All electric boxes should be covered. All switch boxes and circuits should be labelled.
(e) Avoiding musculoskeletal injuries: To deal with musculoskeletal injuries (sprains and strains), it is advised that employees should avoid long periods of repetitive movement, take micro breaks and change positions. They should avoid awkward positions and use an adjustable chair.
(f) Avoiding risks related to lifting: For preventing injury due to lifting, it is suggested that retail workers lift smaller loads, by planning and adjusting weight distribution ahead of time.
(g) Avoiding the risk of slipping: To avoid slips, it is advised to wear fitting, non-slippery footwear. The walkways and work areas should be clear of boxes and other material. Any spill should be reported to the person responsible for getting it cleaned and placing a floor marker till it is cleaned.
(h) Avoiding the risk of falling: To avoid risks related to falling from a height, it is recommended to use a stepladder rather than crate to reach items placed at a height.
(i) Avoiding risk related to power tools: To avoid risks related to any tool or equipment, if it is operating, it is recommended not to walk until it comes to a complete stop.
(j) Avoiding risk of shoplifting and robbery: It is always advised to put all equipment related to security and surveillance in place and make sure that notices are placed. The store must be well lit, and a check must be kept on anyone who may be watching the store or loitering in or around it. Keeping a security guard will help avoid the risk of robbery and shoplifting.
(k) Safety data sheets: To avoid all other risks the retailers must hand out safety data sheets to their staff or put those on the notice board.
F. Check your performance:
1. Demonstrate the usefulness of various safety accessories used in a store.
Ans: Various types of safety accessories are used in retail stores to protect workers and customers from health and safety risks.
Their usefulness is as follows:
(i) First Aid Kit: It is the basic thing required when an injury occurs with employees at a retail store.
(ii) Fire Extinguishers: These are used for preventing and extinguishing small fires caused by flammable materials, liquids, or electrical faults.
(iii) Smoke detector: A smoke detector is a device that senses smoke, typically as an indicator of fire. Commercial security devices issue a signal to a fire alarm control panel as part of a fire alarm system.
(iv) Floor markers: Floor marking is the process of using visual cues, such as lines, shapes, and signs on floors to make a space easier for people to navigate. These cues divide spaces, highlight hazards, outline workstations and storage locations, and convey important safety or instructional information. Floor markers are often part of a larger visual communication system that includes wall signs and labels like ‘Caution Wet Floor’.
(v) Personal protective equipment: Employers have duties concerning the provision and use of personal protective equipment (PPE) at work. PPE protects users against health or safety risks at work. It can include items, such as safety helmets, gloves, eye protection gear, high-visibility clothing, safety footwear and safety harnesses. It also includes respiratory protective equipment (RPE).
2. How to select equipment for common safety and health concerns and problems in given situation.
Ans: To select equipment for safety and health concerns, the following guidelines should be followed:
(a) First aid kit: It is the basic thing required when an injury occurs with employees at a retail store.
(b) Equipment for preventing and extinguishing small fires: Many things, including heating system, discarded cigarettes, electric appliances, poor housekeeping or improper storage of chemicals can start fires. Quick action can prevent a small fire from becoming uncontrollable. Fire extinguishers are commonly used at retail stores. It must be available and the retail staff should be trained how to use it.
They must be of the correct type for the hazard:
Type A – For combustibles.
Type B – For flammable or combustible liquids.
Type C – For electrical equipment.
Type ABC – For general fires.
(c) Smoke detector: A smoke detector is a device that senses smoke, typically as an indicator of fire. Commercial security devices issue a signal to a fire alarm control panel as part of a fire alarm system.
(d) Floor markers: Floor marking is the process of using visual cues, such as lines, shapes, and signs on floors to make a space easier for people to navigate. These cues divide spaces, highlight hazards, outline workstations and storage locations, and convey important safety or instructional information. Floor markers are often part of a larger visual communication system that includes wall signs and labels like ‘Caution Wet Floor’.
(e) Personal protective equipment: Employers have duties concerning the provision and use of personal protective equipment (PPE) at work. PPE protects users against health or safety risks at work. It can include items, such as safety helmets, gloves, eye protection gear, high-visibility clothing, safety footwear and safety harnesses. It also includes respiratory protective equipment (RPE).
SESSION 3: DEALING WITH ACCIDENTS AND EMERGENCIES |
Check Your Progress |
A. Fill in the blanks:
1. Unexpected fire accidents may take place owing to power _______________.
Ans: Short-circuit.
2. _______________ refer to a dangerous situation, such as an accident.
