NCERT Class 12 Biology Chapter 4 Reproductive Health

NCERT Class 12 Biology Chapter 4 Reproductive Health Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 12 Biology Chapter 4 Reproductive Health and select need one. NCERT Class 12 Biology Chapter 4 Reproductive Health Question Answers Download PDF. NCERT Biology Class 12 Solutions.

NCERT Class 12 Biology Chapter 4 Reproductive Health

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 12 Biology Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 12 Biology Chapter 4 Reproductive Health Notes, NCERT Class 12 Biology Textbook Solutions for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 4

BIOLOGY

UNIT – I REPRODUCTION

TEXT BOOK QUESTIONS ANSWERS

Q. 1. What do you think is the significance of reproductive health in a Society?

Ans: Significance of reproductive health is society is to aware people about aspects of reproduction and to create reproductively healthy society.

Q. 2. Suggest the aspects of reproductive health which need to be given special attention in the present scenario.

Ans: The aspects which need to be given special attention in the present scenario are:

(i) Counselling and creating awareness among people about various aspects of reproductive health like sexually transmitted diseases, contraceptive methods, care of pregnant mothers, adolescence related changes etc.

(ii) Providing support and medical facilities during pregnancy, STDs, abortions, contraceptives, infertility, etc.

Q. 3. Is sex education necessary in schools? Why?

Ans: Yes, Introduction of sex education in schools is necessary. It will provide right information to youth about various aspects of reproductive health like reproductive organs, puberty, and adolescence related changes, safe sexual practices, sexually transmitted diseases, etc. It will also protect them from the myths and misconceptions about various sex related issues, sex abuses.

Q. 4. Do you think that reproductive health in our country has improved in the past 50 years? If yes, mention such areas of improvement. 

Ans: Yes, the reproductive health has tremendously improved in India in the last 50 years.

The areas of improvement are as follows: 

(i) National immunization programme has decreased the infant mortality rate. 

(ii) Post natal care has decreased Maternal and infant mortality rate.

(iii) Family planning.

(iv) Use of contraceptive has decreased the rate of sexually transmitted diseases and unwanted pregnancies.

Q. 5. What are the suggested reasons for population explosion?

Ans: It is because of decreased death rate and increased birth rate. It has occurred due to control of diseases, awareness and education, improvement in medical facilities.

Q. 6. Is the use of contraceptives justified? Give reasons.

Ans: Yes, the use of contraceptives is absolutely justified because it helps to regulate the population growth. Contraceptives are also advised to reduce unwanted pregnancies..

Q. 7. Removal of gonads cannot be considered as contraceptive option. Why?

Ans: Removal of gonads cannot be a contraceptive option because it causes infertility and makes person sterile.

Q. 8. Amniocentesis for sex determina- tion is banned in our country. Is this ban necessary? Comment.

Ans: This ban is necessary to check female foeticide. 

Q. 9. Suggest some methods to assist infertile couples to have children. 

Ans: Method to assist infertile couples are:

(i) IVF.

(ii) Test tube babies.

(iii) Gamete Intra fallopian transfer (GIFT).

(iv) Intra Cytoplasmic sperm injection (ICSI).

Q. 10. What are the measures one has to take to prevent from contracting STDs?

Ans: Following measures has to be taken: 

(i) Creating awareness.

(ii) Use of barrier contraceptives like condoms during sexual intercourse. 

(iii) Sex with unknown partners or multiple partners should be avoided. 

(iv) Consult Specialists immediately for early detection and cure of disease. 

Q. 11. State True/False:

(a) Abortions could happen spontaneously too.

Ans: True.

(b) Infertility is defined as the inability to produce a viable offspring and is always due to abnormalities/defects in the female partner.

Ans: False.

(c) Complete lactation could help as a natural method of contraception. 

Ans: True.

(d) Creating awareness about sex related aspects is an effective method to improve reproductive health of the people.

Ans: True. 

Q. 12. Correct the following statements:

(a) Surgical methods of contraception prevent gamete formation.

Ans: Surgical methods of contracep-tion prevent conception. 

(b) All sexually transmitted diseases are completely curable.

Ans: All sexually transmitted diseases are not completely curable. 

(c) Oral pills are very popular contraceptives among the urban women.

Ans: Oral pills are very popular contraceptives among the urban women.

(d) In ET techniques, embryos are always transferred into the uterus.

Ans: In E.T. techniques, embryos are always transferred into genital tract of female.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top