NCERT Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of The Earth

NCERT Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of The Earth Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of The Earth and select need one. NCERT Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of The Earth Question Answers Download PDF. NCERT Geography Class 11 Solutions.

NCERT Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of The Earth

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 11 Geography Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 11 Geography Part I: Fundamentals of Physical Geography, Part II: Indian: Physical Environment, Part III: Practical Work in Geography. NCERT Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of The Earth Notes, NCERT Class 11 Geography Textbook Solutions for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 2

GEOGRAPY [ PART – I ]

TEXTUAL QUESTIONS ANSWERS

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

1. The great philosopher Immanuel Kant-belonged to

(a) Greece.

(b) Germany.

(c) France.

(d) England.

Ans. (b) Germany.

2. Nebular hypothesis was proposed by:

(a) Immanuel Kant.

(b) Aristotle.

(c) Sir James Jaffrey.

(d) Ptolemy.

Ans. (a) Immanuel Kant.

3. Collision hypothesis was hypothesized by:

(a) Sir James Jeffrey.

(b) Kant.

(c) Ptolemy.

(d) None of them.

Ans. (a) Sir James Jeffrey.

4. Our galaxy is:

(a) Meteors.

(b) Milky Way.

(c) Protostar.

(d) None.

Ans. (b) Milky Way.

5. Heterogeneous accretion hypothesis was related to:

(a) Birth of solar system.

(b) Origin of the earth.

(c) Origin of the moon.

(d) None of them.

Ans. (b) Origin of the earth.

6. Which one of the following figures represents the age of the earth?

(a) 4.6 million years.

(b) 13.7 billion years.

(c) 4.6 billion years.

(d) 13.7 trillion years.

Ans. (c) 4.6 billion years.

7. Which one of the following has the longest duration?

(a) Eons.

(b) Period.

(c) Era.

(d) Epoch.

Ans. (a) Eons.

8. Which one of the following is not related to the formation or modification of the present atmosphere?

(a) Solar winds.

(b) Differentiation.

(c) Degassing.

(d) Photosynthesis.

Ans. (b) Differentiation.

9. Which one of the following represents the inner planets:

(a) Planets between the sun and the earth.

(b) Planets between the sun and the belt of asteroids.

(c) Planets in gaseous states.

(d) Planets without satellite(s).

Ans. (b) Planets between the sun and the belt of asteroids.

10. Life on the earth appeared around how many years before the present?

(a) 13.7 billion.

(b) 3.8 million.

(c) 4.6 billion.

(d) 3.8 billion.

Ans. (d) 3.8 billion.

11. The oceans were formed within _____________ from the formation of the earth.

(a) 500 million years ago.

(b) 300 million years ago.

(c) 400 million years ago.

(d) 200 million years ago.

Ans. (a) 500 million years ago.

12. Which one of the following is not related to the formation or modification of the present atmosphere?

(a) Solar winds.

(b) Differentiation.

(c) Degassing.

(d) Photosynthesis.

Ans. (b) Differentiation.

13. Why are the terrestrial planets rocky?

(a) These planets are smaller.

(b) They could not hold the escaping gases.

(c) Both a and b.

(d) None of these.

Ans. (c) Both a and b.

14. The terrestrial planets were formed in the close vicinity of the

(a) Parent star.

(b) Asteroids.

(c) Escaping gases.

(d) Outer planets.

Ans. (a) Parent star.

15. Which one of the following has the longest duration?

(a) Eons.

(b) Period.

(c) Era.

(d) Epoch.

Ans. (a) Eons.

16. Firstly life on the earth was originated in

(a) Water.

(b) Air.

(c) Plain land.

(d) Mountains.

Ans. (a) Water.

17. Which of the following is the wrong statement in relation to terrestrial planets?

(a) They are formed at quite a distant location.

(b) They have low gravitational pull.

(c) They could not hold the escaping gases.

(d) They are made up of rocks and metal, and have relatively high densities.

Ans. (a) They are formed at quite a distant location.

18. Water vapours and gases in the atmosphere were contributed by

(a) magnetism.

(b) seismic activities.

(c) volcanism.

(d) tectonic activity.

Ans. (c) volcanism.

19. Which one of the following experts gave the nebular hypothesis?

(a) Immunal Kant.

(b) Lalpace.

(c) Chamberlain.

(d) Moulton.

Ans. (b) Lalpace.

20. What is the diameter of Galaxies?

(a) Between 80 thousands to 1,50,000 light years.

(b) Between 70 thousands to 1,30,000 light years.

(c) Between 50 thousands to 1,10,000 light years.

(d) Between 30 thousands to 1,20,000 light years.

Ans. (a) Between 80 thousands to 1,50,000 light years.

21. Fossils are

(a) remains of plants and animals in the rocks.

(b) the old rocks.

(c) the old books related to the origin of the earth.

(d) the dust particles.

Ans. (a) remains of plants and animals in the rocks.

22. The inner planets mean

(a) Planets between the sun and the earth.

(b) Planets between the sun and the belt of asteroids.

(c) Planets in gaseous state.

(d) Planets without satellites.

Ans. (b) Planets between the sun and the belt of asteroids.

23. What is the distance between the Earth and the Sun?

(a) 149.6 Millions kms.

(b) 15.98 Millions kms.

(c) 169.34 Millions kms.

(d) 179.67 Millions kms.

Ans. (a) 149.6 Millions kms.

24. Expansion of universe means

(a) increase in the number of stars.

(b) increase in space between the galaxies.

(c) discovery of new celestial bodies.

(d) increase in the speed of rotation of planets.

Ans. (b) increase in space between the galaxies.

25. Which one of the following experts gave the Collision Hypothesis?

(a) Immunal Kant.

(b) Lalpace.

(c) Chamberlain.

(d) Sir James and Harold Jeffrey.

Ans. (d) Sir James and Harold Jeffrey.

26. Who suggested that the earth and the moon formed a single rapidly rotating body?

(a) Sir George.

(b) Sir Chamberlain.

(c) Sir Moulton.

(d) None of these.

Ans. (a) Sir George.

27. Why are the terrestrial planets rocky?

(a) These planets are smaller.

(b) They could not hold the escaping gases.

(c) Both a and b.

(d) None of these.

Ans. (c) Both a and b.

28. Big-Bang theory was postulated by

(a) Georges Lemaitre.

(b) Edwin Hubble.

(c) Schmidt.

(d) Wegener.

Ans. (a) Georges Lemaitre.

29. The wrong statement in relation to terrestrial planets is 

(a) they are formed at quite a distant location.

(b) they have low gravitational pull.

(c) they could not hold the escaping gases.

(d) they are made up of rocks and metal, and have relatively high densities.

Ans. (a) they are formed at quite a distant location.

30. Stalactites and stalagmites are the depositional features related to which type of landforms?

(a) Karst topography.

(b) Glaciers.

(c) Running Water.

(d) Ocean Currents.

Ans. (a) Karst topography.

31. The wrong statement in relation to terrestrial planets is

(a) they are formed at quite a distant location.

(b) they have low gravitational pull.

(c) they could not hold the escaping gases.

(d) they are made up of rocks and metal, and have relatively high densities.

Ans. (a) they are formed at quite a distant location.

32. Consider the following statements regarding the characteristics of Terrestrial Planets?

1. The terrestrial planets were formed in the close vicinity of the parent star where it was too warm for gases to condense to solid particles.

2. The terrestrial planets are larger than Jovian planets and their lower gravity could hold the escaping gases.

Choose the correct statement?

(a) Only 1.

(b) Only 2.

(c) Both1 and 2.

(d) None of the above.

Ans. (a) Only 1.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top