Class 11 Biology MCQ Chapter 17 Locomotion and Movement

Class 11 Biology MCQ Chapter 17 Locomotion and Movement Solutions, HS 1st year Biology MCQ Solutions, Class 11 Biology MCQ Chapter 17 Locomotion and Movement Question Answer in English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapter NCERT Board Class 11 Biology Objective Type Solutions and select needs one.

Class 11 Biology MCQ Chapter 17 Locomotion and Movement

Also, you can read the AHSEC book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per AHSEC (CBSE) Book guidelines. NCERT Class 11 Biology Multiple Choice Question Answer. These solutions are part of AHSEC All Subject Solutions. Here we have given AHSEC HS First Year Biology MCQ Solutions in English Medium for All Subject, You can practice these here.

Locomotion and Movement

Chapter – 17

UNIT – (V) HUMAN PHYSIOLOGY
MCQ

1. The human skull is made up of 22 bones, the cranium and the facial bones.

(a) 10,12

(b) 14, 8

(c) 12,10

(d) 8, 14

Ans: (a) 10,12

2. A motor neuron stimulates a muscle fiber at ____________.

(a) The sarcoplasmic reticulum.

(b) The myofibril.

(c) The transverse tubules.

(d) The neuromuscular junction.

Ans: (d) The neuromuscular junction.

3. Humans have the most prominent sesamoid bone, the _____________.

(a) Pelvis.

(b) Femur.

(c ) Ulna.

(d) Patella.

Ans: (d) Patella.

4. The skull’s ______________ is the only part that can move.

(a) Nasal Conchae.

(b) Mandible.

(c) Vomer.

(d) Maxilla.

Ans: (b) Mandible.

5. Skeletal muscle bundles are held together by a standard connective tissue layer called.

(a) Perimysium.

(b) Endomysium.

(c ) Fascia.

(d) Aponeurosis.

Ans: (c) Fascia.

6. What is the incorrect set of antagonistic muscles?

(a) Flexor – Relaxor.

(b) Abductor – Adductor.

(c) Pronator – Supinator.

(d) Levator – Depressor.

Ans: (a) Flexor – Relaxor.

7. All of the following lengths are reduced during muscle contraction except for:

(a) H-Zone.

(b) A-Band.

(c) Band.

(d) Sacromere.

Ans: (b) A-Band.

8. The clavicle is articulated with the:

(a) Xiphoid process of the sternum.

(b) Acromion of the scapula.

(c) The glenoid cavity of the scapula.

(d) Head of the humerus.

Ans: (b) Acromion of the scapula.

9. In sustained muscle contractions, there is a lack of relaxation between successive stimuli known as ____________.

(a) Fatigue.

(b) Tonus.

(c) Tetanus.

(d) Spasm.

Ans: (c) Tetanus.

10. A motor neuron stimulates a muscle fiber at ____________.

(a) The sarcoplasmic reticulum.

(b) The myofibril.

(c) The transverse tubules.

(d) The neuromuscular junction.

Ans: (d) The neuromuscular junction.

11. The pivot joint between the atlas and the axis is a type of:

(a) Fibrous joint.

(b) Synovial joint.

(c) Saddle joint.

(d) Cartilaginous joint.

Ans: (b) Synovial joint.

12. Which protein blocks myosin-binding sites on actin in a relaxed muscle?

(a) Troponin.

(b) Tropomyosin.

(c) Actin.

(d) Myosin.

Ans: (b) Tropomyosin.

13. Which type of joint is found between the first two vertebrae?

(a) Saddle joint.

(b) Ball and socket joint.

(c) Pivot joint.

(d) Hinge joint.

Ans: (c) Pivot joint.

14. What is the term for a muscle that decreases the angle between two bones?

(a) Extensor.

(b) Flexor.

(c) Abductor.

(d) Adductor.

Ans: (b) Flexor.

15. Which connective tissue covers muscle fiber?

(a) Epimysium.

(b) Perimysium.

(c) Endomysium.

(d) Myomysium.

Ans: (c) Endomysium.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top