Ans: Emergencies.
3. Accidents may lead to emergencies and need immediate _________________ of the retailer.
Ans: Attention.
4. The retailer is expected to take __________________ steps in emergency conditions.
Ans: Remedial.
5. Emergency situations are ___________________.
Ans: Unavoidable.
B. Multiple choice questions:
1. Extreme environmental conditions include ______________.
(a) Summer heat.
(b) Cold.
(c) Wet.
(d) All (a), (b) and (c).
Ans: (d) All (a), (b) and (c).
2. Which of the following is an emergency condition in retail outlets?
(a) Electrocution.
(b) Slip down.
(c) Equipment failure.
(d) All of the above.
Ans: (d) All of the above.
3. To deal with an accident it is important to instantly _____________.
(a) Develop an initial plan.
(b) Declare holiday.
(c) Send letters.
(d) None of the above.
Ans: (a) Develop an initial plan.
4. Emergency conditions in retail include _________________.
(a) Explosion.
(b) Insect bite.
(c) Rat menace.
(d) All of the above.
Ans: (d) All of the above.
C. State whether the following are True or False:
1. An accident, which takes place in retail stores, may lead to an emergency.
Ans: True.
2. A sales associate should protect himself or herself and the injured person from fire, explosions or other hazards.
Ans: True.
3. During an emergency, local officials order to evacuate premises.
Ans: False.
D. Short answer questions:
1. What are accidents?
Ans: Accidents are injuries that result from several different types of dangerous situations in retail stores.
They can occur due to reasons like:
(i) Leaky ceilings causing wet floors,
(ii) Narrow walkways,
(iii) Uneven floor conditions,
(iv) Unexpected fires due to power short-circuits.
Retail stores are prone to accidents, which can be hazardous to customers and employees. Therefore, retailers must take necessary precautions to avoid such accidents.
2. How are accidents in retail dealt with?
Ans: Injuries can be the result of several different types of dangerous situations in retail stores. However, if an accident occurs at the retail store, the incident must be recorded in the ‘accident book’, if required as per the rules of the store. The management may need to check such records to grant sick or accident pay.
Accidents can be dealt with by:
(i) Developing an initial plan.
(ii) Calling for help.
(iii) Contacting the doctor.
(iv) Changing the layout of facility/store.
(v) Updating emergency procedures.
3. How to recognise when evacuation procedure starts?
Ans: A retailer wishes no emergency or disaster takes place in retail store. Accidents and emergencies can occur with anyone, anytime and anywhere. A disorganised mass departure or evacuation results in injury and property damage. That is why, when developing and following emergency action plan.
keep the following points in mind:
(i) Conditions in mass departure.
(ii) A clear chain of command in the store.
(iii) At many places, an ‘evacuation warden’ is there to assist others in evacuating and to account for personnel.
(iv) Specific evacuation procedures, including routes and exits, are posted at accessible points for all employees.
(v) Procedures for assisting staff with disabilities.
(vi) Retail staff must be capable enough to recognise when evacuating themselves.
4. Discuss the company procedure for evacuation.
Ans: The retailer procedures for evacuation include the following points:
(i) During emergency, local officials order to evacuate the premises. In some cases, they may instruct all employees to switch off water, gas and electricity supply points.
(ii) If there is an alarm, listen attentively and follow whatever official orders are received.
(iii) In other cases, a specially designated person within the store should be responsible for making the decision to evacuate or shut down operations.
(iv) Protecting the health and safety of the retail staff and customers.
(v) In case of a fire, immediately evacuate to a predetermined safe area.
(vi) Assessing a situation to determine whether an emergency exists.
(vii) Supervising all efforts, including evacuating personnel.
(viii) Coordinating with emergency services like medical and fire departments and inform them when necessary.
(ix) Shutdown of plant operations directly.
E. Check your performance:
1. Demonstrate how to deal with irate customers.
Ans: (i) Say Sorry: Always say “I am sorry” to the angry customer. Say sorry in a polite and personal way.
(ii) Show Understanding: Show that you understand the customer’s problem. You can say simple things like “I understand how you feel” to make them feel better.
(iii) Take Responsibility: Say that you are ready to help solve their problem, even if it is not your mistake.
(iv) Try to Solve the Problem: Try your best to fix the problem. Give a replacement or other help if needed. Some customers may still stay angry, but you should keep trying to help.
2. Prepare a chart on company procedures for evacuation.
Ans:
Step no | Procedures |
(i) | Local officials may order evacuation and ask to switch off water, gas, and electricity supply points. |
(ii) | On hearing an alarm, employees should listen attentively and follow official orders. |
(iii) | A designated person within the store should decide about evacuation or shutdown. |
(iv) | Focus on protecting the health and safety of retail staff and customers. |
(v) | In case of fire, evacuate immediately to a predetermined safe area. |
(vi) | Assess whether an emergency exists. |
(vii) | Supervise all evacuation efforts. |
(viii) | Coordinate with emergency services like fire brigade and medical staff. |
(ix) | Shut down plant operations if necessary. |
SESSION 4: REPORTING ACCIDENTS AND EMERGENCIES |
Check Your Progress |
A. Fill in the blanks:
1. ________________ and recording of accidents and emergencies are legal
requirements for a retail store.
Ans: Reporting .
2. _________________ is used to reduce the seriousness of an injury.
Ans: First aid kit.
3. _________________ danger area to avoid risk of harming others and then attend emergency cases.
Ans: Evacuate.
B. State whether the following are True or False:
1. Fire extinguishers should be used as per their operating procedures.
Ans: True.
2. Competent people who are trained to meet the emergencies need not be alerted.
Ans: False.
C. Match the columns:
Column A | Column B |
1. First aid | (A) Cause serious injuries to workers. |
2. Emergency equipment | (B) Reduce the seriousness of the injury. |
3. Work-related accidents | (C) Trained to meet the emergencies. |
4. Warning alarms | (D) Fire extinguishers. |
5. Competent people | (E) Activated to alert the staff and customers in the store. |
Ans:
Column A | Column B |
1. First aid | (B) Reduce the seriousness of the injury. |
2. Emergency equipment | (D) Fire extinguishers. |
3. Work-related accidents | (A) Cause serious injuries to workers. |
4. Warning alarms | (E) Activated to alert the staff and customers in the store. |
5. Competent people | (C) Trained to meet the emergencies. |
D. Short answer questions:
1. What is the meaning of reporting?
Ans: Reporting and recording of accidents and emergencies are legal requirements for a retail store. The retail store must, therefore, notify the relevant local authority of work-related deaths or certain work related injuries.
Reporting involves:
(i) Instructing employees to call the police, fire or medical emergencies.
(ii) Listing emergency phone numbers and asking the employees to report all non-emergency issues also.
(iii) Posting emergency phone numbers on the notice board at retail stores.
(iv) Information about accidents and ill health.
(v) Developing solutions for potential risks.
2. Discuss the retailer procedures for dealing with accidents and emergencies.
Ans: Normally, the retailers have to follow the following procedures when an emergency and accidents situations arise:
(i) First aid should be made available to reduce the seriousness of injury.
(ii) Notify accidents or emergencies to the store supervisor.
(iii) Restrict entry in the danger zone to avoid risk of harming others.
(iv) Warning alarms should be activated to alert the staff and customers in the store.
(v) Fire extinguishers should be used as per their operating procedures.
(vi) Concerned officials like ambulance, fire brigade and police should be informed about emergencies and accidents.
(vii) Call the emergency services and guide them to reach the retailer’s premises.
(viii) Make use of emergency lighting and exit doors to reach a place of safety.
(ix) Alert people who are trained to meet emergencies.
3. What is the system of reporting accidents and emergencies to the right person?
Ans: It is important to report to the relevant enforcing authority— employers, or in certain circumstances, others who control or manage the premises and keep records — of injuries, accidents and emergencies about:
(i) Work-related deaths.
(ii) Work-related accidents which cause injuries to the retail staff.
(iii) Injuries to customers in a retail store.
In this way, accidents and emergencies are reported in a retail store.
E. Check your performance:
1. Demonstrate the procedure to deal with accidents and emergencies.
Ans: the procedure to deal with accidents and emergencies are as under:
(i) First aid should be made available to reduce the seriousness of injury.
(ii) Notify accidents or emergencies to the store supervisor.
(iii) Restrict entry in the danger zone to avoid risk of harming others.
(iv) Warning alarms should be activated to alert the staff and customers in the store.
(v) Fire extinguishers should be used as per their operating procedures.
(vi) Concerned officials like ambulance, fire brigade and police should be informed about emergencies and accidents.
(vii) Call the emergency services and guide them to reach the retailer’s premises.
(viii) Make use of emergency lighting and exit doors to reach a place of safety.
(ix) Alert people who are trained to meet emergencies.
2. Perform a role-play on reporting accidents and emergencies to the right persons.
Ans: Students do it by yourself.

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.